Притча за появата на славянската писменост


20 Май 2013, Понеделник


В историята на човечеството се помни и знае, дето българите са издънка от славен род –  Божие творение потомци на знаменитото коляно на Ной.



Същият този Ной, който единствен  от човеците бе възлюбен от Твореца на света и бе одобрен от него като угоден и свестен човек. Затова точно той е избран да преживее всемирния потоп и да продължи човешкия род до Второто пришествие Господне.
Българите от незапомнени времена се отличават от останалите племена и народи, като биели на очи измежду тях още издалеч гледани. Били някак по-едри, по-яки и много по-високи и снажни от другите. Щото където и в която и земя да минел или останел за кратко време, веднага околните разбирали, дето българин е дошъл измежду тях.

Угаждали го веднага по изобилните дарове на Бога, щедро обсипали го и съхранени във времето от неговата нравственост и начин на живот. А тия Божи дарове били: хубост, здраве, мъдрост, смелост, издръжливост, пъргавост, трудолюбие и родолюбие.
И мало, и голямо; и близки, и далечни люде разпознавали българите по високото чело, надвиснало като стреха над черните дълбоко и нашироко поставени очи, които говорели с някакъв неукротим буен огън, та чак искрели от честност и прямота.
Снажното, пращящо от здраве телосложение сякаш било създадено за дълги преходи, изнурителни битки и продължителен труд за обработване на земята и обгрижване на стоката.

Ала човешкият живот не е само кратък и крехък, но и пълен с неправда и насилие. Това го знаел и Борис, синът Пресиянов, който седя на трона на българите. Той добре съзнавал, че добруването на народа му не е за дълго, защото злото винаги е по-много от доброто на света. Затова денем и нощем мислeл и кроил как да изгради в душата на племето си онова себеуважение, принадлежност към българския род, съпричастност и взаимопомощ между отделните семейства. Както и към съседните им славяни, що сварили на тукашната земя. Да стори тъй, че да ги обедини и свърже в един силен народ – мъдър в труда си и яростен в битките. И така да осигури дълго и спокойно съществуване и оцеляване на държавата им през вековете...

Борис си науми да сплоти здраво славяни и българи като ги приобщи към изискванията и законите на тукашните земи чрез приемането на нова вяра за поданиците си – източноправославното християнство. Така българите нямаше да зависят духовно ни от Византия, която непрестанно нахлуваше в земите им, ни от западния свят.
И ето, в скоро време Бог му помогна да създаде и обяви племето си за един народ, с определена земя и граници, и да превърне България в държава с дворци, църкви  и училища, издигнати по свой начин, разбиране и обичаи.

Една привечер до ушите на Борис достигна грозната истина, че учениците на двамата солунски братя Кирил и Методий, макар високо благородни и богато надарени със знания, били посрамвани, опозорявани и гнусно прогонвани с проклятия от духовниците по католическите земи. Тези духовници си служели с латински писмена и затова считали всички останали народи за диваци и варвари.

И отведнъж Борис бе осенен свише, та прозря защо ония западни държави бяха толкова силни – защото имаха своите книги и писменост. Имаха своя летопис във времето, своя наука, защото писаното слово оставаше за поука и мъдрост на идните поколения, а казаната дума отлита като птиците – иди доказвай имало ли е, или не. Всяка писменост запазва спомена и славата за военните победи, за грижата за земята и стоката, за това как се лекуват болести, как се приготвя храната...

А новата държава създаваше свои закони и морал и за тези нови времена се искаше да имаш очи и разум да избереш най-доброто за своя народ. Който пък трябваше да бъде грамотен, за да чете и поглъща знанията и опита на света, да се учи от чуждите успехи и грешки от книгите в школи и училища. Точно тъй, както ги имаше и в съседна Византия, което даваше основа на нейните претенции за надмощието й над другите народи без писменост.

Затова Борис забрави старост и болежки и прати нарочен човек да издири и доведе учениците на Кирил и Методий на своя земя, за да спаси делото им и своите поданици от погиване. Трябваше час по-скоро да изнамери и доведе в тяхното обкръжение млади и жадни за знания люде от своите, за да ги обучат на четмо и писмо.
И възцари се на земята Златният век на българската писменост и познание! Основаха се книжовни школи в Преслав, Търново и Охрид. Изписаха се огромен брой книги. Появиха се писари, рисувачи и подвързвачи на книги. Изработваха се дървени, метални, златни и сребърни корици, богато инкрустирани със скъпоценни камъни и изображения, обкови, красиви титули и винетки, дето нямаха равни на себе си...

И всичко това бе дело на оня непрестанен, всеотдаен, пълен с лишения, несгоди и  себеотрицание изнурителен труд, достоен за висока похвала и радост. Защото писаното слово остава за поколенията като пътеводител за насърчение и прослава на оня народ, който го притежава. Тъй като родната реч най-добре се изписва със своите си букви за всеки неин звук – добре изнамерени и пригодени за целта.
И днес много световни библиотеки и музеи по света се хвалят с притежанието на безценни български книги от Златния век на нашата писменост и култура и много страни по света, а и цяла Европа, днес, в лето Господне 2013-о, празнуват своя Велик ден на славянската писменост.



Благословение

Благословени стари писмена,
във късна доба писани с чернило,
що шепнат от чии сме колена
и от коя рода е българско ягнило.
Благословена да е тясната килия,
прислонена до святий Божи дом,
в коя закриляни сред робска орисия
се пишело за вяра том след том...
Благословени внуци на Кубрата,
милеещи за всяка шепа родна пръст,
ръка, подаващи на спъваните братя
и украсили чело с гордий лъв и кръст.
Благословен да се отърсиш, български народе,
от робско послушение и глад!
Ти син си на онез, що мряха за свобода
и ако трябва днес – ще се умира пак!


Христина Митева,
с. Сухозем, обл. Пловдивска


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mari
16.06.2014 22:13:38
0
0
Smart thkniing - a clever way of looking at it.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки