Свежи витамини от ранните репички


Свежи витамини от ранните репички
09 Май 2013, Четвъртък


Малките кореноплоди са пълни с полезни вещества, много витамини и малко калории

Автор: проф. Христо Мермерски

Едни от най-първите зеленчуци, които след дългата зима ни предлагат рано напролет свежи витамини към менюто ни, са репичките. Те са най-близките родственици на ряпата, но са се появили доста по-късно от нея – чак през Средновековието – в резултат от нейната селекция. 

Латинското име на този зеленчук Raphanus sativus произлиза от латинската дума radix, което означава буквално „корен“. По същество наистина репичките представляват удебелени мини коренчета, наситени с много ценни биологично активни вещества, които помагат при най-различни заболявания.

Преди всичко този ранен зеленчук представлява първият пролетен източник на натурална аскорбинова киселина, казано иначе – витамин С. Една връзка репички напълно заменя половин лимон, три домата или десетина сливи по съдържание на ценния витамин. Безспорно е установено, че репичката стимулира защитните сили на организма. Както и останалите нейни събратя, принадлежащи към семейство Кръстоцветни, и тя е способна да предотвратява възникването на рак, особено на гърдата и на дебелото черво.

Кореноплодите съдържат също витамини от групата В, РР и много минерални вещества като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий и желязо.
Интересно е да се отбележи, че съдържанието на белтъчини в тях е два пъти по-голямо, отколкото при другите представители на тяхното семейство. Освен това в тях има много  полезни ензими, целулоза, захар и дори мазнини.

Репичките са незаменимо средство за отслабване, тъй като тяхната калоричност е само 15 ккал/100 г. Затова може уверено да заложим на приемането на по-големи количества от тях, без да се опасяваме за стройната си фигура. Още повече те възпрепятстват отлагането на мазнините и спомагат за подобряване обмяната на веществата. Затова диетолозите горещо препоръчват салатите от репички, когато искаме да се отървем от излишните килограми.

Но ползата от тях не се изчерпва в стопяването на сантиметри от талията. Те се използват и в борбата с други сериозни недъзи. Целулозата, на която са богати, ускорява обменните процеси и извежда от организма вредния холестерин, като така подобрява и храносмилането. А това е много важно за хората, страдащи от затлъстяване, подагра или захарен диабет. Впрочем този зеленчук е способен да нормализира нивото на захарта в кръвта. Той повишава имунитета и стойностите на хемоглобина, а отделно облекчава радикулита, запека и мигренозните болки. Репичките стимулират също растежа и развитието на костите у подрастващите и са много полезни при по-продължителна и изнурителна умствена работа.

И сокът от тях е много полезен. Желателно е той да се употребява заедно със сок от моркови, иначе може да „разяде“ слизестата обвивка на стомаха. Миксът от тези два сока възстановява тонуса на стомашно-чревния тракт, облекчава симптомите на астма и бронхит, лекува кашлицата. Народната медицина препоръчва при остри респираторни заболявания да се смесват сок от репички, моркови и целина в съотношение 3:8:5 и от получената напитка да се изпива по половин чаша 2-3 пъти на ден.

Благодарение на съдържащото се в репичките масло пък те се смятат за особено подходящи за почистването на черния дроб и жлъчния мехур. Но с тях трябва да се внимава и да се консумират по-ограничено от хора, страдащи от стомашни заболявания, тъй като може да изострят състоянието им. Затова като средство за лечение на радикулит и невралгия например кореноплодите се настъргват и получената кашичка се налага на болните места под формата на компрес.

Този зеленчук не трябва да се употребява при инфаркт, миокардит и сърдечна недостатъчност, а също и при инсулт, тъй като способства за образуването на тромби и запушване на кръвоносните съдове.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки