Да й верваме ли на Кунева?


Да й верваме ли на Кунева?
10 Май 2013, Петък


Госпожата има наглостта да ни внушава, че всичко, което натвори във вреда на гражданите, докато беше министър и еврокомисар, било напълно нормално явление

Автор: д-р Радко Ханджиев

През февруари-март 2013 г. страната бе обхваната от масови граждански акции срещу грабежа на енергийните монополисти. Всъщност информации, че ни крадат най-разюздано се промъкват от години в медиите. Още през 2005 г. на страниците на в. „Труд” изтъкнатият общественик и публицист проф. Кръстю Петков нарече „скандален” начина, по който правителството на Сакскобургготски отдаде лиценза за електроразпределителната дейност, визирайки в това корупционна сделка.

Малко преди да изтече мандата му, тогавашният главен прокурор проф. Никола Филчев потвърди тази констатацията, квалифицирайки като криминални десетте най-скандални сделки на правителството Сакскобургготски, включително лиценза на електроразпределителните дружества (ЕРД). Нека припомним, че Меглена Кунева беше министър в това правителство.

През октомври 2008 г. българското издание на „Le Monde Diplomatique» публикува разследване, от което става ясно, че грабежът се осъществява най-вече чрез удар в кантара. Тоест чрез уредите за търговско измерване, които не се контролират от държавата. Фирма на ЧЕЗ например е била оправомощена да извършва проверка на точността на... електромерите на ЧЕЗ. Това е сторено в престъпване на Закона за измерванията и срещу милионен рушвет.

По инициатива на авторитетния специалист по метрология проф. д-р Илия Ценев бе  организирана петиция срещу оправомощаването на монополисти (като „Софийска вода“, столичната „Топлофикация“, ЧЕЗ) да притежават лаборатории, в които да проверяват точността на... собствените си уреди за измерване! Разкрития за извършени оправомощавания в полза на фирми като „Бруната“, „Овъргаз Сервиз“, „Енбра България“ публикува и в. „Банкер“.

С писмо от май 2008 г. ръководената от проф. Ценев фондация „Качество 21 век“ депозира в МИЕТ проект за изменение и допълнение на Закона за измерванията, така че да се пресече възможността свързани лица сами да контролират собствените си уреди. Според експерта, един уред може да се манипулира и да показва извън допустимата грешка, ако лицето, което му въздейства е сигурно, че след него никой няма да го проверява, нито да удостоверява, че уредът мери неточно.

Разговори в същата насока проф. Ценев води и с председателите на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) Ани Тодорова, Олга Манафова, Борислав Георгиев, Ангел Ангелов. Същият този Ангелов и понастоящем оглавява ДАМТН. Нека не гадаем защо проектозаконът е пратен „към дело“ в архива. И защо за три-четири години като ръководители на агенцията са превъртени четирима председатели?
Много интересен е отговорът на тогавашния еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева. С писмо от 28 юли 2008 г. тя съобщава, че повдигнатите в петицията въпроси относно погазване потребителските права на българските граждани... не били в ресора на еврокомисар Кунева.

Приблизително по същото време същата госпожа организира в хотел „Шератон“ кръгла маса на тема „Защита на потребителските права“. В залата присъстват представители на енергийните монополисти и на „компетентните органи“ в лицето на тогавашния председател на ДКЕВР Константин Шушулов, както и различни „енергийни експерти“ от щедро финансирани от чужбина „експертни институти“. Тоест на мафията!

Един от малцината представители на правозащитните граждански и потребителски организации, които бяха допуснати в залата, успя все пак да вземе думата и попита еврокомисар Кунева: „Според справка на „Булгаргаз“ за цените, по които продава газа на топлофикациите, цената на газа нараства през периода 1996-2005 г. по-малко от 2 пъти: от 91,80 долара през 1996 г. на 154,04 долара през 2005 г.

За същия 10-годишен период цената на „топлото” в София скача от  3.96 лв./мвтч през 1996 г. до  111.69 лв./мвтч  през 2005 г. – в края на мандата на правителството на Сакскобургготски, като включва вече и изфабрикуваните от ДКЕВР допълнителни „екстри” – „дялово разпределение“, „сградна инсталация“, „мощност“ и пр., драстично увреждащи правата на гражданите и които, по смисъла на чл. 3 и 68а на Закона за защита на потребителите, са недействителни и нищожни.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обаче ни въвежда в заблуждение, че цената на парното следвала нарастващата цена на газа и това била причината за поскъпване на „топлото“. Как ще обясните тази заблуда, както и този скок на „цената“ или грабеж от 2760%?“
Едва ли сте виждали по-гневен човек в живота си. Г-жа Кунева скочи като ранена в сърцето черна пантера, заклейми гражданските активисти и ги обвини в популизъм.

Днес същата дама отново се опитва да въвежда в заблуждение, като омайва същите тези граждани на България с „граждански“ пориви, чрез измислената уж гражданска, а фактически политическа фикция „България на гражданите“, след като преди това, в качеството си на комисар за защита на правата им, активно е съдействала те да бъдат потъпквани!

И на всичко отгоре има наглостта да призовава към „нормалност”, да ни внушава, че всичко, което натвори във вреда на гражданите, докато беше министър и еврокомисар, било напълно нормално явление, едва ли не част от обществения договор (да си спомним и неуморните й усилия да въведе в заблуждение българските граждани относно несъществуващо „изискване“ за затваряне на АЕЦ „Козлодуй“, благодарение на което четири от блоковете на централата бяха изведени от експлоатация).
Да й верваме ли?


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария
20.11.2014 13:43:13
0
0
Няма как да верваме на това изчадие на тъмните сили,в лицето на Трилатералната комисия,на която е активен член.Другите изчадия членове от българска страна са Цветелина Бориславова и Петьо Майната, пардон Стоянов !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки