Международният фестивал за любители театрали отваря врати за 18-и път


Международният фестивал за любители театрали отваря врати за 18-и път
14 Май 2013, Вторник


За седем дни, от 13 до 19 май, Тополовград ще бъде завладян от магията на театъра.

Автор: Десант

В рамките на тези дни за 18-ти път ще се проведе Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“.
Домакин на събитието е читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894“, което заедно с Министерството на културата, Съюза на артистите в България, Съюза на народните читалища и Община Тополовград за поредна година, организира седмица на самодейните актьори.

На сцената на културния дом пред жителите и гостите на града своите пиеси ще представят 21 състава от Турция,  Гърция, Молдова, Украйна, Македония и  България. Те ще се борят за голямата награда – статуетката „Златна камила“, изработена от тополовградския скулптор Христо Дюлгеров.
Фестивалът ще бъде открит с шествие по площад „Освобождение“ и с тържествена церемония за издигане националните знамена на държавите участнички  в културния форум.

Театралната програмата предлага на зрителите по три спектакъла на ден, като само на 16 май ще бъдат изиграни четири постановки.  Фестивалните дни в театралния салон ще открият творческите състави на читалището, а местният Театър на комедията „Велко Кънев“ ще представи постановката „Министрите идат“ по Чудомир. 
През втория ден любителите на театъра ще могат да се насладят на спектаклите „Максималистът“ на Станислав Стратиев, представен от Великотърновския университет „Св. св.Кирил и Методий“, а „Женско царство“ на Ст. Л. Костов ще изиграят сдружение „Тишина“ от София. Постановката на Алдо Николай „Умри, Машки“, ще покажат учениците от СОУ „Димитър  Влахов“ от Струмяни, Македония. 

В следващите дни ще може да се видят пиесите „Балкански синдром“ и „Рейс“ на Стратиев, „Вражалец“ на Ст. Л. Костов, както и на чуждестранните автори Жорж Фейдо с „Дамски шивач“ и Алън Ейкбърн – „Големите пари“, Рей Куни с „Прозорец – убиец“ и Сърбислав Минкович с „Годеж“.
На закриването на фестивала Драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас ще представи постановката „За Господ – забрането“ от Мартин Макдона с участието на Асен Блатечки, след което председателят на журито Иван Ласкин ще награди отличените театрални състави.

И тази година  програмата  включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в три съседни общини. За първи път в рамките й за децата на Тополовград ще бъде представен куклен спектакъл-подарък от Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол.
Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 г. В първите си седем издания той е национален. Следващите четири се провежда като балкански, а през 2007 г. става Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 г. в памет на големия български актьор Велко Кънев,  който четири години председателства журито и помага за развитието на самородните таланти, форумът носи неговото име.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки