24 май остава непреходен в преходното време


24 май остава непреходен в преходното време
За втора поредна година в Приморско се проведе конкурсът за детски рисунки „Нарисувай мечта“. Най-добрите творби ще бъдат отпечатани на календари и поздравителни картички
24 Май 2013, Петък


Села и градчета от цялата страна ще се включат в тържествата, посветени на славянската писменост и култура


Ентусиазмът, завладял страната във връзка с честването на празника на славянската писменост и култура, показва, че дори и в настоящите времена на духовна криза българската книжнина остава непреходна. Денят, посветен на създателите на славянската  азбука, братята Кирил и Методий, е като лакмус за съществуването на нашата национална идентичност, за съхраненото у българина преклонение пред образованието, науката и културата. 

Честван за първи път в епохата на Възраждането на 11 май през  1851 г. по идея на Найден Геров в епархийското училище в Пловдив, и до днес празникът остава най-тачения, най-истинския и най-ценен не само от нас, българите, но и от всички славянски народи. И тази година в различни областни градове и общини за достойното му отбелязване са набелязани интересни мероприятия в културните афиши.

Национална мрежа „България действа“ организира прекрасна инициатива за ползването на безплатни книги на 24 май. Свободна книжарница без пари, без търговия ще посреща варненци, които могат да разменят свои прочетени вече книги и да си вземат нещо ново. В начинанието се включват и градовете София, Велико Търново, Сливен и Бургас.
Като споменахме Бургас, няма как да пропуснем да отбележим, че тъкмо в него 700 души се канят да изпеят дружно „Върви, народе възродени“, с което да поставят своеобразен рекорд по всенародно пеене на химна на книжовността, достоен за Гинес. Идеята за това интересно начинание е на бургаския диригент Левон Манукян. То ще бъде реализирано непосредствено преди тържественото шествие на бивши и настоящи ученици, учители, културни дейци, съпровождани от два духови оркестъра.

С грандиозни и запомнящи се изяви ще премине 24 май и в Благоевград. Една от изненадите на тазгодишното честване там ще са изпълненията на примата на българската музика Лили Иванова, Васил Найденов и световноизвестния цигулар Васко Василев, които ще преминат под наслова „Върви, народе възродени". Тържеството се очаква да е уникално. То е замислено с много ефекти и ще се проведе на две сцени, разположени на площад „Георги Измирлиев". Тези дни тук за първи път в България ще се проведе фестивал на фойерверките. Със светлина е свързано и друго събитие от афиша – на най-високата точка в местността Зеева поляна ще бъде открит официално уникален 33-метров светещ кръст.

На 24 май, освен деня на Кирил и Методий, китното курортно Приморско ще отбележи и празника на града. Празненствата по тези поводи ввключват множество спортни състезания, изложби на детски рисунки, народни борби и концерти. Различните конкурси и турнири ще редуват по сцените, залите и площадките в градчето в продължение на цели две седмици, превръщайки го в оживено средище на културата и спорта. Проявите ще се пренесат и в морето, където точно на 24 май ще бъде даден стартът на регатата „Приморско 2013".


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки