Пак подменят исторически факти в Батак


14 Май 2013, Вторник


В навечерието на честванията на Априлското въстание в Батак, насрочени за 16-17 май, и подготвяното от Пловдивския митрополит Николай грандиозно религиозно шоу

Автор: Десант

с цел подмяна на исторически факти с религиозни митове, секретарят на баташкото сдружение „Будител“ Веселин Станков проведе мащабно изследване на историята на храма-костница „Св. Неделя“.

Според членовете на „Будител“, чиято цел е опазването на тази недвижима културна ценност, станала сцена на кървавото Баташко клане, промяната на нейната собственост от публична общонародна в частна общинска, както и смяната на предназначението й, са незаконни и са извършени без допитване до върховния собственик – българския народ. Зад това батакчани съзират, че ползвайки канонизацията за параван, митрополията цели да придобие имота заедно с костите-мощи с комерсиална цел, защото това е един от най-посещаваните туристически обекти в България и предполага значителни приходи в частна полза. „Будителите“ са сезирали компетентните органи, но проверката по казуса все още не е приключила.

Припомняме, че имот „Историческа църква“ по плана на Батак е архитектурен и исторически обект, недвижима културна ценност от национално значение. Без да бъде потърсен обществен консенсус и в разрез с българското законодателство, костницата е обявена от Пловдивския митрополит и за действащ храм, като за оправдание на това се посочва канонизацията. Започват своеволни промени от страна на митрополията в интериора на костницата-музей, още преди да са станали факт промените по собствеността и въпреки изричните предписания на Министерство на културата, че статутът на това сакрално място не следва да бъде променян.

Наглостта на дядо Николай, по-известен със своите „ролекси“, стигна до там да твърди, че досегашният статут на църквата-костница и музей е... „комунистическа измислица“. Нещо повече – митрополията писмено забрани на историческия музей в града да ползва изображението на Старата църква върху служебния си печат и сувенирите, твърдейки че правата върху него се държат именно от управлението на епархията. От този момент нататък, съмненията, че е в ход продължение на проекта на Мартина Балева с цел обезличаване на българския дух и история, но в много по изтънчен вид – зад маската на православието, стават много основателни, предупреждават от кръга „Будител“.
Очаквайте в следващия брой автентичните исторически факти за църквата-костница в Батак.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Будител
17.05.2013 07:50:14
0
0
НОВА ГАВРА С ИСТОРИЯТА ЗА ВЪСТАНИЕТО И КЛАНЕТО В БАТАК-РЕЛИГИОЗНИЯ МИТ ЧРЕЗ ,,ЖИТИЕТО НА БАТАШКИТЕ МЪЧЕНИЦИ,,В КОЙТО БАТАЧАНИ СА СРАВНЕНИ С ОВЦЕ И Е ЗАТРИТО ЧЕ ТЕ СА ВЪСТАНАЛИ И УМРЕЛИ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО-ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПРОЕКТА БАЛЕВА -чети тук:
http://buditel1batak.blog.bg/history/2013/05/13/d-e-k-l-a-r-a-c-i-ia-ot-batachani-i-bylgari-rodoliubci-sresh.1110009
Д Е К Л А Р А Ц И Я
от
батачани и българи-родолюбци срещу подмяна на националната ни памет, неморално и незаконно ползване от Пловдивска митрополия на Военно-исторически храм-паметник, църквата-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки