Вдигане на куните


Вдигане на куните
Дошлите за празника последваха „куните“ под равномерните звуци на клепалото
03 Юни 2013, Понеделник


В село Яврово – родно място на писателя Николай Хайтов, за втора година се възстановява празника „Черковане”, известен още като Вдигане на куните (иконите),

Автор: Здравец Хайтов

като част от проект „Куклен на живо”, финансиран с европейски пари и съфинансиран от община Куклен.
Споменавам това обстоятелство, защото сега, в този критичен за България момент, да осъществяваш културно събитие с европейски средства е равносилно на подвиг.

Знаеше се и отношението на баща ми към „помощите”, идващи от Европа, които при всички случаи са изстрадани и отделени от залъка на българина. Той твърдо вярваше, че не се ли ние захванем да се възродим и поправим, няма външна сила, която да го стори безвъзмездно.

Вижда се и посоката на обезлюдяване на българското село и затова случването на възстановката на Вдигането на куните в Яврово е двоен празник. Описанието за неговото честване е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени от млади мимичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет. Ритуалът завършва с освещаване на обредните хлябове и жертвения курбан, а песните и народните танци следват обрядите до късна вечер.

Възстановяването на празника в неговата цялост показа, че хората имат и желанието и необходимостта от опазване традициите и ритуалите на своите предци, от запазване усещането за принадлежност към родовата памет. Самата предварителна подготовка с ушиването на 40 мъжки, женски и детски носии по образци на явровските, ритуалното обкичване на обредните икони с цветя, набрани от момичетата в деня преди празника, създаде чувството на съпричастност от младите към завещаното ни от предците.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки