Начини за лечение на екзема


Начини за лечение на екзема
16 Май 2013, Четвъртък


Рецепта 1 (при екзема в ушите, Найденка Попова): В чист майски мед (може и по-късен) се натопява памуче, с което се маже поразената част на ухото.


За около месец екземата изчезва. Лечението може да се извърши и с чист ябълков оцет, като с натопено в него памуче се запушва ухото за половин час. Пълното излекуване на екземата настъпва след седем дни.

Рецепта 2 (при кожни екземи и косопад): Прясно изцеденият сок от чесън се втрива в кожата, засегната от екземата, или в корените на косата. Престоява се така 1-2 минути, след което намазаните места се измиват добре с вода.

Рецепта 3 (при мокра екзема): Един голям картоф се разрязва наполовина и се сварява в неподсолена вода. При наличието на сърбеж засегнатите участъци се промиват с отварата, която може да се използва до три дни, след което трябва да се приготви нова. След процедурата болното място не се подсушава, а се оставя само да изсъхне. После в него се втрива рибено масло или зехтин. Терапията продължава 8 седмици.

Рецепта 4 (при мокра екзема, Невена Петрова, Ямбол): Смесват се от 100 мл чист бензин и 3 г йод. Разбърква се и се намазват увредените участъци. Достатъчни са само 4-5 процедури, за да се изчисти кожата.

Рецепта 5: Засегнатите от екземата участъци се налагат с намачкани пресни ягоди. Същият ефект се постига и с компрес от пресни плодове от боровинка, който помага освен при мокра екзема, и при изгаряния и други кожни раздразнения.

Рецепта 6: В 1 ч. ч. вода се добавя 1 с. л. краве масло и се вари до получаване на гъста и лепкава смес. Прецежда се и растителната суровина се изстисква. Към нея се прибавя равно количество глицерин. С получения мехлем се мажат поразените места.

Рецепта 7 (Йордан Йорданов, с. Водолей, обл. Великотърновска): 20 броя зелени орехчета (заедно с кората) се счукват и към тях се прибавя 20-30 г морска сол. Приготвя се на каша и с нея в продължение на 10 дни се маже болното място.

Рецепта 8: Сваряват се 6 яйца, които се варят 12 минути. Изваждат се жълтъците и се държат на огъня, докато започне да изтича бяла течност, която се събира и с нея се намазва болното място.

Рецепта 9: Върху засегнатото място се поставя пресен лист от зеле и се държи 2-3 дни. Компресът се прави няколко пъти.

Рецепта 10 (Дойна Трендафилова, Добрич): Смесват се 100 г боров катран и 300 г несолена свинска мас. С получения мехлем се маже болното място 15 вечери поред.

Рецепта 11 (Наталия Пенчева, София): Смесват се равни количества корени от валериана, цвят от лайка, корени от сладник, цветове от безсмъртниче и бял равнец. 1 с. л. от сместа се заливат с 1 ч. ч. вряла вода. Настойката престоява 40 минути и от нея се пие по половин чаша 3 пъти на ден.

Рецепта 12: По 10 листа от розмарин и лавандула, по 30 г стръкове от мащерка и цвят от лайка се смесват и се варят на чай. В горещата течност се накисва парче марля, което после се налага на болното място.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки