Странджа стана център на фолклора в България


Странджа стана център на фолклора в България
Участниците представиха различни песни от странжданския фолклор
31 Май 2013, Петък


Местността „Божура“ "оживя" с красивите гласове на участниците във „Фолклорен венец Божура“

Автор: Мирослав Водев

Българският фолклор е известен и ценен по света, но неговите корени са дълбоко в родовата памет на българина и пренасят през времето българската култура, душевност, красота и традиции. Създаван по седенки и сборове, пренасян от майка на дъщеря, от баба на внуче, за да остане и да пребъде за идните поколения. Това е една от причините да се организират в днешно време фолклорни събори за надпяване, надсвирване и надиграване.

Един от най-ценените, създаден преди 21 години, е съборът за народно творчество  "Фестивален венец Божура" в град Средец. Основите са положени през 1992 г. по инициатива на Община Средец и читалище „Пробуда“, с цел форумът да се превърне в духовен пламък, поддържащ огъня на българските традиции.
Името на фестивала дава Татяна Маринова, която става и кръстница на събора. Оттогава той се провежда винаги в последната седмица на май.

Първоначално събитието е с регионално значение, само в Странджа планина, но бързо успява да надхвърли мащабите на малкото селище и от 1998 г. придобива национален мащаб, превръщайки се във важно културно събитие за страната. Чрез него организаторите вече две десетилетия хвърлят усилия в съхраняването на автентичната българска народна песен и носия.

От 1995 г. журито учредява и най-голямата награда Приз „Комня Стоянова“, посветен на една от най-обичаните странджански певици и съоснователка на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“, на който е била солистка.
Интересна инициатива е конкурсът „От раклата на баба“. А от две години се връчва и специална награда на заслужилите изпълнители „С песните на Калинка Згурова“, която е един от славеите на Странджа.    

И тази година планината се огласи от изпълненията на младите фолклорни таланти, които изпяха едни от най-хубавите песни на този край. В едно от райските кътчета в региона - местността „Божура“, стотици хора се стекоха, за да се докоснат до най-хубавите странджански песни, които са характерни със специфичен диалект за тази фолклорна област.

Организатори и тази година бяха Община Средец и и Съюза на Тракийските дружества. Приятно впечатление в това издание направи участието на много малки деца, не само от училищата, но и от детските градини. Те пяха и танцуваха с голямо удоволствие, привлечени от любовта си към прекрасната българска народна музика, показвайки нейната пъстрота и богатство.

Роден от силата и красотата на странджанската песен, съборът се е превърнал в среща на поколенията и непреходността на традиционните български занаяти. 
Съборът се проведе в два дни, като първият бе конкурсен и се проведе в град Средец. През втория ден празненството се премести в местността „Божура“, където любителите на фолклора се насладиха на гласовете на някои от най-обичаните народни изпълнители от региона.

На откритата сцена повече от 200 танцьори, певци и инструменталисти от областите Бургас, Варна, Стара Загора и Пловдив, облечени в красиви носии изпяха мелодични песни и показаха уникални танци. С тях те повдигнаха националното самочувствие на публиката и показаха, че младите могат и искат да бъдат пазители на българщината. 
Легендарните певици на Странджа планина Янка Рупкина и Калинка Згурова, които бяха част от журито, както и неговият председател проф. Стефан Чапкънов и композиторът Димитър Христов се насладиха на песните на младите им наследници, като търсеха най-добрите изпълнения в отделните възрасти.

Те бяха пленени от гласа на бургазлийката Пламена Илиева, която спечели и първа награда в своята възрастова група от 12 до 14 г. Тя е  ученичка на музикалния педагог Пепа Запрянова. Михаела Димитрова също показа качества и отнесе приза в своята възраст от 15 до 19 г. за Бургас.

Осемгодишният Георги Йонков от Царево грабна журито и публиката със своето изпълнение и  успя в голямата конкуренцията да спечели отличието. Малкото гайдарче Павел Димов прикова погледите на всички от фестивала, като показа завидни, дори за големите инструменталисти, умения и спечели първо място при музикантите. Сияна Киричева от Дебелт взе приза на ОС Средец.

Проф. Стефан Чапкънов, който е основател и дългогодишен ръководител на ансамбъл „Странджа“, не скри своето задоволство от гласовете на участниците и изрази радостта си от приемствеността между поколенията, което е доказателство, че ще се запази българското национално самосъзнание и етнокултурната ни принадлежност. Янка Рупкина, заедно със своята колежка Калинка Згурова се обединиха около това, че има кой да наследи тяхното дело.

За първа година на фестивала бе връчена и специална награда за изтъкнат педагог, която получи учителката от френската гимназия в Бургас Петя Запрянова за приноса й в областта на народното творчество. А историкът акад. Георги Марков бе отличен с най-високата награда на Съюза на тракийските дружества в България – „Капитан Петко войвода“.
Признание за популяризиране и съхранение на тракийските традиции посмъртно получи и журналистката Йорданка Ингилизова. Тя бе удостоена с плакет на името на създателя на дружествата Стамат Апостолов. 

През вторият ден публиката се забавлява с изпълненията на звездите Янка Рупкина, Златка Ставрева, Ваня Дженезова, Керка Тотева и още много гостуващи състави от страната. Почитателите на българската народна музика взеха дейно участие в празника, а гласа на певицата Жечка Сланинкова успя да ги събере в голямо кръшно хоро, което допълни неповторимата атмосфера на фестивала.

Освен с песните и танците в местността „Божура“, посетителите на събора се запознаха отблизо и с някои от характерните за този край занаяти. Вече близо две десетилетия специално за фестивала се оформя малка уличка, на която се представят различните ръчно изработени изделия от региона, както и се показват и различни рекламни сувенири.
Тази година четири работилници дадоха възможност на гостите на форума да се докоснат до различни занаяти като грънчарство, тъкачество, кошничарство и дърводелство.

Специално за празника своя майсторлък в плетивата показаха и дебелтските баби.
Този събор дава възможност на всеки желаещ да покаже своите възможности и да получи шанс за изява, да тръгне към голямата сцена, носейки в сърцето си националната си идентичност и красотата на българския фолклор.
Организаторите на фестивала споделиха, че това събитие е доказателство, че българския дух продължава да се съхранява и днес. Този форум за пореден път показва силата на българските традиции, нрави и обичаи, които въпреки трудностите успяват да се запазят през вековете.


Малчуганите впечатлиха жури и публика със своите изпълнения Кметът на града Иван Жабов награди учителката Пепа Запрянова за приноса й в народното творчество

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки