Чалгата като народопсихология


Чалгата като народопсихология
10 Май 2013, Петък


Духовната същност отдавна е изчезнала от обичаите и традициите ни. Останало е само „винското и свинското”



Така наречената чалга се явява един от големите проблеми на новата българска култура. Думата чалга всъщност не е точното определение на този феномен на новата псевдо фолк култура. Самата дума „чалга” означава музика, а чалгаджия – музикант.

В турското значение на термина няма нищо обезпокояващо. При нас обаче чалгата обобщава много неща и се явява събирателна на всички негативни черти  на нашата народопсихология. Тук под „чалга“ се разбират: цигански маанета, гарнирани с малоумни и дебелашки текстове; силиконови бюстове и безвкусни цигански тоалети; разпуснат морал и изключително некадърни изпълнители – 90 % самодейци в най-лошия и пошъл смисъл. Тук „чалгата” се разбира и като халтура, и като сравнително лесен начин за печалба на пари и популярност.

Но какви са причините тя да намира такъв радушен прием сред нашия народ.
Една от най-главните (но не и единствена) е петстотингодишното турско робство. Когато сме се освободили, то е било главно административно, като султанът е бил заменен от руска администрация, а по-късно вече и от наша. Но за жалост манталитетът ни си е останал ориенталски, и то много.

Където и да погледнем, това си личи и с невъоръжено око. В гозбите: гювеч, имам баялдъ, баклава, кавърма, мусака и т.н. В отношението към работата: „Не оставяй днешната работа за утре, щом можеш да я свършиш и в другиден”. В музиката:  всички ладове (маками) са ориенталски.
За елементарния човек най-голямото удоволствие е да седне пред телевизора с ракийка и салатка, жена му да седи до него „диван-чапраз” и да слуша как някоя кака, надарена с големи „балкони”, вие като владайски „вук”!

Но интересното е друго – дали това опростенчество на народа не е дирижирано от някъде. Защото се знае, че колкото по-проста е масата, толкова по-лесно се манипулира и облъчва.  Дали е случайно, че индивиди като учиндолския любимец на фризьорките и маникюристките Станислав Трифонов се изживяват като ментори последна инстанция и се изказват „авторитетно” по всички въпроси. С една дума „На всяка манджа – мерудия!” А какво да кажем за жалките скечове по телевизията, където някакви тлъсти субекти се мъчат нескопосно да рецитират роличките си. Но страшното е, че народът им се радва! И още как!

А какво правят държавата, училището, църквата и родителите, за да се противопоставят на това опростенчване на народа? Неграмотните се увеличават с всяка изминала година. Празниците се свеждат само до кючек, щракане с пръсти и ядене и пиене на корем. Духовната същност отдавна е изчезнала от обичаите и традициите ни. Останало е само „винското и свинското”.

Лошото е, че чалгата се разпространява като метастази в различни посоки. В театъра карагьозчиите (актьорите) импровизират дебелашки, разголват се необосновано и реват като магарета. Тук вече е виновна и съветската система на Станиславски. Горкият човек ще се обърне сто пъти в гроба, ако знае какви глупости му приписват маститите театрали. В киното случайни електорални единици, манекенки и съмнителни субекти рецитират, та пушек се вдига. В изобразителното изкуство кьораво и кьопаво е грабнало четката и маже ли маже.

А какво да кажем за литературата? Ох, горката! Тълпи от графомани пишат, бришат и интелектуалничат. Аман от дървени философи.
От всички тролеи, трамваи и автобуси ни облъчват цигански маанета. Кабините са облепени с пошли постери на голи лели.
С една дума – наздраве на цялата компания! Какво да се прави? Другаде по света децата ги водят на черква и слушат Бах, Моцарт и Бетовен, а тук гледат порно, друсат гьобеци и пеят „Радка – пиратка”.
Аферим, бабо, машаллах!
Бойко Бочев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки