Уволниха директор заради счетоводен пропуск


Уволниха директор заради счетоводен пропуск
Математическата гимназия в Бургас е едно от най-добрите учебни заведения в страната и учениците й с гордост посрещат 24 май. Този път – белязан със скандал
25 Май 2013, Събота


Само у нас доказалите се ръководители, биват дисциплинарно прогонвани от поста си

Автор: Яна Славянска

Едва ли някъде другаде по света когато някой ръководител се справя успешно с работата си, той най-безцеремонно бива... уволнен. Но в страна като България, където – напук на всички правила – приватизираха работещите, а не губещите предприятия, всичко е възможно.

Точно такова нещо се случи на 14 май тази година в Бургас. Тогава – в самото навечерие на празника на родната просвета, дисциплинарно бе уволнен дългогодишният директор на най-елитното училище в морския град – Природоматематическата гимназия в Бургас (ПМГ) „Акад. Никола Обрешков”, Станчо Славов.

Той управлява школото от 1998 г., като в същото време преподава и по математика в него.
Съветът на настоятелите при гимназията реагира незабавно и изрази възмущението си от „внезапното, ненавременното и непрозрачното“ му сваляне от поста. Отделно се събира подписка в защита на директора, доказал се досега като един от най-успешните ръководители на учебни заведения в региона. Нямат чет медалите и призовите места, завоювани от възпитаниците на гимназията по света и у нас на национални и международни състезания по математика. Училището може да се похвали с висок успех и в други дисциплини, както и в дипломите на завършващите абитуиенти, които почти без изключения успяват да се представят отлично на изпитите във вузовете.

Родители споделят, че съветват децата си да кандидатстват в тази гимназия  именно заради директора Станчо Славов, който успява да издигне школото до най-елитни позиции с високото ниво на преподаване в него и сериозната подготовка, която дава на своите възпитаници, гарантирайки им успешен старт в живота и избраната професия. Несъмнено това е едно от най-авторитетните училища в цялата страна и несъмнено заслуга за това има и уволненият навръх 24 май директор. Като повод да бъде изхвърлен от поста му е използван пропуск в училищната счетоводна документация. Родители и учители са възмутени, че една такава грешка не би трябвало да слага подобен недостоен край на професионалната кариера на един доказал се през годините авторитетен ръководител и способен преподавател.

Настоятелите на бургаската ПМГ се опасяват, че зад всичко това прозира лично отношение. „Ще подкрепим професионално и градивно управление на гимназията, но няма да толерираме назначения по приятелска линия. Доказахме го преди година, когато инициирахме отстраняването от длъжност на временно изпълняващата длъжността директор на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ Куна Георгиева (спрягана за близка приятелка на шефката на бургаския инспекторат по образованието инж. Виолета Илиева, член на ГЕРБ, б. р.), която със своите недомислени и некомпетентни действия предизвика родителското и преподавателското недоволство“ – уточяват членовете на Съвета на настоятелите в свое открито писмо до различни институции и до медиите.

В него те настояват отговорните институции да предприемат адекватни и бързи действия, с оглед да се нормализира учебния процес в приближаващия край на учебната година. Съществуват и опасения от избухването на международен скандал, тъй като Станчо Славов е член на организационния комитет по провеждането на Международното състезания по математика, което ще се състои в началото на юли в Бургас.
Уволненият директор е дълбоко огорчен от начина, по който е постъпено с него, и е твърдо решен да защити накърнените си права в съда.


Станчо Славов

В категории: Бургас , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
един бургазлия
12.12.2014 12:02:26
0
1
Славов най-сетне получи възмездие ! Сега, като обеднее, тъй като съдът присъди окончателно, господина да върне отклонените парични потоци на училището, надявам се и да поумнее вече. Впечатляващо завършила кариера на един безчувствен, самовлюбен и свръх амбициозен човек, който притежаваше интелигентност в характера си, в най-малък процент. Той доказа, че да действаш нагоре по върховете само със стратегия и цел, бъдейки на 100 процента напорист и безочлив, не е достатъчно за да останеш на върха ! Сгромолясването по обратния път е логично и заслужено, за такива хора.
3
Най-накрая !
30.06.2013 05:19:55
0
1
Честито на всички родители, които искат спокойствие за
децата си в училище. Честито на всички ученици на ПМГ Б-с,
които вече ще трябва да понаучат малко от учебния материал,
преди да завършат.
Най-вече честито на преподавателите на ПМГ, които никога
не са вярвали, че г-н Славов ще бъде така унизително уволнен.
За съжаление ПМГ е една мини-България, където хора като г-н
Славов рядко пускат властта и с помощта на по-големите акули
се опитват да си я върнат.
Дано получите заслуженото си, г-н Славов!
2
учител димитров
22.06.2013 06:43:52
0
0
отдавна има елитни учебни заведения
където всяка година учителите се
явяват на изпит конкурс за да могат
да преподават

за последно и аз се явих в
математическата врусе

общо 41 кандидати се явихме за 4
места
старите преподаватели от математическата
имаха предимство
така че господин славов
може да се яви с младите колеги
и да получи д.място

предполагам че съдът не може в конкурса да повлияе
учител димитров
1
Коментиращ
27.05.2013 10:27:42
0
0
Г-жo журналист, директорският пост пожизнен ли е ?
Публична тайна е че в Бургаската математическа цареше
диктатура, толерираха се определени учители, а към
останалите отношението беше като към негри. Впечатляващите
успехи на гимназията се дължаха на много фактори през тези
години, не само и благодарение на манящината и педантизма на
директора Славов. Що се отнася до огорчението на последният от
начина по който е постъпено с него, да си припомни как постъпваше
той в подобна ситуация, когато някой му беше неудобен...дали
изпитваше морални скрупули към подчинените си, с които зрелищно
се саморазправяше ? Пожелавам му успех в съдебните зали, ако
правото е на негова страна, и дано да преосмисли житейските
си принципи и да уважава повече достойнството на околните, а
не само на силните на деня. Директорството е до време, а един
учител трябва да бъде личен пример за почетеност и морал;
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки