Откриха паметник на Вълкана Стоянова


Откриха паметник на Вълкана Стоянова
Момент от откриването на паметника на Вълкана Стоянова в родното й село Люлин Снимка: Община Стралджа
03 Юни 2013, Понеделник


Монументът бе издигнат в родното й село Люлин

Автор: Янко Георгиев

На 25 май в стралджанското село Люлин тържествено бе открит паметник на неповторимата и незабравима българска народна певица Вълкана Стоянова. Десетки нейни последователи и приятели отдадоха минута мълчание пред барелефа на гласовитата българка.
На церемонията присъства и нейният внук Веселин, а за да почетат паметта й дойдоха и много представители на ансамбъл „Филип Кутев“, където Вълкана Стоянова пее от самото му основаване през 1951 г.

Нейните съселяни разказват, че именитата ни певица никога не е забравяла родното си място и винаги е намирала време да се завръща при корените си. Те я помнят като щедра и всеотдайна личност, а кметът на Стралджа Митко Андонов не пропусна да отбележи: „По народному скромна и мъдра, топла и сърдечна, със своя вълшебен глас тя естествено и приятно ни пренасяше в онова време, което познаваме от спомените на родителите си, от учебниците и книгите, от приказките и легендите. Гласът й се лее плавно, спокойно, нежно, непринудено и леко. А тя ни се усмихва, поглежда ни с доброта и обич… И ние вече сме нейни пленници!“

Идеята да се направи мемориал в памет на Вълкана Стоянова възниква сред люленци още преди година. Набързо се създава Инициативен комитет, който се заема със задачата да набере пари за неговото построяване. С даренията на местни бизнесмени и софийска земляческа група са събрани нужните 6 хиляди лева.
На 14 ноември е взето решение паметникът да се издигне в центъра на селото, в близост до възстановеното училище.

Ямболският скулптор Минчо Огнянов, който е избран да реализира идейния проект, предлага  монументът да бъде изграден от камък и метал и към него да бъде вградена една чешма. И това не е случайно, тъй като населеното място се слави с множеството си извори, от които блика бистра и студена вода. А всеки, който посегне да пие от чешмата при паметника на Вълкана, няма как да пропусне да спомене тукашната носителка на званието „народен артист“ с добро и с благодарност – за това, че е оставила в съкровищницата на българския фолклор прекрасните си изпълнения на над 500 народни песни.

Само броени дни преди откриването на нейния мемориал в Люлин, по време на Нощта на музеите в Историческия музей в Стралджа бе открита специална сбирка с най-високите отличия, които обичаната народна певица е получила през годините на сценичните си изяви. По време на това събитие споменът за Вълкана Стоянова възкреси изпълнението на една от най-емблематичните стралджански песни от нейния репертоар – „Алтънлъ Стоян войвода“, изпята сега от носителя на Голямата награда от Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова" Симо Петров в съпровод на кавала на Добри Матев.

Вълкана Стоянова напусна този свят на 11 януари 2009 г. на 86-годишна възраст. Тя бе една от най-емблематичните и обичани български певици, която разкри със своя уникален глас всичките красоти на тракийския фолклор.

Огромният й репертоар е събрал много песни, които научава като наследство от майка си, която също била надарена с хубав глас, както и единият й чичо, който пък бил свещеник и огласял църквата с гласовите си умения. Лека-полека, по събори и по седенки, Вълкана усвоила още десетки мелодични бисери от местния фолклор. Първата песен, която изпява е легендарната „Стоян на Рада думаше“. Записва я в звукозаписното студио „Арфа“ в далечната 1936 г. 

През 1995 г., по идея на местни любители на творчеството й, Стралджа стана домакин на Конкурса-надпряване „С песните на Вълкана Стоянова”. Този форум, превърнал се в традиционно за културния афиш на общината, се наложи като място за откриване на млади таланти и за разпалване на интереса към многобройните Вълканини песни, сред които най-известни остават „Калиманку-денку“, „Продава се, кардаш, конче“, „Женала е дюлбер Яна”, „Алтънлъ Стоян войвода”  и „Димо на Рада думаше“.


Народната певица със своята родственица Тоня Борисова по време на честването на 80-годишния си юбилей в столичния НДК

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки