Пъстри новини от цял свят


Пъстри  новини от цял свят
02 Май 2013, Четвъртък


Косово: Петима осъдени за скандала с нелегалните трансплантации
Основният съд в Прищина осъди собственика на клиника "Медикус" Лютфи Дервиши



 и още четирима обвиняеми за нелегални трансплантации на органи, а двама други обвиняеми по делото бяха оправдани, предаде „Танюг”.
Лютфи Дервиши бе осъден на 8 години затвор, а неговият син Арбан - на 7 години и 3 месеца. Освен това двамата трябва да платят съответно 10 хил. и 2500 евро обезщетение. Останалите трима обвиняеми са получили присъди от една година условно до три години затвор.

Според обвинителния акт в клиника "Медикус", която се намира близо до Прищина, са извършени около 30 нелегални трансплантации на бъбреци.
За донори са набирани бедни хора от Турция, Русия, Молдова и Казахстан, на които обещавали по 15 хил. евро за изваден бъбрек. Никой от тях обаче не получил обещаните пари.
Същевременно органите били присаждани на богати пациенти, които заплащали над 70 хил. евро за трансплантацията.

Освен седемте косовски албанци, по случая "Медикус" бяха обвинени и двама чужденци - турският лекар Юсуф Сьонмез и израелският гражданин Моше Харел, които заедно с Дервиши се смятат за организатори на престъпната група за нелегална търговия с органи. Сьонмез и Харел бяха съдени задочно.
Клиника "Медикус" е работила без официално разрешение.
Сьонмез обаче е имал лиценз за работа в Косово, издаден му от министерството на здравеопазването.

Следователите затвориха "Медикус" през 2008 г. в рамките на предварителното разследване. Сградата бе конфискувана по съдебна заповед, а на Дервиши му бе забранено да влиза в нея.


Сирийският премиер оцеля в бомбено нападение

Сирийският премиер Уаел ал Халки оцеля при бомбено нападение срещу кортежа му, извършено в центъра на Дамаск.
При взрива са загинали най-малко 10 души.
Сирийската държавна телевизия съобщи, че има ранени при предизвикана от "терористи" експлозия в квартал Меззе.
По-късно бе съобщено, че "терористичният взрив в Маззе беше опит за атентат срещу конвоя на премиера и д-р Уаел ал Халки е невредим".
Сирийският център за наблюдение на човешките права уточни, че е избухнала кола бомба и при нападението е загинал бодигард на Халки, а шофьорът му и втори бодигард са тежко ранени при експлозията.

Фотограф на АФП на мястото на инцидента съобщи, че няколко коли са били унищожени от взрива, включително два училищни автобуса. Предните стъкла на други коли, паркирани наблизо, са натрошени.
Това не е първото нападение срещу високопоставен държавен представител в столицата на Сирия. На 18 юли м. г. при бомбена експлозия в сградата на службите за сигурност в Дамаск бяха убити министърът на отбраната и заместникът му, който бе шурей на президента Башар Асад, а вътрешният министър бе ранен.

Маззе е луксозен квартал в западната част на Дамаск и там се намират резиденциите на редица високопоставени представители на режима. Халки стана премиер през август 2012 г.


ЦРУ пращало куфарчета с долари на Карзай

Пачки американски долари, опаковани в куфарчета, раници и пазарски чанти, вече над десет години любезно се предоставят всеки месец на канцеларията на президента на Афганистан, пише в. "Ню Йорк таймс".
В резултат при Хамид Карзай са постъпили десетки милиони долари, посочва изданието, като се позовава на действащи и бивши служители от най-близкото обкръжение на Карзай в Кабул.

Бивш началник на президентската администрация казва за вестника, че наричали доларите "пари призраци".
"Ню Йорк таймс" отбелязва, че по този начин ЦРУ е купувало благоразположението на афганистанския лидер и на най-близкото му обкръжение, а те от своя страна са имали възможност да се договарят с местните командири.
Вестникът пише, че тези средства "подкопават стратегията на Вашингтон за излизане от Афганистан".

Най-големият източник на корупция в Афганистан се намира в САЩ, заявява неназован американски представител, цитиран от вестника.
ЦРУ действа така още от нахлуването на американските войски в Афганистан през 2001 г., отбелязва още "Ню Йорк таймс".

По този начин разузнавателното управление си е купило благоразположението на много афганистански командири, включително на настоящия вицепрезидент Касим Фахим, се казва в статията.


Ердоган:
Не бирата, айранът е националната напитка на Турция


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съживи тревогите на светските кръгове с ислямистката си визия за обществото.
Това стана след като обвини създателите на републиката, че са направили бирата национална напитка, докато според него турският народ предпочита айрана.
"В първите години на Републиката алхохолна напитка като бирата бе погрешно представена като турска национална напитка.

Нашата национална напитка обаче е айранът", заяви Ердоган в Истанбул на симпозиум за политиката по отношение на алкохола.
"Затова някои семейства започнаха да дават бира на децата си ученици в основното училище, с мотива, че тя е полезна за здравето и е хранителна", заяви премиерът.
Ердоган отправи упреци срещу пияните шофьори, които стават "причина за смъртта на трезви шофьори" и срещу правилата, които позволяват това, а също и срещу студентите, които "препиват" в университетските кампуси.

Думите на Ердоган бяха посрещнати със залпове от критики в социалните мрежи.
"Остава само да ни обяви за предатели на нацията, защото не пием айран", се възмущава човек в "Туитър".


Гърция:
Разбиха мрежа за трафик на лекарства и
яйцеклетки, действала и в България


Гръцката полиция обяви, че е разбила мрежа за трафик на яйцеклетки и лекарства.
Групата е била съставена от фармацевти и лекари, специализирани в областта на асистираната репродукция, сред които двама директори на клиники и двама собственици на фармацевтични компании.
Арестувани са 11 заподозрени, уточни на пресконференция началникът на полицията в Атина Теодорос Флоратос.

Престъпната мрежа е обвинена, че е внасяла нелегално от Турция лекарства за оплождане ин витро, продавани след това на различни медицински центрове в страната, без разрешение на санитарните власти и без плащане на данъци.
Една част от тези лекарства е била използвана в клиника в Солун и е била прилагана на донорки, чиито яйцеклетки след това са били купувани срещу 1000 евро.

Безплатното даряване на яйцеклетки е разрешено в Гърция, уточнява АФП.
Освен това мрежата е извършвала нелегален износ към България на медикаменти с контролирани цени, купувани незаконно в Гърция.
Мрежата е действала поне от октомври 2012 г.
Двама души от престъпната мрежа все още се издирват.


България е 54-та в света по индекс на демокрация

България е 54-та в света, а Румъния -59-а  по индекса на демокрация през 2012 г., измерван от "Икономист интелиджънс юнит".
Тези страни са двете най-проблематични в Европейския съюз, отбелязва черногорският в. "Виести".
Българският индекс е 6,72, а румънският - 6,54.

От балканските държави Словения има най-висок индекс на демокрация - 7,88 и е на 28-мо място в света. Хърватия е на 50-о място с индекс 6,93, след това са България и Румъния, а най-зле на Балканите е Босна и Херцеговина - на 98-мо място с индекс 5,11.
В анализа са обхванати 167 страни в света.

Сърбия е 66-а с индекс 6,33, Република Македония е на 73-то място с индекс 6,16, Черна гора - 76-о място и индекс 6,05, Албания е на 90-о място с индекс 5,67.
Страните са оценявани по скалата от 1 до 10 по различни критерии: изборни процеси, плурализъм, граждански свободи, ефективност на правителството, политическата култура.
На първо място в света по индекс на демокрация е Норвегия, а на последно, както може да се очаква - Северна Корея (КНДР).
"Икономист интелиджънс юнит" е част от групата, която издава британското списание "Икономист".


Първи снимки от "Хъбъл" на Кометата на века

Фотосите са получени в Научния институт за космически телескопи в Балтимор, щата Мериленд. Експертите отбелязват, че ISON ще се доближи максимално до Слънцето на 28 ноември т.г., като яркостта на кометата ще надвиши тази на Луната при пълнолуние.
Кометата на века понастоящем се намира на около 621 млн. км от Слънцето. Тя ще може да бъде наблюдавана с неголям любителски телескоп от месец август нататък. През октомври ISON ще бъде видима с бинокли, а от средата на ноември - и с невъоръжено око.
C/2012 S1, както е официалното име на кометата, бе открита през септември 2012 г. от руски астрономи.


ЕК забранява вредни за пчелите пестициди

Европейската комисия получи разрешение да забрани за две години, считано от 1 юли, използването в ЕС на три смъртоносни за пчелите пестицида.
"Мнозинството от 15 държави членки на ЕС ще подкрепят Комисията, която ще забрани три инсектицида", съобщи ЕК на страницата си в Туитър.

Германия, която се въздържа по време на първото гласуване на 15 март, води лагера на привържениците на забраната, въпреки огромния натиск на германската компания "Байер", продаваща заедно с швейцарската „Сингента” забранени пестициди.
Петнайсет държави членки на ЕС, сред които и България, са подкрепили ограничението, осем държави членки са гласували против, а четири са се въздържали.
Въпреки че при гласуването не е имало квалифицирано мнозинство за пълна забрана на пестицидите, решението дава възможност на ЕК да наложи двугодишно ограничение за тяхното използване.

Очаква се забраната да влезе в сила на 1 декември 2013 г.
Комисията съобщи, че разполага с достатъчно подкрепа по време на гласуването, за да реши да забрани трите неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които се съдържат в пестициди на германската компания „Байер” и швейцарската „Сингента”.

Тя предлага да забрани използването им за две години за четири типа култури - царевица, рапица, слънчоглед и памук.
Забраната ще бъде пропорционална, защото ще се отнася само за някои култури и някои периоди от годината, в които пчелите са активни.



2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
04.05.2013 06:28:28
0
0
1
zad kulisite na kapitana pe
03.05.2013 11:04:33
0
0
edin pregled na STATISTIKITE ot 1988 godina dosega moshe da se ustsanovjat
zagubite i pesheleneto na posizii ot strana na balgari i BALGARIA v BALGARIA i
v drugi strani i kak stapka po stapka STEP BY STEP ,shudhdi turski i neturski grashdani i firmi i fondazii zavsemaha i zavsemat posizii v BALGARIA.
sveta e konkurenzia kojato kara sveta da se meni ,horata da se promenjat ,nravite da se promenjat ,nashina na mislene da se promenja ,koito naj barso i naj gavkavo se naglasjat na promenite te imat naj dobri uspehi.
zatova da se opitame da promenjame nas samite balgari i BALGARIA v shelanite nasoki i posoki koito she ni dadat nushnata konkurentnosposobnost i uspevaemost
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки