Защо полигонът „Змейово“ оцеля след местния референдум


Защо полигонът „Змейово“ оцеля след местния референдум
Малцина старозагорци не се подадоха на манипулациите, че от глада им нищо не зависи и се разходиха на 26 май до урните, за да изразят отношението си за или против полигона в Змейово
31 Май 2013, Петък


Провелият се на 26 май референдум за закриването на полигон „Змейово“ в Стара Загора е нелигитимен. Като причина за това бе изтъкната слабата активност на старозагорци.

Автор: Мирослав Водев

По закон, за да се признае вота, се изисква до урните да са отишли толкова избиратели, колкото и на последните избори за местна власт, което в случая прави 68,5 хиляди души. По данни на Общинската избирателна комисия своя глас обаче са дали малко над 29,5 хиляди човека, което прави близо 19,7% от всички регистрирани избиратели.

Защо ли старозагорци, които от години роптаят срещу полигона, сега, когато имаха тази възможност, не дадоха изява на противопоставянето си, взимайки активно участие в допитването?! Както и в случая с проваления в Бургас референдум за или против изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис, така и сега в Стара Загора бе проведена масирана антикампания, която внушаваше на гражданите, че от техния глас нищо не зависи. В свое изказване служебният министър на отбраната Тодор Тагарев категорично заяви, че няма да вземе под внимание вота на старозагорци, което допълнително демотивира хората да бият път до секционните комисии.

Повлияха още и разногласията между Районната прокуратура, Административния съд в града и ВАС за правото на провеждане на  такова гласуване. Както вестник „Десант“ писа в предишния си брой, Върховният административен съд реши да върне спора за референдума в града след жалба от Старозагорската прокуратура за допълнително разглеждане.  
Разбира се, роля изигра и слабата информираност на хората за провеждането на това обществено допитване. Оказа се, че много от старозагорските граждани са научили за гласуването от свои съседи и близки.

Въпреки всички тези обстоятелства, резултатът от гласуването показа ясно какво е отношението на тукашните жители към този проблем. От всички, които са изразили вота си, 95 на сто продължават да смятат, че причина за непрекъснатото обгазяване на Стара Загора се дължи на военната база и са убедени, че тя трябва да бъде затворена, а едва 1549 души или 5.22 % смята, че военната площадка може да продължи да съществува.

Така старозагорци отново показаха ясно, че не желаят да дишат въздух с лошо качество и съдържание на вредни метали. Според инициативната група „За чист въздух", гражданите са загубили напълно доверие в държавните институции, които продължават да отказват да намерят решение на този проблем вече 10 години. Те прехвърлят отговорностите си една на друга, демонстрирайки фалшива активност пред потърпевшите жители на Града на липите.

Припомняме, че старозагорци не спират да настояват да се намери изход от ситуацията и да се открие кой е основният източник на системното замърсяване на въздуха, който дишат. През февруари десетки от тях протестираха заедно с децата си пред общината. Въпреки че не е доказано категорично, че точно „Змейово“ е виновен за тровенето на града, масово  гражданите обвиняват за това изпитателната база. По тази причина и местният общински съвет реши да проведе референдум и да се чуе гласа на хората.   
Сега тяхната надежда е новите управляващи да обърнат по-сериозно внимание на екологичния им проблем и най-сетне той да бъде решен веднъж завинаги.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки