„Кецове”


„Кецове”
„Кецове” е завладяващ още от самото начало. И се гледа на един дъх
28 Май 2013, Вторник


Филмът, който накара Жералдин Чаплин да обуе спортни обувки

Автор: Веселин Максимов

Непременно гледайте този филм! Въпреки че напоследък българското кино бележи подем, добрите образци от неговата продукция все още далеч не са така много.
Ако сте на над 35-годишна възраст, може би ще го сравните с „Любовното лято на един льохман” с Чочо Попйорданов и Александър Морфов. Ако сте по-млади, може би с „Плажът” с Леонардо ди Каприо.

Но най-хубавото на „Кецове” е, че той има собствено лице и пълното право да го отстоява. Сценарист и режисьор е актьорът Валери Йорданов. Ако на пръв прочит името не ви говори нищо, сетете се за главните му роли в „Откраднати очи”, „Капанът”, „Емигранти” и „Хайка за вълци”.

А на сцена няма как да не ви е правил впечатление в постановките „Хъшове” (където е Бръчков), „Алхимикът”, „Крал Лир” и десетки други. Тук, в този филм той е подпомогнат в режисурата от неизвестния за широката публика Иван Владимиров.
Ако това е рецептата за добър нов български филм, всички, които се опитват зад и пред камерата, задължително трябва да я научат наизуст – млади и не чак толкова талантливи актьори, които играят така, както се държат във всекидневния си живот, без високопарни фрази и без никой да декламира.

Но не очаквайте умишлен жаргон и нарочни „тарикатски лафове”, всичко е отлично премерено и картината върви изключително леко, защото можете да чуете такива диалози и да видите подобни сцени навсякъде, където отивате.
Казионната и всеобща реклама за „Кецове” е неговото резюме: „В началото на лятото шестима младeжи бягат от своите провали – в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията на Града, който “различните” са превзели. Всеки един от младежите по свой път бяга на Изток от Ада...

Към най-далечната от Града възможна точка. Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и града е възможно…?”
Да, би могло най-общо да се каже така, но мъдрата глава, измислила горните редове, е пропуснала да отбележи, че в хода на разказа всеки, който поне веднъж е хващал за някъде на автостоп, с раница на гърба и вятър в главата, ще намери частица от себе си там. А идеята за хипарския поглед върху живота просто извира от всяка секунда на сцените на живота на шестимата на плажа. А ако гледате „Кецове” с приятели, нищо чудно и да се хванете на бас къде е сниман – на „Иракли” или някъде другаде.

Пишещият тези редове е напълно убеден, че снимачната площадка е била там. За кинолюбителите сноби и за дамската част от зрителите – успокойте се, тук също присъства Мариан Вълев, като специално за ваше удоволствие отново играе лош – мутра, която мрази хипарливите обитатели на плажа.
Там са и обичаните от зрителите Иван Бърнев, Филип Аврамов, Васил Драганов (Радко от „Столичани в повече”), но изключително приятно впечатление прави играта на младия Иво Аръков, все още студент в НАТФИЗ. В цялото излъчване  на момчето има като че ли нещо от суровата младост на Марлон Брандо или Джон Войт, ако щете.

Накрая малко екзотика – заради този филм Жералдин Чаплин, като член на журито на Московския кинофестивал, излезе на сцената, облечена в официална дълга черна рокля и обута с... кецове.
За да изрази огромното си съжаление, че на лентата на българина Валери Йорданов не е присъдена нито една от големите награди, „заради баланса на наградените”, каквото и да означава това. А преди прожекцията той взе приза на руските киноклубове „Бодлив поглед”.
„Кецове” е задължителен за всички, които носят у себе си поне парченце свобода.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки