Българската гимназия в Болград отбеляза юбилей


Българската гимназия в Болград отбеляза юбилей
Българската гимназия в Болград
14 Май 2013, Вторник


Създадена е преди 155 години с решаващото съдействие на Георги С. Раковски и днес носи неговото име

Автор: Георги Ваташки

На 14 април Болградската гимназия „Георги С. Раковски” отпразнува 155-годишнината от създаването си и две десетилетия от възраждането си като българско училище.  Гости на празника бяха посланикът ни в Украйна Красимир Минчев, президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе и председателят на Болградската районна администрация Михаил Садалиев.

Тържествата започнаха в слънчевата утрин с полагане на цветя от учениците на гимназията пред паметника на Раковски в центъра на Болград. Венци бяха поднесени и от името на Одеския български културен център.
Последва най-очакваният момент за възпитаниците на училището – награждаването на отличилите се ученици през годината и традиционното посвещаване на петокласниците в званието „гимназист”. Развълнуваните деца се заклеха, че ще го носят достойно, след което заедно рецитираха безсмъртните стихове на Вазов „Аз съм българче”.

В своето обръщение към тях директорката на гимназията Наталия Кара ги призова да бъдат достойни наследници на видните личности, завършили възрожденското школо.
„Преди вас тук са завършили Александър Теодоров-Балан, Ангел Кънчев, Александър Малинов, генерал Данаил Николаев, Олимпий Панов и още десетки личности, оставили имената си в българската история и култура – учени, революционери, политици, военни и учители. Вие трябва да положите много усилия, за да продължите славните традиции и да се утвърдите като личности, носители на българския национален дух” – изтъкна тя в словото си.

Празненството се пренесе в градския Дом на културата, където ученици, бивши випускници от различни поколения и официалните гости се насладиха на изпълненията на фолклорния танцов състав към Болградската гимназия. Публиката остана очарована и от специалните гости от България – ансамбъла за автентичен фолклор „Межденски славеи” от дуловското село Межден с ръководител Димитричка Денева. Те изпълниха народни песни от Добруджанския край и демонстрираха уникалния обичай „Кърпене на дари“, свързан с предаването на булката на младоженеца. Гостите от родината донесоха и дарове за отличниците на „Г. С. Раковски”– 100 луксозни екземпляра на „История славянобългарска”.

Вечерта завърши с традиционния бал на учениците от горните класове в Актовата зала на учебното заведение. Той се провежда от 2008 г., като девойките и младежите, облечени в разкошни тоалети, показват своите умения в класическите танци валс, кадрил и полка.
Първата българска гимназия от времената на Възраждането е открита през 1858 г. с решаващото съдействие на Георги Раковски. Идеологът на националноосвободителното движение използва личното си познанство с молдовския княз Никола Богориди – българин от Котел, за да издейства Хрисовул за откриването на училището.

Идеята за създаването на учебното заведение е на бесарабските българи, населили тези места в предишните десетилетия. Те осигуряват средствата за градежа чрез наеми от селскостопански имоти и от околните езера. Още в първите години на съществуването си гимназията се оформя не само като средно училище, но и като възрожденски културен център. През 1861 г. заработва печатница, отваря вратите си библиотека и се поставят самодейни театрални постановки.

Завършилите учебното заведение български младежи често продължават образованието си в Швейцария, Франция, Германия. Болградската гимназияим им осигурява стипендии, които са няколко пъти по-високи от тогавашните европейски.
За своята повече от век и половина история, през годините това уникално учебно заведение 9 пъти сменя своя статут, минавайки през Румънски лицей, Гимназия на император Александър ІІІ, съветско средно училище, докато през 2007 г. е преобразувано в Специализирано общообразователно училище-интернат «Болградска гимназия Г. С. Раковски“.

Днес в него се обучават 353 гимназисти, като учениците постъпват чрез конкурс. Всички те се стремят да съхранят славните традиции на тази гимназия, играла голяма роля в различните исторически времена. Но независимо от това под каква власт се е намирала Болградската гимназия, тя неизменно се е опитвала да съхрани българския национален дух и да подготвя висококвалифицирани кадри. Неслучайно мнозина сравняват нивото на образованието в нея с университетското образование, а великият Христо Ботев я нарича „свято за целия български народ училище“.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки