България почита своя голям герой Христо Ботев


България почита своя голям герой Христо Ботев
В традиционния туристически поход по стъпките на Ботев тази година се включиха над 700 човека от цялата страна
01 Юни 2013, Събота


Страната ни се готви да отбележи 137 години от гибелта на революционера

Автор: Мирослав Водев

България има много легендарни и обичани герои, но има няколко имена, които са знакови за нашата история. Едно от тях е на големия наш поет и революционер Христо Ботев.
За първи път паметта му се чества през 1885 г. на Милин камък по идея на Иванчо Цветков, бивш опълченец и кмет на Враца.
Всяка година много градове и села от страната се включват в празненствата, почитащи подвига на Ботев и неговата чета, както и всички останали герои, загинали за свободата на родината ни. И този път по повод 137-годишнината от гибелта на един от синовете на България афишите са пълни с разнообразни прояви. 

Още на 25 май във Враца с издигане на националния флаг и запалване на вечния огън пред паметника на революционера бе дадено началото на традиционните Ботеви дни, които ще продължат до 2 юни. За първи път Историческият музей в града показва голяма ретроспективна изложба на снимки, покани, плакати и различни други експонати, които разкриват как се е чествал в града този ден от 1889 до днес. Богатата програмата изобилства и с редица други интересни и разнообразни прояви. Като част от нея  ще бъде показан и нов художествено-документален филм за големия патриот, озаглавен „Ботев: От Голгота към свободата“. Сценарист на лентата е журналистът Красимир Стефанов, който е разработил един различен поглед към подвига на героя.

На 1 юни пред народно читалище „Развитие“ ще се проведе възпоменателна панихида за Ботев и неговите четници, а вечерта ще се състои тържествен концерт, след който идва ред на традиционния митинг-заря в чест на загиналите за свободата на България. За първи път по време на тържествената заря на централния градски площад във Враца ще има и светлинно шоу, като върху сградата на Драматично-кукления театър със светлина ще бъде изписано, че се отбелязват 137 години от подвига на Христо Ботев, а също ще бъдат показани и различни символи, свързани с честването. В заря-проверката ще участват четири представителни роти на Националната гвардейска част.

На следващия ден врачани ще се поклонят пред лобното място на революционера в местността Йолковица, последвано от всенародно поклонение на връх Околчица, а национално дружество „Традиция“ ще направи възстановка на събитията отреди 137 години. За финал на тържествата във Враца Ансамбъл „Българе“ ще изнесе концерт на площад „Христо Ботев“.

С грандиозни и запомнящи се прояви ще преминат и Ботевите дни в Козлодуй, където войводата и четата му слизат на българския бряг, за да тръгнат към своята Голгота. Тези чествания съвпадат и с празника на града. От няколко дни там вече текат редица спортни и театрални изяви. Двойният си празник козлодуйци отбелязаха и с фестивал на местната самодейност и съхранените български традиции сред българите в чужбина „България и Ботев нас ни свързват“. В него взеха участие танцови, гайдарски и певчески състави от читалищата в Босилеград, Калофер и Козлодуй.

На 28 май започна и 67-ият Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица“, чийто маршрут следва стъпките на Ботев. Тази година в него се включиха над 700 човека от цялата страна. Същият ден в село Бутан с празнична програма и заря се отбеляза и годишнината от преминаването на Ботевата чета през това населено място.
В родното място на поета – балканското градче Калофер, ще честват годишнината от гибелта на своя син с редица концерти на откритата сцена. На 2 юни тържествено ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета от еноименната къща-музей на родолюбивия българин, след което калоферци и гости на града ще се поклонят и ще поднесат цветя и венци пред паметника на героя.


Ботевите дни във Враца бяха открити още на 25 май с издигане на националния флаг и запалване на вечния огън пред паметника на революционера

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки