Папа Франциск ще приеме премиера Марин Райков на 24 май


23 Май 2013, Четвъртък


Ватиканът потвърди аудиенцията на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков при Негово Светейшество папа Франциск на 24 май т.г.

Автор: Десант

Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Като подарък за Негово Светейшество премиерът е определил копие на обковка на Черепишкото евангелие. Това е едно от най-старите евангелия в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.
По време на официалното си посещение министър-председателят Марин Райков ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне, на когото ще подари сребърна икона на Свети Иван Рилски със жития.

Преди година, на 24 май президентът Росен Плевнелиев дари на папа Бенедикт ХVI огромно яйце, високо 2,3 метра и тежащо 200 кг. Тогава близките до властта медии изригнаха фонтани от гордост, докато ни информираха, че дарът е дело на 15 майстори от пловдивско бижутерско студио и скулптора Георги Андреев, които са изработвали подаръка цели две години. Така научихме, че яйцето е изработено от инокс и има златно покритие с 2000 рубиненочервени кристала във всички цветове на дъгата.

На 24 май 2012 година президентът Росен Плевнелиев и Бенедикт ХVI си поговориха 15 минути на немски, докато приемната бе пазена от швейцарските гардове на папата в костюми, измислени от гения Микеланджело. Плевнелиев бе подновил поканата към своя домакин да гостува у нас, а той е попитал защо все още нямаме посланик във Ватикана.

Няколко месеца по-късно яйцето-гигант лъсна в ТОП 3 на най-странните подаръци, които главата на Римокатолическата църква някога е получавал. Единствените, които са ни били, са 20 галона бира от сънародник на папата и епископ за 80-ия рожден ден на Бенедикт XVI и сервиз от 12 десертни чинийки от принц Чарлс. Едва след нас идват: волан на „Ферари” от президента на холдинга, айпод с традиционна музика от една мексиканска телевизия, дискове с кънтри музика от Джордж Буш.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки