В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Чаят от листата на малината лекува алергии
22 Май 2013, Сряда


Дойде ли пролетта, която толкова много обичам иначе като сезон, неизменно очите ми се насълзяват и започвам да подсмърчам.



Знам, че става дума за алергична реакция на носещите се във въздуха полени. Интересувам се дали освен антихистаминните препарати, продавани по аптеките, съществуват и природни средства, които може да помогнат при алергии?
Веселка Ганева,
София

Алергията е проява на състояние на свръхчувствителност към домашен прах, яйца, цветен прашец, сирене, мляко и т. н., които за хората с нормална реактивност нямат никакво дразнещо действие.
Веществата, които предизвикват алергии, са стотици. Към горепосочените може да се прибавят: спори от мухъл, акация, животински косми, храни, прахове за пране, химически препарати, лекарства, насекоми и др.

Алергията е защитна реакция на организма срещу вещества, които всъщност са безвредни. Те се наричат алергени. Откриването им става в специализирани лаборатории. Трябва да се открие точният алерген, за да може да се изключи контакта на болния с него.
Алергично болните следва да намалят консумацията на свинско и телешко месо, да спрат пушенето и пиенето на алкохол. По време на хвърченето на полените да прекарват по-малко време навън и освен това всеки ден да правят почистване с влажна кърпа на стаята си.

Алергичните реакции могат да бъдат локални и общи. Към локалните спадат: зачервяване на кожата, оток, сърбеж, обрив. А при общата алергична реакция се появяват главоболие, виене на свят, прилошаване, повръщане, треска и дори простудни симптоми. В този смисъл хремата, кашлицата и сълзенето могат да бъдат симптоми на алергия, а не на простуда.

Рецепта 1 (за алергични отоци, Маргарита Вълкова, Варна): Медицинска хума се препича леко и с върха на ножа се слага в чаша турско кафе. Разбърква се добре (може и да се подслади). Пие се сутрин на гладно. За да се излекува човек напълно и да не се възобнови алергията му отново, рецептата трябва да се изпълнява поне 3 месеца.

Рецепта 2 (против алергична хрема): Няколко дни преди очакваното сезонно обостряне на алергичните прояви трябва да се започне да се приема вътрешно 2 пъти дневно – сутрин и вечер, по 1 ч.ч. разтвор на ябълков оцет. Той се получава като в чаша с вода се разбъркат 2 ч.л. оцет и се добавят 2 л. мед, стига болният да не проявява алергия към него.

Рецепта 3: Взимат се равни части плодове от шипка и плодове от офика. 1 с.л. от сместа се залива с 1 ч. ч. вода и се вари 10 минути. Съдът се увива с парче дебел плат и се оставя да предстои 4 часа. От така получената настойка се пие по половин чаша 2-3 пъти дневно.

Рецепта 4 (при дихателна алергия – от в. „Доктор“): Разбъркват се 7 с. л. мед и 3 ситно нарязани глави лук. Прибавят се 2 ч. л. медицинска дъвка и се разбърква. Всичко това се залива с 250 мл вода и се вари, докато течността остане наполовина. Приема се на гладно – сутрин и вечер, по 1 ч. л.

Рецепта 5 (при алергия към цъфтеж на липите, Маргарита Митракова, Русе): В 50 мл вряла вода се слагат 2 щипки коприва. Настойката престоява, докато изстине, и от нея се пият по 2-3 чаши на ден.

Рецепта 6 (при алергични обриви, Рая Гарджева, Сливен): 2 с. л. пресни или изсушени листа от къпини и малини се попарват в 600 мл вода. Полученият чай се пие по 100 мл половин час преди ядене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки