Пъстри новини от цял свят


Пъстри  новини от цял свят
Джон Ф. Кенеди
17 Май 2013, Петък


Президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди е станал жертва на заговор, зад който стоят двама бивши президенти.


САЩ:
„Човекът, който уби Кенеди"


Президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди е станал жертва на заговор, зад който стоят двама бивши президенти. Това твърди в книгата си "Човекът, който уби Кенеди" Роджър Стоун, бивш помощник на президента Ричард Никсън.
В произведението си, което се очаква да види бял свят през октомври т.г., той уверява, че ще разкрие "пълната истина" за дългогодишната мистерия около убийството на Кенеди, извършено на 22 ноември 1963 година.

Стоун твърди, че един от заговорниците е тогавашният вицепрезидент Линдън Джонсън, (по-късно 36-ти президент на САЩ между 1963 и 1969 г.), който е бил главният организатор на шествието на Кенеди по време на посещението му в Далас. Според него с това той е улеснил неимоверно много работата на Лий Харви Осуалд, който - както е известно - по-късно е бил застрелян, вероятно, за да не разкрие имената на заговорниците. 

Бившият републиканец твърди още, че Джонсън е подготвил съзнателно убийството, насочвайки нарочно кортежа по улица, която предоставя редица удобства за стрелба. Според него, за човека, който по-късно убива Осуалд, съществуват редица неопровержими доказателства, които го свързват с Ричард Никсън. Смята се, че Джак Руби е бил нает от Никсън лично по препоръка на Линдън Джонсън.
Междувременно американските медии съобщиха, че самият Стоун е бил близък до Ричард Никсън. Той е работил за него по време на предизборната му кампания през 1972 г., а след това е участвал и в администрацията на Белия дом.


Франция:
Ексминистър заподозрян в незаконно получаване на 25 хил. евро

Клод Геан, бившият министър на външните работи на Франция, който е бил и генерален секретар на Елисейския дворец, е заподозрян в незаконно получаване на голяма сума пари.
В негова банкова сметка са намерени "подозрителни 25 хил. евро, изпратени от Йордания", съобщиха източници от правораздавателната система, запознати с разследването. Геан отказа да коментира случая.
Според списание "Експрес" по време на обиски, извършени в края на февруари в офисите и парижкия апартамент на бившия министър, сътрудници на прокуратурата са намерили доказателства, че той е поддържал редовни връзки с бизнесмените Зиад Такиедин, Александър Джухри и адвоката Робер Буржи. Тримата пък активно са работили с либийските власти по времето на Муамар Кадафи. Конфискуван е бил и мобилен телефон на Геан.

Обиските били извършени във връзка с разследване за незаконно финансиране на президентската предизборна кампания на Саркози през 2007 г. Следствието установило, че в банкова сметка на ексминистъра са внесени 500 хил. евро.
Впоследствие Геан обясни, че е получил парите от малайзийски адвокат, на когото продал две картини на фламандския живописец от XVII в. Андрис ван Ертфелт. Геан подчерта, че не е специалист по изкуство и че е дал платната за цената, която му е била предложена от купувача. Политикът заяви, че полицията разполага с документи, които потвърждават сделката.

По време на обиските са били открити и много чекове, потвърждаващи, че много сметки са били обслужвани с пари в брой.
По думите на Геан са били намерени "не по-малко от 10 сметки за оказване на услуги на обща сума от 20-25 хил. евро". Всичко това са текущи разходи, обясни той.
Информация, че покойният либийски лидер Муамар Кадафи е финансирал кампанията на Саркози за пръв път се появи през март 2011 г., когато синът на Кадафи - Сейф ал Ислам, каза за телевизия "Евронюз", че либийските власти искат френският президент да им върне предоставените му средства.

През май 2012 г., осем дни преди втория тур на президентските избори във Франция, френската информационна агенция "Медиапарт" съобщи, че Кадафи дал на Саркози 50 млн. евро за предизборни разходи. Като доказателство на сайта на агенцията бе публикувано постановление за предоставяне на тези пари, подписано от бившия либийски външен министър Муса Куса. Елисейският дворец опроверга тези твърдения. Самият Саркози още преди това ги отхвърлил като смехотворни.


Гърция:
Гражданска мобилизация на преподаватели


В Гърция правителството нареди гражданска мобилизация на преподаватели.
Това е опит да се предотврати провала на изпитната сесия и кандидатстудентската кампания заради планирана стачка на учителите, предаде радио „Атина”.
От понеделник 85 хиляди учители започнаха да получават известия за мобилизация. В случай че не се явят на работа, те са заплашени с арест.

Повод за протестите е намерение на правителството да увеличи седмичните часове и да разпредели 4000 учители в отдалечени райони.
Според социологическо изследване голяма част от гръцките граждани не подкрепят планираните протестни действия на учителите, а над 50 на сто от анкетираните са на мнение, че обявяването на гражданска мобилизация е необходимо.
Това е третата гражданска мобилизация, обявена от правителството на премиера Андонис Самарас за тази година.


Великобритания:
Цените на горивата са манипулирани


Шофьорите през последното десетилетие са платили с хиляди паунда повече за бензин, пише "Дейли телеграф". Направена беше проверка в две от най-големите британски компании по подозрение в манипулиране на цените на горивата. Компаниите се подозират в завишаване на цените на горивата от 2002 година насам, което означава, че шофьорите са били лъгани в продължение на над 10 години. През това време стойността на бензина се е повишила драматично с повече от 80% до около 1,35 паунда за литър. Европейските следователи, които претърсиха офисите на "Бритиш петролиум" и "Шел", заявиха, че предполагаемото манипулиране на цените може да е имало огромно влияние над цените на горивата, включително потребителските.


Русия:
Обвиняват в корупция партньори на „Сосиете женерал"


Президентът на банката „Росбанк“, руският филиал на френския трезор "Сосиете женерал" Владимир Голубков и един от вицепрезидентите - Тамара Поляницина, са били задържани от полицията по обвинение в корупция, съобщи министерството на вътрешните работи в Москва, цитирано от руските агенции. "Има подозрения, че те са поискали незаконно бонус в размер на 5 милиона рубли (123 000 евро), се казва в комюнике на ведомството.

"Установено е, че президентът на Управителния съвет е поискал 1,5 милиона долара от председателя на търговско дружество, за да продължи неговия кредитен договор и да сключи нов договор при занижена лихва", уточнява вътрешното министерство. Бизнесменът информирал полицията за искания рушвет и така се стигнало до арестите. Поляницина е играла ролята на посредник в сделката. Именно тя е била заловена на местопрестъплението, когато получила първия "транш" от 5 милиона рубли. Тя се е съгласила да сътрудничи на следствието.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки