Музика и изкуство в една добруджанска нощ


Музика и изкуство в една добруджанска нощ
Много малчугани от Добрич се включиха активно в карнавала и музикалното тържество пред Дом-паметника „Йордан Йовков”
23 Май 2013, Четвъртък


Нощта на музеите в Добрич бе посветена на 60-годишнината от създаването на Регионалния исторически музей в града.

Автор: Пламен Николов

Заради мащабния ремонт, който тече в рамките на проекта „Йовковият Добрич – атрактивна туристическа дестинация”, повечето от музейните експозиции не работят. Това обаче не попречи европейската инициатива Нощ на музеите да бъде отбелязана и в столицата на Южна Добруджа.

В програмата, организирана от Историческия музей, бе заложено основно на музиката и танците, като основни участници бяха талантливите деца на Добрич. Това нестандартно решение бе взето в съзвучие с идеите на новия директор на музея Костадин Костадинов, който залага изключително много на привличането на подрастващите като активни посетители и участници в мероприятията на културната институция.

С отворени врати за посещения бяха Военното гробище, Етнографската къща и зала „Възраждане” в Художествената галерия, където са подредени уникални възрожденски икони от Добруджа. Музикално тържество с участието на малки таланти от областния град се проведе пред Дом-паметника “Йордан Йовков”. В атрактивен карнавал се включиха и  малчуганите от една добричка детска градина, които се представиха пред публиката в костюми на индианци, пирати и приказни герои.

В следобедните часове на 18 май отвори врати работилничката „Нощните птици на Добрич”, организирана в партньорство с Българското дружество за защита на птиците. Групи от деца изработваха сови и фенери от хартия и рециклирани материали.
И макар в тази нощ домакини навсякъде из страната бяха музеите, тук към тях се присъедини и Градската художествена галерия.

Нейните зали също предоставяха свободен достъп на всеки, който пожелае да се докосне до магията на изящното изкуство. В тях, освен постоянната експозиция, посетителите имаха шанса да разгледат изложбата на българския маринист Георги Велчев, гостуваща колекция от Художествения музей „Георги Велчев” във Варна, а също и изложба на ученици от Езикова гимназия „Гео Милев”.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки