Студентка се яви със забрадка на академично тържество за 24 май


Студентка се яви със забрадка на академично тържество за 24 май
24 Май 2013, Петък


Забулена в розова забрадка, без да се подава и косъм от главата й, студентка се яви в актовата зала на филиала на Пловдивския университет в Кърджали.

Автор: Златина Стоянова

Заради ангажименти на директора доц. д-р Иван Джамбов, свързани с пътуване в чужбина, тържественото честване на Деня на българската просвета и култура бе изтеглено с няколко дни по-рано.

Запитан разрешено ли е носенето на религиозни символи или облекло, отправящо към определено вероизповедание, Джамбов посочи, че няма изрична забрана за това.
„Виждал съм и друг път това момиче, то не носи характерната за ислямските държави бурка, не е облечено във фередже. Да не правим проблем, баба ми цял живот е ходила със забрадка на главата”, коментира директорът, историк по професия.
Той заяви, че в смолянския филиал подобни забулени момичета има много повече и те са от средите на българо-мохамеданите, които са доста по-ревностни по отношение на исляма.

В словото си по време на тържеството Джамбов отбеляза, че във филиала на ПУ в Кърджали учат 800 студенти в 8 специалности. Обсъждан е бил вариантът за връщане на тюркологията, тази специалност се изучава в момента в Пловдивския университет.
Това е било коментирано между ректора на университета и генералния консул на Турция в старата столица. Вероятно това се налага заради настояването на ДПС изучаването на майчиния език да стане задължително в училище, а не свободно избираем предмет, както е в момента.

Казуси, свързани с носенето на бурки във висшите училища, неведнъж са решавани в Европейския съд по правата на човека. Началникът на Инспектората по образованието в Кърджали Гроздан Колев призна, че не знае какво е българското законодателство в това отношение.
Момичета в дълги до земята поли и забрадки с характерното скриване на косата могат да бъдат особено често срещани из улиците на Кърджали. В Момчилград, на около 15 км от областния център, се намира средното духовно мюсюлманско училище за младежи и девойки, обикновено от социално слаби семейства.

Междувременно продължават претенциите на ръководството на ДПС изучаването на турския език да стане задължително в училище за децата от този етнически произход. Най-малко 4 часа седмично майчиният език да присъства в учебните програми ще поискат депутатите от движението в новия парламент.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки