Спомен за „Екселсиор”


Спомен за „Екселсиор”
Кино „Екселсиор” днес е модерен търговски център
28 Май 2013, Вторник


Как Пламен Тимев-Ганди води битка за прочутия пловдивски киносалон, превърнат днес в търговски център
Мястото на едновремешното пловдивско кино „Екселсиор” било отредено още през 1896 г.


Автор: Камен Христов

Цели 12 години по-късно, то най-сетне било построено. Проучванията обаче почнали още през 1910 г., когато прочутият италиански търговец Карло Вакаро, по това време директор на Тютюневия картел в Пловдив, изпраща на свои разноски във Франция столичния архитект Александър Ставрев.
Целта била да види как изглеждат най-модерните европейски киносалони и да си вземе бележки за различни сгради. Като се върнал в родината, Ставрев веднага запретнал ръкави и се захванал за работа.

Година по-късно представил готовия проект за „Екселсиор”. През това време Вакаро успял да се договори с богатата фамилия Станчиди киното да се издигне на мястото на бившия им хотел „Велико Търново” на пловдивската Главна улица. С откриването на киното, Вакаро най-сетне прекратил старата си  вражда с пловдивските журналисти.
Дотогава те го критикували за щяло и нещяло, обиждали го в публикациите си. Но когато перлата на Пловдив била построена, отвсякъде завалели хвалебствия по адрес на Вакаро.
Киносалонът бил невиждана дотогава бляскава сграда – вътре имало електрическо осветление, украси, модерна техника.

По време на Първата световна война обаче Вакаро бил принуден да напусне страната. Върнал се едва през 1919 г., но заварил изтормозена от войната държава. Хората нямали пари за хляб, камо ли за зрелищни представления.
Най-известните музиканти и творци били принудени да работят за шепа монети. Самият Вакаро също претърпял крах – когато решил да остави бизнеса с изкуство и да се захване с нов,  попаднал на измамник, който го разорил.

На 6 март 1923 г. Вакаро бил принуден да продаде киното, а новите собственици Г. Адамов и Г. Кацаров продължили да поддържат бляскавата му слава. С времето киносалонът отново се превърнал в притегателно място за пловдивския елит. През 1933 г. тук гостувала световноизвестната актриса Евелин Холт.
Тя шокирала всички, когато в края на представлението си изпълнила на чист български език песента „Богдане, Бог да те убие”.

През 90-те години на миналия век сградата е реституирана и върната на предишните й собственици. Наследниците на Станчиди я продават, следващите собственици също и така няколко пъти. Сградата функционира като кино „Ботев”, после става казино, бинго зала. Настава и драма със собствеността й, след като новоизпечени български бизнесмени започнаха да водят съдебни битки за собствеността на най-големите пловдивски кина.
Пламен Тимев-Ганди превзе "Екселсиор", а строителният предприемач Соломон Анжел сложи ръка на кино "Балкан". Пламен Тимев-Ганди бе предаден на съд заради дългове към Първа източна международна банка и в продължение на почти 4 години  съдия-изпълнителите се опитваха да му вземат киното.

С времето то беше изоставено и едва в началото на новото хилядолетие се сдоби с нови собственици. 100-годишната сграда паметник на културата бе изтърбушена до основи от най-новите си собственици - фирма "Екселсиор - 1894".
При изкопните работи строителите откриха ценна находка - 6-7 реда антични седалки. Те са част от Римския стадион, който е застроен и се вижда засега само на пл. "Джумаята".
"Находката е изключително интересна, защото Римският стадион се счита за уникален паметник на културата от национално значение", каза тогава арх. Румяна Пройкова от Националния институт за паметниците на културата (НИПК).

Собствениците на сградата още тогава обещаха да експонират античния форум по най-добрия начин. Проектантският колектив, ръководен от арх. Едвард Христов, се съобрази изцяло с резултатите от археологическото проучване и изискванията на НИПК.
Изкопните работи за разкриването на стадиона протекоха изцяло под наблюдение на специалист от Археологическия музей в Пловдив. Остатъците от кавеата на Римския стадион на античния град, предшественик на Пловдив, бяха  възстановени в предишния им вид и функционират като модерно арт средище с модни ревюта, изложби, концерти и театрални представления.

Днес някогашното кино „Екселсиор” функционира като търговски център.


Някогашната пловдивска Главна улица, на която се намира и киното Руините в подземието са експонирани и са място за концерти и различни арт прояви Кино „Екселсиор” в началото на ХХ век Карло Вакаро (седнал в средата) със служителите и синовете си Киноактрисата Евелин Холт (в средата) с артистите от Пловдивския театър, след представлението си в „Екселсиор”

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки