Надбъбречна аденома


Надбъбречна аденома
15 Май 2013, Сряда


Имам супраренален аденом с размер 28/14 мм, който откриха в дясната ми надбъбречна жлеза.



В същото време лявата е с хипертрофия. За какво всъщност става въпрос?
Анка Аврамова,
с. Сърнегор, Пловдивска област

Надбъбречните жлези са чифтни органи, разположени (както личи от името) над бъбреците. Те изработват редица хормони. Всеки надбъбрек представлява съчетание на две особени жлезисти образувания – кора и мозъчна или медуларна част. Двете части са с различен произход и функционално значение, но се намират помежду си в тясна връзка и взаимозависимост, оформяйки анатомически завършен орган.

Покрай възловидното разрастване (хиперплазия) на надбъбречната кора нерядко, поради повишена функция, а също и у възрастни хора, се наблюдава появата на доброкачествени туморни образувания (аденоми). Обикновено те са малки по обем, но много на брой и се разполагат двустранно между обвивката на органа и кората или в самата кора. Повечето вътрекапсулни аденоми са едностранни и хормонално активни (например доброкачественият хипернефром).

Развитието на надбъбречни аденоми обуславя хиперплазията на жлезата, което от своя страна води до засилване дейността на коровата и на медулната чест. Следствие на засилената активност на надбъбречната кора се развива т. нар. адрено-генитален синдром, а засилената дейност на мозъчния слой води до повишена продукция на хормоните адреналин и норадреналин.

Истинската, хормонално активна аденома, разположена в кората на надбъбрека, се нарича хипернефром. Най-често се среща у деца и млади хора. Образуванието обикновено обхваща само единия надбъбрек. Клиничните прояви се характеризират с цитирания вече адреногенитален синдром: макрогенитосомия у момчетата, хирсутизъм у момичетата и вирилизъм у жените. Често се наблюдават високо кръвно налягане и покачване на телесната температура, които при мъжете са единствените болестни симптоми. След отделяне на хипернефрома хормоналното равновесие се възстановява и болестните признаци изчезват.

Феохромоцитомът е образувание, което произхожда от надбъбречната медула и секретира норадреналин и адреналин. По правило е доброкачествен тумор. Основната клинична проява при него е артериалната хипертония. В около 60% тя е трайна, при останалите 40% се явява под формата на кризи. Те са класическата изявена феохромоцитоза, протичат тежко и са резистентни на лекарствена терапия. Лечението при тях е оперативно.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки