Творческата работилница в село Яврово


03 Юни 2013, Понеделник


Символично е правенето на Творческа работилница на деня 24 май – свещен за българското слово и писменност, още повече, когато става в малкото родопско селце, където са родени

Автор: Здравец Хайтов

големите български творци писателят Николай Хайтов и художника карикатурист Борис Димовски.
Геройте на Хайтов и карикатурите на Димовски бяха пресъздадени в читалището на с. Яврово от малките творци, дръзнали да овеществят магията на словото от „Диви разкази” в рисунък и живопис. Това се случи в библиотеката сред книгите и материалните следи от явровския бит, представени на малка изложбена площ, но въздействащи със своята символика.

Духът на онези „Мъжки времена” и „Шумки от габър” прочетен от книгите, оставаше следата на белия лист. Малките творци от Яврово и Пловдив, гости на Работилницата, изложиха своите работи, които бяха оценени от жури, в състава на което влизаше и художничката Елица Гигова – преподавател по рисуване в Пловдив и внучка на Николай Хайтов. Отличени по достойнство  бяха десетина малки художници, на които бяха връчени награди от Величка Маринова, ръководител на европейския проект „Културни празници на Куклен  - да претворим традициите”, „Куклен на живо 2012-2013”, част от който е и Творческото ателие „Хайтов - Димовски“.

Своите съкровени чувства за големите творци с присъстващите на събитието споделиха дъщерята на Николай Хайтов – Елена Хайтова и писателят Никола Гигов. Прозвучаха рецитации на откъси от „Дивите разкази”, а също и избрани моменти от книгата на проф д-р Никола Запрянов, посветена на приятелството му с Борис Димовски, представени от самия автор.

Празничната атмосфера в читалищния салон бе обогатена със сменящите се на голям екран  карикатури на големия художник и човек Борис Димовски. А това неизбежно  внушаваше у участниците чувството на съпричастност към неговото творческо кредо –  „Необходими са ни 200, но ни стигат и 2”.
Така отново бе възкресен споменът за двамата големите явровци Николай Хайтов и Борис Димовски, за които е малко да се каже, че това, което поискаха, го можеха и го свършиха. И то остави дълбока диря в нашата култура и идентичност като следа, която ние, техните потомци, трябва достойно да почитаме и следваме.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки