Най-големият манипулатор поиска касиране на изборите


Най-големият манипулатор поиска касиране на изборите
17 Май 2013, Петък


ГЕРБ също ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите.

Автор: Севдалина Пенева

Това заяви лидерът на управляващата довчера партия на Бойко Борисов на първата си пресконференция, след предсрочните парламентарни избори на 12 май. Мотивът му бил „грубото погазване на закона в деня за размисъл“ (нещо, което ЦИК отрече няколко часа по-късно).

Както вече стана ясно, на 11 май прокуратурата осуети опит за фалшифициране на изборните резултати, като задържа 350 000 допечатани бюлетини в склада на костинбродската печатница „Мултипринт“, подготвени да заминат за различни избирателни райони. Единствената политическа сила, която до момента се е идентифицирала със скандала, е ГЕРБ. Неупотребените бюлетини явно трябваше да й донесат най-малко 6 процента преднина пред БСП така, че да може да си състави без проблем правителство с дежурната си патерица „Атака”.

След съботните екшъни обаче, вотът в страната бе изтърван от контрол и така се стигна до безпрецедентни резултати. Пълен паритет цари в новото 42 Народно събрание. ГЕРБ е с 97 народни представители, Коалиция за България - 84, ДПС - 36, Атака – 23. По този начин възможните коалиции между ГЕРБ и Атака (общо 120 мандата) и Коалиция за България и ДПС (също 120 мандата) изравняват силите 50 на 50. 
Предвид личните пристрастия между лидерите на четирите партии, съставянето на правителство засега изглежда мисия невъзможна.

„Най-добре да има нови избори, а не да се съставя програмно правителство“, каза Борисов след 4 дни размисъл. Според него новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. "Нищо по-лошо няма да стане, от това, което е в момента през това време. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят", заяви лидерът на ГЕРБ.В отчаяно търсене на морална подкрепа, бившият премиер направи неочакван завой в политиката си „анти СКАТ и анти НФСБ“. През журналисти той благодари на съпредседателя на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов затова, че го поздравил за победата на парламентарните избори.

„Благодаря на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това е партията, която 4 години (!?), до последния ден, е изказала всичко най-лошо за нас. Това не попречи на един патриот да запази достойнство и да ни поздрави, в края на краищата, хората са гласували за ГЕРБ. Никой друг не го направи“, заяви Борисов.


Днес президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с лидерите на 4-те парламентарно представени партии, а след консултациите, държавният глава ще трябва да възложи на кандидата за премиер от най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство. Ако в 7-дневен срок той не успее да предложи състав за министерския съвет, мандатът се дава на втората. В случай, че и тя не успее, следва някоя от следващите. Ако не се постигне съгласие, ще продължи да функционира служебното правителство до провеждането на нови избори.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки