Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Орбан и Меркел
23 Май 2013, Четвъртък


Унгарският премиер сравни Меркел с нацистите


Унгарският премиер Виктор Орбан си навлече гнева на Германия, след като направи паралел между изявление на канцлера Ангела Меркел за изпращане на "кавалерия" в Унгария и нацистката окупация на страната му.
Дипломатическият конфликт ще увеличи напрежението върху на моменти обтегнатите отношения между двете страни. Будапеща възразяваше срещу критиките на Берлин относно поправките на унгарската конституция, критикувани и от ЕС. Запитана по тази тема миналата седмица, Меркел заяви, че "ще направи всичко възможно да върне Унгария в правия път" и допълни: "но няма директно да изпращаме кавалерията".

Орбан веднага повдигна въпроса за Втората световна война.
"Германците вече изпратиха кавалерия в Унгария, тя дойде под формата на танкове. Молбата ни е да не изпращат повече, тъй като това не даде резултат", заяви Орбан в интервю за унгарско радио в петък.

Коментарите на Орбан бяха осъдени от германския външен министър Гидо Вестервеле, който обвини унгарския лидер в "жалко отклонение, което ние категорично отхвърляме".
При правителството на Орбан и неговата партия "Фидес" Унгария си създаде репутация на страна, страстно защитаваща собствената си политика срещу всякакви международни критики, които често осъжда като намеса в суверенните й дела.

Но препратките на Орбан към войната предизвикаха критика и в собствената му страна. Ласло Ковач, бивш външен министър, определи думите на премиера като несполучлива шега и допълни, че Меркел в действителност наблегнала на сдържаност в германското отношение към Унгария.
Орбан си навлече критики и заради връщането към войната предвид противоречивата роля на страната му в нея. Унгария е един от съюзниците на нацистка Германия по време на Втората световна война, докато Германия не установява марионетен режим в Будапеща през 1944 г.


Убиха военен емир, дясната ръка на Доку Умаров

При операция на специалните сили в Назран, най-големият град на руската република Ингушетия, е бил ликвидиран Джамалейл Муталиев - т.нар. военен емир на организацията "Кавказки емират" и дясна ръка на Доку Умаров.
Убит е и помощникът на Муталиев - Алихан Оздоев, съобщи президентът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров.
Преди да започне операцията на двамата бойци им е било предложено да се предадат, но те са отвърнали със стрелба.
По думите на президента Муталибов е бил от "онзи 1% бандити, на които не им действат думите и призивите на властите да прекратят безсмислената война със собствения си народ".


Ликвидираните бойци са били блокирани в къща в Назран.
Преди началото на операцията оттам са били изведени жена и дете.
По-късно при огледа на къщата са били намерени автомат "Калашников", пистолет "Глок", гранатомет и патрони.
По време на операцията няма пострадали служители на правоохранителните органи и граждански лица.


Екзотичен протест във Ватикана

Италианец се качи в началото на седмицата на купола на базиликата "Св. Петър" във Ватикана, за да протестира срещу "политическия филм на ужасите". Според „Ройтерс”, той явно има предвид усилията на италианското правителство да се пребори с рецесията и високата безработица. Това е третата подобна акция на Марчело ди Финицио, представян от италианските медии като бизнесмен от Триест.

Подобни зрелищни протести той извърши и миналата година - през юли и през октомври. През октомври остана цяла нощ на купола на църквата. Тогава той се беше качил като обикновен турист на балкона, опасващ купола, а след това се прехвърлил през парапета и се спуснал с въже на перваза на един от прозорците.Там беше разгърнал транспарант с надпис "Помощ! Стига Монти! Стига Европа! Стига многонационални компании! Вие ни убивате. Развитие ли??? Това е просто социална касапница".

Сега мъжът разгърна бял плакат, на който на английски пишеше: "Спрете това масово убийство! Политическият ужас продължава". И на италиански: "Папа Франциск, помогни ни!". Ди Финицио развяваше италианското знаме, рисковано балансирайки над малък прозорец близо до върха на купола на високата 137 метра църква.


Европа полудя!

Няколко сходни трагедии, в които родители посягат на децата си, или на самите себе си потресоха Европа.

Италия
Четиридесет и две годишна италианка хвърли двете си малки деца от балкона на апартамента си в град Бусто Арсицио, в района на Милано, съобщиха италианските електронни издания в неделя.

Шестгодишното момченце и тригодишната му сестричка паднали от третия етаж от височина 7 метра върху пластмасова маса на терасата на първия етаж.
Те били откарани в местната болница в тежко състояние. Момичето е с травма на гръдния кош и кръвоизлив в белия дроб, а момчето - с черепно-мозъчна травма и травма на гръбначния стълб. Според лекарите обаче детето няма да остане инвалид.
Майката е била задържана. Тя страдала от тежка форма на депресия и само преди седмица била изписана от клиника за психиатрични проблеми след едномесечен престой. Съседи разказват, че я чували често пъти да крещи на децата.

При ареста си жената с инициали С. Б. казала, че отдавна обмисля да убие по този начин децата си и че го е направила за тяхно добро.
Съпругът и баща на децата засега не е коментирал трагедията.

Холандия
След двуседмично издирване полицията откри телата на две момчета на 7 и 9 години.
Телата на малките Рубен и Юлиян бяха намерени в тунел на около 10 км от мястото, където преди две седмици техният баща, 38-годишният Йероен Денис, се самоуби в колата си.
Рубен и Юлиян са живеели в град Зайст с майка си, която се развела с бащата през 2008 г. Заради подозрения за прояви на насилие над децата правата на бащата за виждане с тях били ограничени.

Засега причините за смъртта на момчетата не са ясни.
В издирването им се включиха стотици доброволци и армията с няколко военни изтребителя F-16 и хеликоптери.

Франция
Във Франция 48-годишен британец се призна за виновен в особено жестокото убийство на двете си деца, съответно на 5 и на 10 години.
Те бяха намерени с прерязани гърла в събота в апартамента на бащата близо до Лион.
Сигнал в полицията подала майката, която идвала да прибере децата си. На входа на блока тя се сблъскала с бившия си съпруг, чиито дрехи били изцапани с кръв. Мъжът избягал с ролери. Майката е в състояние на шок и все още не е разпитана от разследващите престъплението.

Британецът е признал, че е извършил убийството, но не уточнил какво го е тласнало към него. Според съдебни източници драмата вероятно е свързана с болезнена раздяла и подробностите относно правата за визита на децата, които британецът смятал за недостатъчни. Този уикенд бил първият от три години насам, в който мъжът можел да види децата си без присъствието на трето лице.

Хърватия
29-годишен хърватин запали двама полицаи, баща си, себе си и детето си при семеен скандал. Мотивът на нападението, според неофициални информации, е кавга между мъжа и съпругата му.
Именно заради нея на мястото били изпратени двама полицаи. Според официалните данни те се отзовали на сигнал за домашно насилие.
Когато пристигнали на мястото обаче, стопанинът ги полял с бензин, както и себе си, своя 69-годишен баща и петгодишното си дете, и ги запалил с цигара.
Четиримата мъже са пострадали тежко, докато детето е с по-леки телесни наранявания.


Италианка се самоуби, като се затвори в хладилник

Италия беше потресена от необичайно самоубийство.
Петдесетгодишна жена от град Офида, в областта Марке, сложи край на живота си, като се затвори в хладилника във вилата си в района на града, съобщава АНСА.
Жената била щастливо омъжена с две деца, но страдала от депресия от известно време.
Именно съпругът й открил трупа. Той се прибрал в семейното жилище в Офида и намерил прощално писмо от съпругата си, в което тя казвала, че ще се затвори в хладилника във вилата им, за да умре.

По случая се води разследване.
В Италия в последно време зачестиха самоубийствата на хора, изпаднали във финансови затруднения заради кризата.
МВР ще направи всичко възможно, за да защити допълнително своите служители, докато те са на работа, заяви зам. вътрешният министър Евелин Тонкович.


17-годишен французин плаши с масово убийство

17-годишен французин беше задържан заради отправени заплахи за масово убийство пред френска гимназия. Над 750 полицаи и жандармеристи бяха разположени около 59-те гимназии в департамента Ба Рен, след като анонимен интернет потребител заплашил в мрежата, че ще извърши масово убийство с огнестрелно оръжие пред едно от училищата в департамента.

"Живея в определен град, където има определено училище, в което в петък ще оставя моя отпечатък в историята", написал в интернет анонимният.
В този ден ще свърши животът на много хора, в това число и моят, допълнил той и посочил, че ще стреля с полуавтоматичното оръжие на чичо си.
Разследващите успели да се сдобият със снимка на младежа благодарение на камерите за наблюдение в интернет кафенето, от което той отправил заплахите си.
Кафенето се намирало в Страсбург и полицията извършила разследването именно в този град и този департамент.

Заплашителното съобщение, в което авторът казвал, че му е писнало от живота и че няма приятели, било забелязано за първи път в интернет от тийнейджър от района на Париж.
Сигнала в полицията подала майка му.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Lola
24.05.2013 14:46:19
0
0
Какво цели Десант с горната черна хроника, типична за жълта преса, новини ли са това и какво носят на читателите? Може би да внушат, че да си изверг вече е нормално?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки