Глаукомата – първопричина за ослепяване


Глаукомата – първопричина за ослепяване
30 Май 2013, Четвъртък


Имам глаукома. Пия множество лекарства за това заболяване, но от тях няма никакъв ефект.



Дори замъгляването ми се увеличи повече. Получавам и сърбежи в очите, придружени с бодежи. Това нормално ли е?
Стефка Попова,
Бургас
Според световната статистика, в различните краища на света, а и у нас, глаукомата заема едно от първите места, като причина за слепота. Заболяването е генетично предопределено и се характеризира обикновено с повишено вътреочно налягане, прогресираща атрофия на очния нерв с типични промени в зрителното поле, които ако не се лекува болният, постепенно се увеличават до пълно ослепяване. До глаукомни прояви довеждат и съдови заболявания, спастичен синдром и други без повишено вътреочно налягане.

Вродена (конгенитална) глаукома. Най-често се среща първичната вродена, откритоъгълна глаукома. Заболяването се проявява в 50% при раждането и в 80% до края на първата година. Налице е сълзотечение, фотофобия (боязън от светлина), спазми на клепачите. Вътреочното налягане е повишено, окото се уголемява, появяват се разкъсвания и постепенно намаление на роговичната прозрачност. Вродената глаукома е свързана с очни и извъночни аномалии.

Глаукомата в детската и юношеската възраст протича подобно на първичната откритоъгълна глаукома при възрастните, без промени в предния очен сегмент.
Лечението на първичната конгенитална глаукома се провежда с различни групи лекарства, които имат различен механизъм на понижаване вътреочното налягане. Ако то не се компенсира, въпреки лечението, се налага лазерна терапия или оперативна интервенция.
Вторична глаукома. Налице е повишено очно налягане, вследствие на редица други очни заболявания: промени в лещата, възпалителни заболявания, травми на окото, следоперативни състояния, тромбоза на централната вена на ретината. Лечението включва прилагането на антиглаукомни медикаменти, както и оперативни интервенции.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Камен Петров
30.09.2013 19:44:21
0
0
Профилактични безплатни очни прегледи на пациенти с глаукома, катаракта (вътрешно перде) се извършват по повод „СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЗРЕНИЕТО” 10-ти Октомври от I-во Очно Отеделние на УМБАЛ „Александровка” болница с ръководител - Доц. Б. Ангелов д.м.
Телефон за предварително записване 02/92-30-583
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки