„Не се гаси туй, що не гасне“


„Не се гаси туй, що не гасне“
16 Май 2013, Четвъртък


Здравей, драги читателю, искам да си поговорим. Нека поговорим за това, което остава в човешката памет и това, което хората отхвърлят като ненужна вещ.



И още, истина ли е това, че „не се гаси туй, що не гасне“? Хайде да започваме. Аз ще ти задавам въпроси, а ти ще отговаряш.
Може ли да се уповаваш само на очите си, за да опознаеш Земята? Чакам твоя отговор, макар че знам какъв ще е той. Ти ще ми отговориш „не“. Защото не е възможно да видиш и опознаеш всичко само с очи. Земята е много голяма и крие много тайни под външния си студен, горещ или тъмен образ.

Можеш ли да опознаеш Земята, ако разполагаш с много фотографии, книги и различни модерни технически средства, които ще ти разкрият много и най-различни кътове от нея.
Зная, че отговорът ти ще е „да“. Но това ще е възможно, ако си грамотен, ако познаваш буквите. Всички те ще те обогатят с духовна светлина.
Може ли да бъдат управлявани държави, градове, села, университети, големи и по-малки предприятия, ако ги няма буквите, с които ще бъдат изписани законите и решенията, на които трябва да се подчиняват всички. Отново ще отговориш „не“. Нали?

Щеше ли народът ни български да издържи на натиска за погърчване и потурчване, ако я нямаше азбуката, сътворена от светите братя Кирил и Методий; ако Отец Паисий не бе написал с нейните букви „История славянобългарска“. И не само я написал, но и сам тръгнал да я разнася по българско, за да се знае, че и ний сме имали царства и велики царе. Зная, че и този път ще отговориш „не“, защото тези велики мъже и техните следовници говорили и писали на жив български език – говорен от народа, с букви, сътворени от светци.

Щяха ли да напишат прекрасните си произведения Раковски, Каравелов, Ботев, Вазов и цялата плеяда от поети и писатели, родени в майка България. Ами големите ни умове в областта на математиката, физиката, химията, музиката и т. н. лесно ли щяха да опишат откритията си, ако в азбуката ни нямаше толкова букви, колкото са звуците в богатия ни български език. Отново ще отговориш „не“. Нали?

Когато сърцето ни е стегнато от мъка по близък човек, ние отиваме в църква и молим Бог да ни утеши. И той ни разбира, защото когато учениците на Кирил и Методий пренесли азбуката от Моравия в България, всички богослужебни книги били преведени от гръцки на български език. Как се разбират с Бога високомерните англичани, германци и др., след като техните свещеници четат молитвите на латински. По тези и ред други причини, драги ми читателю, ние българите обичаме и сме много благодарни на светите братя Кирил и Методий.

Ако попиташ малкия първокласник и стареца столетник: Кой създаде нашата азбука?, без много, много да се замислят ще отговорят – св. св.Кирил и Методий. Високомерните западняци нито имат своя азбука, нито знаят кой е създал латинската.
За жалост като бурен сред класила нива се появиха „демократи“ и „глобалисти“, които  дълбокомислено предложиха да пишем с латински букви, за да сме в крак с модата и с времето, в което живеем. Но чу ли ги народът български – усмихна се с презрение и... ги отмина.

Сега разбираш ли, драги ми читателю, защо е истина, че „не се гаси туй, що не гасне“. И не само не угасна делото на светите братя, но се умножи. С техните букви днес пишат милиони хора в Русия, Украйна, Белорусия, Молдова, Сърбия, Черна гора, Македония, седем средноазиатски републики и даже Монголия.

За нас остава радостта, „че и ний сме дали нещо на света“, защото ако не сме били ние, българите, и нашият прозорлив владетел Борис І, делото на Кирил и Методий е щяло да угасне, въпреки трудните битки, които са водили в онзи тъмен и закостенял свят. Ние, българите, първи преклонихме глави пред великото дело на светите братя и всяка година на 24 май млади и стари изтръпваме, когато зазвучи химнът „Върви, народе възродени“. Тогава  мощна сила движи краката  ни в такт с музиката, а ние със заслужена гордост и самочувствие крачим упорито напред.

Стефанка
Димитрова,
Търговище


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки