Кои са отличените творби от „Българската памет за Кирил и Методий“


Кои са отличените творби от „Българската памет за Кирил и Методий“
26 Май 2013, Неделя


Ето че настъпи моментът да обявим края на нашия конкурс „Българската памет за Кирил и Методий“.


В течение на изминалите два месеца от неговото начало получихме в редакцията десетки писма с прекрасни есета и стихотворения на наши читатели, посветени на двамата първоучители; на изящните букви, сътворени от тях; на свидното българско слово и на онези наши будители, които са го съхранили и предали през вековете, за да достигне то, все така „омайно и сладко“, до днешните поколения.

Във фокуса на голяма част от тези творби бе величието и историческото значение на Великоморавската мисия на Солунските братя, от чието осъществяване тази година честваме 1150 години. Което бе и поводът да предложим на читателите си този конкурс.
Ще признаем, че всички съчинения, участващи в него, бяха на много високо ниво не само като художествена стойност, но си личеше, че техните автори истински са изстрадали всяка дума и всяко изречение. Във всички тях неизменно се усещаше онова божествено и топло чувство на благодарност към съдбовното дело на Кирил и Методий, както и нескритата гордост, че „и ний сме дали нещо на света“.

Постарахме се да отделим достатъчно място във вестника, за да публикуваме най-добрите размисли по темата на конкурса. Но членовете на редколегията ни, които се явяваха журито на конкурса, силно се затрудниха да определят кои творби са най-добрите. Затова, освен обявените първоначално първа, втора и трета награда, решихме да раздадем и няколко поощрителни премии.

Ето и кои са нашите читатели, които ги печелят:
Първа награда отива при Дафинка Станева от силистренското село Кайнарджа за нейното есе „Размисли пред иконата на светите братя“, публикувано в бр. 19 от 10 май. Тя ще получи луксозния двутомник със събраните съчинения на големия български писател и литературен критик, участник в Преображенското въстание в Странджанския край Петко Росен.

Втора награда получава Стоян Михайлов от Търговище за стихотворението си „На светите братя“, публикувано в бр. 19 от 10 май. При него ще замине прекрасният исторически роман на Киро Дженков „Битките за храма. Покръстването“.
Трета награда е за Ани Белберова от Бургас за есето й „Размисли на една учителка по пътя на светлината“, публикувано в бр. 18 от 2 май.

Поощрителните награди са за:
Ваня Попова от с. Габарево, общ. Павел баня, и нейното есе „Книжовността – таз сила нова...“, което може да прочетете в този брой;
Димитър Душков от Белене и есето му „Богат е този народ, който говори на свой език“, публикувано в бр. 17 от 26 април;
Росица Стойкова от Асеновград за размислите й, озаглавени „Голи са без книги всички народи“, което сме публикували в бр. 16 от 19 април.

На наградените честито!
Освен тях, всички, които ни изпратиха свои творби, ще получат грамота за участието си в конкурса.

Наградите за нашия конкурс предостави бургаското издателство „Божич“. Книгите са на български автори. Освен художествено творчество, някои от тях представляват документални сборници, посветени на важни събития от нашата история. Те са изработени в собствената книговезница на издателство „Божич“. На техния сайт, който може да се разгледа на адрес:
http://bojidarbs.wix.com/bojich може да се видят и останалите заглавия от издателската листа.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки