Манипулации и измами опорочиха вота на българския народ


Манипулации и измами опорочиха вота на българския народ
Заради многото умишлено анулирани бюлетини се стигна до парадокса гласът на кандидат-депутат на ВМРО, гласувал за себе си, да не бъде отразен в протоколите
17 Май 2013, Петък


Изминалите парламентарни избори ще се запомнят с чудовищни измами и фалшификации, които за пореден път подмениха вота на българския народ.

Автор: Георги Ваташки

 Въпреки съсипването на икономиката и високата безработица, ГЕРБ спечелиха с няколко процента. Какво обаче съпровождаше тази пирова победа?

Безспорно най-скандално е разкритието за 350 хиляди бюлетини,  произведени над договорените (относително казано „договорени“, тъй като правителството е поръчало услугата, без да има за това сключен договор) количества в печатница „Мултипринт“ в Костинброд, собственост на местен общински съветник от ГЕРБ.
Палетите с избирателните бланки са били подготвени за изпращане в различни региони на страната с цел да се промени вота и така да се подсигури пълната победа на партията на Бойко Борисов.

Безпрецедентният случай обаче е само върхът на айсберга от машинации, станали през последните седмици. Най-фрапиращите нарушения са дело на бившите управляващи, които често принуждаваха зависимите от тях държавни служители да се включват в предизборната кампания.

Пример за това е Кърджали, където на 30 април Регионалният инспекторат по образованието задължи директори и учители от местни школа да присъстват на среща, анонсирана като служебна, която впоследствие се оказа предизборна проява на ГЕРБ.
Пристигналите от цялата община просветни дейци с изненада научиха, че няма да се дискутират професионални въпроси, а ще се слушат партийни речи.

В Бургас пък зрелостници от местната Търговска гимназия са били оформяни с отлични оценки по математика, за да гласуват родителите им, а и тези от тях, които имат навършени 18 г., за „правилната“ партия ГЕРБ. Според сигнал, пратен до медиите в морския град, няколко дни преди вота директорката на училището Диана Савова е прекъснала часа по математика и е нанесла собственоръчно шестиците в дневника от името на учителката по предмета.

Търговията с гласове също не бе забравена на тези избори. Тя бе дело на почти всички политически сили. Както винаги най-много установени нарушения имаше в циганските махали. Дори се стигна дотам ромите в Кюстендил да се оплакват пред екип на телевизия СКАТ, че са им дали само по 50 лева от щаба на Мая Манолова, за да гласуват за БСП. Само три дни преди изборите във Варна пък бе разбита добре организирана мрежа за купуване на гласове на ДПС.

Според медиите, в морската столица обиски са извършени на 15-ина места в града. При акцията са били иззети 100 000 лв. и списък с 12 000 имена. Сред задържаните е дори кандидат-депутат от местната листа на етническата партия, чието име обаче бе скрито от разследващите.
Нарушенията на хората на Лютви Местан продължиха и в изборния ден. В бургаското село Руен кметът Ахмед Сюлейман от ДПС направо нахлул вместо баща си в тъмната стаичка и попълнил бюлетината му с „правилния номер“. На протестите на членовете на СИК и застъпниците е отговорено с грубости и с „Гледайте си работата“.

Необичайно скоростно гласуване пък бе засечено в секция в Плевенско, където за по-малко от два часа са дали гласа си над 900 избиратели. Подобна манипулация имаше на президентския вот през 2011 г.
След края на изборния ден започнаха да излизат на бял свят още по-шокиращи примери за нарушения и фалшификации.

Един от уникалните случаи е от София, където кандидат-депутатът Александър Димитров от ВМРО гласувал за себе си, а след това се оказало, че неговата бюлетина е изчезнала от протокола на секционната избирателна комисия. От софийската изборна администрация се оправдаха с грешка и допуснаха, че „може Димитров да е пуснал някоя от 20-те недействителни бюлетини в секцията“.

Още по-грубо нарушение с нередовни бланки е засечено във Велинград, където председателят, заместник-председателят и секретарят на СИК са заловени умишлено да поставят подписи върху бюлетините, което автоматично ги прави недействителни.
Това е само една от схемите, с които бяха спрени на прага на 4-процентната бариера и патриотите от „Национален фронт за спасение на България“. Около 6 000 гласа не достигнаха на родолюбивата партия на СКАТ да влезе в състава на 42 Народно събрание


В Бургас зрелосниците от Търговската гимназия получиха отлични оценки, за да гласуват за ГЕРБ Kметът на Руен Ахмед Сюлейман е нахлул в тъмната стаичка и сам е попълнил бюлетината на баща си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки