Политическа блокада в „Страната на вечния преход“


Политическа блокада в „Страната на вечния преход“
„Той е нещо като българския Берлускони, който прави безвкусни шеги“ - отбелязва един от трите водещи френски ежедневници „Либерасион“
17 Май 2013, Петък


Световните агенции са на едно мнение – ГЕРБ постигна пирова победа, а гражданите на България останаха без свое представителство в парламента

Автор: Диана Славчева

Такова дружно единомислие сред коментаторите на водещите световни медии и западните политически наблюдатели, на каквото сега сме свидетели по повод проведените преди дни у нас предсрочни избори, досега не е имало. Всички те в един глас обявяват така наречената „победа“ на ГЕРБ за пирова.

„В „Страната на вечния преход“ напоследък се случват неща, които в една демокрация не би трябвало да бъдат отминати току-така – дори и ако главният виновник за стореното зло е излязъл победител в парламентарните избори. По-добре би било да се каже – пиров победител“ – отбелязва Клаус Брил в авторитетното немско издание „Зюддойче цайтунг".

По-нататък германският коментатор стига до извода, че Борисов в никакъв случай не е „еднозначният избранник на народа“. Напротив – именно той е „един от основните отговорни за социалната нищета в страната, която през февруари се изля в масови протести. При това Брил подчертава, че експремиерът очевидно няма концепция как да помогне на недоволните.

„Формалната победа на дясноцентристката ГЕРБ може да се окаже пирова“ – обобщава и руският вестник „Комерсант“. Правейки прогнози за възможния състав на бъдещия кабинет, журналистът Сергей Строкан резюмира: „Не е за чудене, че в обществото нарастват умората от политиците и протестните настроения“.
Руското издание „Ведомости“ пък, покрай всичко останало, обръща внимание на това, че според техните експерти едно правителство, начело с БСП, може да бъде по-лоялно към икономическите проекти с Русия и новите управляващи може да се върнат към преговорите за възобновяване на руско-българския проект за строителството на АЕЦ „Белене“.

Не така оптимистично настроен в тази насока обаче е зам.-председателят на комитета по външните работи към руската Дума Леонид Калашников, който заяви ден след изборите у нас пред радио „Гласът на Русия“, че взаимоотношенията между двете страни, и в областта на туризма, и в областта на икономиката, вървят надолу и занапред най-вероятно ще продължава да е така.

Другото, за което чуждестранните медии проявяват пълно единодушие, е, че след изборите голяма част от българското общество се оказва без представителство в парламента. „Протестите не успяха да редуцират голямото разминаване между обикновените хора и тези, в чиито ръце е съсредоточена властта. Преодоляването на това разделение е едно от най-големите предизвикателства пред българските политици, тъй като пропастта между политиката и гражданите става все по-дълбока.

Мнозинството от българите нямат усещането, че някой ги представлява във властта. Точно това е искрата, която би могла да възпламени нови протести и да вкара страната в спиралата на криза без начало и край“ – споделя мнението си шефката на софийското бюро на фондация „Еберт“ Регине Шуберт.
В коментара на Барбара Йортел в немския „Тагесцайтунг" пък се стига до извода, че много от българите са обърнали гръб на политиката. Те не се чувстват представени от „старите“ партии. А резултатите от изборите спрямо цялата политическа класа в страната германската журналистка окачествява като „удар в лицето“.

„Партиите в страната са корумпирани, а хората – отчаяни“ –  обобщава в своя обзор по същия повод и Борис Калноки от „Зюддойче цайтунг". Според него българските избори са „трагични“! Авторът се спира и на т. нар. „български път“ след промяната, който се олицетворява от Бойко Борисов. „Свързаните с комунистическата партия хора плячкосаха чрез приватизацията народното имущество и го прехвърлиха в новосъздадените си фирми. А от редиците на бившите служби за сигурност, както и множеството тежкоатлети, носили по комунистическо време олимпийски медали и останали безработни след промяната, бързо бе създадена мафия, която частично се смеси с новите капиталисти“ – пояснява за немските читатели Калноки.

Че на българската политическа сцена почти нищо не се е променило – твърди и европейският наблюдател на руската информационна агенция REGNUM Дмитрий Семушин. Той смята, че сегашните избори само удължават чувството на безнадеждност в намиращото се в състояние на социална и морална криза българско общество. „Типичното състояние на българите, това са безкрайните оплаквания от корупцията, нарастването на цените, намаляването на пенсиите и нескончаемата безработица“ – казва водещият коментатор.

Той се спира още и на факта, че на вота се явиха 36 партии, но в парламента попаднаха само четири. В същото време от погледа му не убягва, че множество малки партии не можаха да преодолеят 4-процентната бариера и да попаднат в народното събрание, обаче общо за тях бяха дадени близо една четвърт от гласовете на българските избиратели. И по този начин един значителен протестен потенциал на така наречената от него „електрическа революция“ в България се е оказал разпилян, без да успее да се концентрира в полза на някой нов политически играч, отхвърлящ старите правила на играта.

„В същото време – отбелязва Семушин, – броят на партиите, представени в парламента, в сравнение с предишните избори се е съкратил от седем на четири... Така от една страна, българските избори демонстрираха ефект на разпиляване на гласовете на избирателите между малките партии, а от друга, се осъществи парламентарна партийна концентрация“.
Като цяло общо е мнението, че след този вот у нас има само губещи. Политоложката Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа смята, че на България й предстои  трудно политически нестабилно време.

При това тя е на мнение, че европейските институции трябва да се активизират и да помогнат на страната ни в тази криза. Особено, след като у нас се наблюдава „узурпиране на разделението на властите, че скандалите с подслушванията се смятат за дреболии, че журналисти се опасяват за живота си и т.н. Брюксел и Страсбург оставиха българските политици твърде дълго да си правят каквото искат" – подчертава дълбоко възмутена Даймер.

И според „Бадише цайтунг" такива етикети като „победител“, „губещ“, „дясно“ или „ляво“ тази година нямат никакво значение у нас. „Бадише нойесте нахрихтен" пък коментира, че изборите  са направили България неуправляема и само са изострили политическата криза. Немското издание не пропуска да отбележи, че Бойко Борисов се е самоизолирал, „а и е под подозрението за изборна измама“.

Впрочем, отзивите за личността на Борисов в световните медии изобщо не са ласкави, както той опитва да се изкарва колко много е харесван едва ли не от всички хора на тази планета. Журналистът Томас Розер от австрийския вестник „Ди пресе“ го нарича „Предизборният гладиатор“. Френският ежедневник „Либерасион“ пък отбелязва: „Високият му ръст, грубата му реч, народният му произход и слабостта му към оръжията допринесоха за това бившият каратист да се превърне в очите на българските избиратели в човек, пратен от Провидението“. Той е оприличен от изданието като „политическо животно, което не пада по гръб“.

Що се отнася до скандалите с изборните измами, дори „Ал Джазира“ в своята емисия на английски език излиза с коментарен материал за това, озаглавен „Да си купиш избори по български“.
Припомняйки фейлетона на Алеко Константинов „На избори в Свищов“, авторката Мария Петкова, която е журналист на свободна практика в Кайро, стига до извода, че 130 години по-късно българските политици „демонстрират нови, по-високи нива на това, което може да се определи като „неморално” в изборните практики”!

На този фон нека припомним и коментара на австрийския институт, който бе нает да осъществи паралелното преброяване на гласовете в изборните протоколи. По повод случаите на фалшифициране на бюлетините от SORA заявиха, че са се натъквали в своята практика на такива случаи, но не и в такъв мащаб. Австрийците дадоха пример с изборите в Грузия през 2003 г., но изрично уточниха, че там тогава ситуацията е била коренно различна, тъй като страната е била на прага на гражданска война.

Приемайки напълно оценката на международните наблюдатели за пировата победа на ГЕРБ, нека си спомним, че след разгрома на римляните в битката при Аскулум, когато се ражда легендарната крилата фраза, епирският цар Пир въздъхва: „Още една такава победа и ние сме загубени!“
Ами да въздъхнем и ние и да си пожелаем, че това наистина ще е последния псевдотриумф на „гладиатора“ Борисов и неговата клика от физкултурници и „бистришки тигри“.


След изборите България е заплашена от разкол и барикади, пише руският „Комерсант“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки