Кърджали става турска културна автономия


Кърджали става турска културна автономия
06 Май 2013, Понеделник


Заети със собственото си оцеляване и напъните отново да влязат във властта, политиците си затварят очите за процесите в родопския град

Автор: Здравка Христова

Покрай предизборната кампания и гръмките скандали на върха на държавата, политиците си затвориха очите пред ставащото в Кърджали. Цял месец областта е сцена на вече утвърдената турска културна автономия, която е в небивал разцвет, след като преди това турските фирми отвориха пътя на „големите” инвестиции.

Преди дни Домът на културата в родопския град бе разтърсван от гюбеци и маанета в продължение на цели 6 часа. Там се състоя областният „венец“ на иначе националния конкурс за любителско творчество „Букет 2013”, под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”.
Толерантността е любима дъвка на ДПС, промотирана от пожизнения лидер (в сянка) Ахмед Доган, който се оказа и патрон на феста. Приемникът му Лютви Местан пък е оглавил организационния комитет.
Над 700 участници от различни възрастови групи показваха своите изпълнения и таланти. Те бяха разделени в категориите турски език и литература, поезия и проза, съвременен книжовен турски език, музикално и сценично изкуство, художествено слово, танц, изобразително изкуство, фотография, стари занаяти и приложно изкуство, кулинарни традиции, съобщава регионален сайт, финансиран от ДПС.
В журито бяха световноизвестният музикант Нешко Нешев, дългогодишният актьор и танцьор в стария турски театър в Кърджали Назмие Юсреф, художникът Камбер Камбер от Момчилград.

Главният координатор на конкурсите „Букет” Мукатдес Налбант, бивш зам.-министър на българското образование (помним скандалите, които тя и подчинените й забъркаха във ведомството) в кабинета на Царя, се изля словесно в благодарности към участниците и уточни, че броят им е над 8 000 в страната.
„Днес на тази сцена процъфтяха над 700 цветя. Днес всички участници пречистиха нашите души. Толкова много красота и емоция не съм преживяла в рамките на един ден през целия си живот”, разнежи се госпожата, която е и кандидат за депутат от района.
Тя изрази надежда любителското творчество „Букет” „да продължи да живее и да остави трайна следа в живота на всички ни, защото то е живата връзка между минало, настояще и бъдеще”.

Парични награди и грамоти бяха връчени на всички участници, а най-добрите ще се представят и в националния кръг на конкурса. Проявата не мина без партийното участие на областния лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер. В залата се бяха подредили и ВИП зрителите - кандидатите за депутати от местната листа на ДПС.
Преди това в същия Дом на културата, който е общинска собственост, се състоя общинският кръг на конкурса за любителско творчество „Букет 2013”.

Патронът и шефът на оргкомитета са пак същите лица. Десет групи и над 100 индивидуални участници от различни възрастови групи се състезаваха за финансовата награда и аплодисментите на екзалтираната публика.
На общинския кръг като благодарни и горди зрители се разписаха кметът Хасан Азис, местният партиен лидер и зам.-кмет Мухарем Мухарем и председателят на мини-парламента Раиф Мустафа.

Не стана ясно дали е имало присъствие на неизменните турски дипломати от консулството в Пловдив или от посолството в София.
Не стана ясно и защо за пореден път представителите на българоезичните медии не бяха информирани предварително за събитията, а поканени се оказаха само допискарите на ДПС.
Целта на проявата е да повиши интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България, твърдят организаторите.
Обаче пропускат да отбележат, че турският етнос не се интересува от традициите на другите етноси, но смята, че останалите му дължат изискуемата толерантност.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БЪЛГАРИН
08.05.2013 10:23:21
0
0
Тези "Българи" май съвсем забравиха, че трябва да са имено такива (без кавички), живеейки, работейки и радвайки се на красотите на тази БЪЛГАРСКА земя. И че какъвто и етнос да са, всички в България са Българи. Икономически и културно явно прокарват новоимперската сепаратистка и узурпаторска политика на Анкара. Но трябва да им е ясно, че свещените Български земи ще си бъдат винаги Български и ако на някой му се иска да се нарича ТУРЧИН, прав му път зад съответната граница! А ако мислят да са турци на българските земи, отделяйки ги като икономическа, културна и териториална автономия, ползвайки покровителството на човеконенавистните приятелски империи Турция и САЩ и прогонвайки по този начин Българското население, нека знаят, че ако техният Аллах ги накаже за това, многократно по-страшен, ще е истинският Божи Съд, пред който ще се изправят.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки