В Шумен почетоха епископ Константин Преславски


24 Май 2013, Петък


Както „Десант“ отбеляза преди време, неотдавна в сборник с арменски пътеписи от 1813 г. бе открито описание от един свещеник, който свидетелства, че на 22 май 1803 г.


го завели в Шумен „на празник на писмеността на българите” и той видял „как те пели тъжни песни и после играли хоро”. Тази информация хвърля нова светлина върху това кога у нас за първи път е бил честван 24 май. Досега се смяташе, че за пръв път той е отбелязан в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. Но новите данни сочат, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е станало още преди 200 години.

Междувременно на 21 май – денят на Константин и Елена, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза своя патронен празник. Той започна с  ректорско шествие и поднасяне на венец пред Свитъка-паметник на патрона на вуза. В рамките на честването бе проведена и викторина между студенти и ученици от СОУ „Йоан Екзарх Български” на тема „1120 години от Учителното евангелие на Константин Преславски”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки