Черницата – коприненият дар от зелената аптека


Черницата – коприненият дар от зелената аптека
06 Юни 2013, Четвъртък


Целебни свойства притежават както плодовете й, така и листата и кората на дървото

Автор: проф. Христо Мермерски

Черницата е близка родственица на смокинята, колкото и да се различава на външен вид от нея. Тя е най-популярна с това, че листата й са основна храна за копринената буба, от която се получава нежната копринена нишка. Но малцина са хората, на които е известно, че плодовете, листата и дори кората на клонестото дърво са много лековити.

Плодовете например съдържат голямо количество от витамините B1, В2, С, РР, каротин, органични киселини (ябълчна и лимонена), етерични масла, до 63 % липиди. Те са ценни и по съдържанието си на глюкоза, фруктоза и захароза, а също и на солите на желязото.
Пресните плодове са много полезни при малокръвие и се използват при лечението на желязодефицитна анемия. Освен това помагат при стомашно-чревни заболявания като ентероколити, дизентерия и дисбактериоза, а също и при жлъчни заболявания. В медицината се прилага лечение с големи количества пресни плодове при болни от миокардит и порок на сърцето.

Сокът и настойката (или компотът) от тях пък имат отхрачващо, диуретично и леко слабително действие.
Сокът също е много ефективен при ранички в устната кухина и гърлото. За жабуркане той се разрежда с вода. Полезен е да се пие и за утоляване на жаждата, но в този случай трябва да се разрежда наполовината с топла вода.

Отварата от листата на дървото се прилага при хипертония, различни възпалителни процеси и кашлица. Впрочем, стари билкари твърдят, че с нея само за три без антибиотици може да се излекува ангината. Тя помага и за отстраняването на сухотата в носа.
Известно е, че черницата понижава захарта в кръвта. Затова, в китайската народна медицина например, при леки форми на захарен диабет ястията се наръсват преди сервиране с прах от листата на растението. Китайците я използват още и при бъбречна недостатъчност, бронхиална астма и импотентност.

В древността от нея се е приготвяла целебна напитка, чието благотворно въздействие е изпитал и самият Александър Македонски по време на победоносния си поход в Персия и Индия. В Русия от листата и плодовете е разработена и панетнована рецепта за сок с много приятен аромат и вкус.
Твърди се, че с помощта на черницата дори може да се отслабне, тъй като похапването и на малко количество от дребните й плодчета бързо създава чувство за насищане и притъпява апетита.
Сокът от корените пък се явява много добро слабително средство. Той помага още при зъбобол и при кисти на венците.

Лечебните средства, приготвени от кората на дървото помагат за бързото зарастване на различни рани, а тези от листата – за понижаване на температурата.
За лечение и жабурене настойката се приготвя като 2 с. л. намачкани плодове от черна черница престояват 4 часа в 1 чаша вряла вода. След това течността се прецежда и от нея се приема по ¼ чаша 4 пъти на ден преди ядене или се разрежда при необходимост от гаргара на гърлото.
За намазването на рани и охлузвания 2 с. л. смляна на прах кора от ствола на дървото се смесва с 1 ¼ чаша олио или зехтин.


В категории: Здраве , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Бисер
04.03.2019 15:03:01
1
0
Искам. Да си поръчам 20. Бр дудове
1
Бисер
04.03.2019 15:01:37
0
0
Искам да си поручам 20 бр дудове
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки