На голямо българско хоро в Брюксел


На голямо българско хоро в Брюксел
07 Май 2013, Вторник


Под звуците на жива музика нашата общност преживя истински фолклорен празник насред Европа

Автор: Георги Ваташки

В началото на април за българската общност в Брюксел за четвърти път се организира фолклорният празник „Вечер на хорото“. Тържеството се проведе в един от най-големите музикални центрове на белгийската столица De Woluwe St. Pierre.
Над 400 наши сънародници си припомниха на 13 април родните традиции, а залата се оказа тясна за всички желаещи да присъстват.

Проявата бе организирана от Клуба на хорото в Брюксел, който обединява нашенци с различни професии, живеещи в столицата на Европейския съюз.
Много от тях са българи, но има и представители на различни националности. Създател и ръководител на клуба е Мария Иванова – преводач в една от европейските институции. Любителите на българските народни танци се събират два пъти седмично, разучават нови стъпки, а в края на всяка пролет се хващат  „на хорото“.

Тази година се сбъдна и най-голямата мечта на нашите сънародници – да танцуват под звуците на жива музика. За целта те бяха поканили да им гостуват истински професионален оркестър от България. Гост-музикантите бяха кавалджията Недялко Недялков, китаристът Ангел Димитров, майсторът на ударните инструменти Стоян Янкулов-Стунджи и талантливата народна певица Стоименка Учикова.

В началото на паметната вечер те представиха концертен рецитал със заглавие „От корените на българския фолклор до джаза” . В него музикантите изпълниха уникална програма, в която преплитат български мелодии и ритми с музика от различни национални традиции.
Към тях се присъедини и популярният белгийски цигулар Ча Лимбергер, който очарова нашите сънародници с уникалната комбинация от родопски народни песни, примесени с чувствени испански мелодии.

Вечерта продължи със специална демонстрация на български студенти в белгийската столица на петте най-популярни народни танци – Еленино хоро, копаница, Тракийска ръченица, четворно хоро, право тракийско хоро и Пайдушко хоро. След това всички присъстващи тропнаха ръченица и се наловиха на едно от най-големите хора, играни някъде по света извън Родината.

Няколко дни след паметната вечер, момчетата и момичетата от Клуба на хорото запознаха жителите и гостите на Брюксел с нашите фолклорни традиции. Този път обаче хорото на нашенците бе на много по-грандиозна сцена и пред далеч по-многобройна публика. На 23 април на знаменития площад в белгийската столица „Гранд Плас“ стотици българи и чужденци танцуваха под музикалния съпровод на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. През целия ден площадът в сърцето на Брюксел бе изцяло подвластен на магията на българските звуци, багри и ритми. Да играят заедно право, Дайчово и македонско хоро се събраха българи от Белгия, Люксембург, Холандия и Франция, много от тях – с национални носии или трибагреници.

Събитието бе в рамките на ежегодния фестивал „Балкантрафик“, в който нашите сънародници редовно взимат участие. Освен представителите на българските общности, на голямото хоро се хванаха и танцьори от Гърция и Македония, както и множество туристи, за които това бе първото докосване до родната култура и традиции.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки