Най-безгрешният човек и празникът Пасха


Най-безгрешният човек и празникът Пасха
По пътя към Голгота, по гравюра от Юлиус фон Каролсфелд
04 Май 2013, Събота


Преди 1980 години
33 години след началото на новата ера се случва мъченическата кръстна смърт на


Автор: Маргарита Атанасова – Арачийска, историк, теолог

най-невинния, велик и безгрешен човек, живял на Земята – Иисус Христос – Син Божий и Син Човешки. Пожертван за спасение на човеците, на които с Възкресението си в третия ден трябвало да укрепи вярата и надеждата им.

„Иисус” и „Христос” – две имена на един и същи човек, най-великият и безгрешен, живял 33 години на Земята! Тая библейска личност, преобърнала човешката история, е безусловно толкова истинска и историческа, колкото исторически истински е фактът, че я е имало Римската империя, обхващаща и библейските свети земи. Както истина е, че е съществувал и управлявал Рим император Тиберий, че римски управител по Христово време в Палестина бил Понтий Пилат…

Близо 60 години преди да се роди Иисус Палестина е управлявана от Рим, чрез римски прокуратор (префект, управител) и от местни васали като Ирод Велики (по време на Иисусовото раждане), после от Архелай, който наследил Юдея и Самария. По-късно той бил свален от престола и се установило пряко римско управление, което било омразно иго за юдеите, за освобождението от което очаквали обещания по старозаветните пророци… Месия. Личното име на  Иисус (гръцка форма на еврейското Йешуа) означава буквално „Йехова е спасение” (Йехова, Йеова, Яхве – имена на Бог Отец). В православната ни Библия е записано, че сам Бог посочва името си: „Моето име е Йехова.” В преводите на Библията името му е заместено само с Бог – Отец. А… „Христос” всъщност е прозвище (съответна гръцка дума за Месия, Помазаник, транслитерирано в Спасител).

От кога се празнува и какво представлява еврейският празник Пасха?
Евреите били в египетски плен дълги години, те искали да се върнат в земите си, но не били освобождавани от египетските фараони. Тогава Бог-Отец им помогнал, за което е писано в Битие гл. 12. Той решил да накаже египтяните, като погуби първородните им синове за една нощ. За да не се объркат домовете на евреите с тия на египтяните, по Божие внушение евреите трябвало да заколят яре или агне и да намажат с кръвта му горната греда на вратата си и самата врата.

Това било белегът, по който да се отличават и да бъдат „отминати” от Божия гняв в тая ужасна за египтяните нощ. Пасха се нарича вечерята в еврейските домове през тази нощ и се празнува от тогава всяка година до днес. „Пасха” произлиза от глагол, означаващ „Пощадявам”. На тая вечеря се яде безквасен хляб (без мая), който символизира бързото бягство от Египет, тъй като не е имало време да се прави хляб или да се чака да втасва. Месецът на Пасхата – „Авив”, после – „Нисан”, става първи месец в еврейската година.

Йерусалим бил определен като най-подходящо място за честване на Пасхата – така остава и в новозаветно време. Всички израилтянски мъже в този ден отивали в Йерусалим. А еврейският ден (което е странно за нас) започвал от „залез слънце до следващ залез слънце”. Вечерята Пасха се състои от символични елементи: печено(или варено) агне, горчиви треви и безквасен хляб, четири чаши вино, които се пият от всички в точно определен момент, ритуално измиване на ръцете. След първата чаша вино се разказва историята на Изхода от плен (начело с Мойсей). Пее се хвалебствен химн към Бога („Халел”), и се пие втората чаша. После – символично се разчупвал хлябът, пие се третата чаша вино и се довършва хвалебствения химн. Изпива се четвъртата чаша.


Патриотичен календар

2 май 907 г. — Умира българският цар Борис I

4 май 1903 г. — Четата на Гоце Делчев е обкръжена от турска войска край село Баница (Серско) и в сражението загива самият войвода

4 май — Международен ден на металурга, пожарникаря и коминочистача

5 май 1876 г. — Извършва се Баташкото клане

6 май 1651 г. — в Рим е издадена първата печатна книга на новобългарски език „Абагар”

6 май 1864 г. — Васил Левски става учител в карловското село Войнягово

6 май — Гергьовден, Празник на Българската армия

7 май 1876 г. — В битката в Дряновския манастир загива, намушкан от турски щикове,  поп Харитон

9 май — Ден на Европа


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки