Дипломат: „Отношението на Скопие към съседите предизвиква тревога”


Дипломат: „Отношението  на Скопие към съседите предизвиква тревога”
02 Май 2013, Четвъртък


Сегашното политическо ръководство на Македония тласка двустранните ни отношения назад към миналото, заявява посланикът ни в ЕС


Българският постоянен представител в Европейския съюз Димитър Цанчев заяви в интервю за DPA Insight, че България губи търпение с ширещите се репресивни мерки срещу македонски граждани, самоопределящи се като българи, и предупреди, че провежданата от правителството в Скопие дискриминация срещу тези граждани трябва да бъде сигнал за тревога в европейските столици.

На въпрос защо България се е присъединила към Гърция, противопоставяйки се на незабавното започване на преговори за присъединяване между ЕС и Македония, българският дипломат подчерта, че България първа е признала независимостта на БЮРМ (бившата югославска република под конституционното й име) и е помогнала на тази новосъздадена държава в трудните времена на ембаргото срещу бивша Югославия.
"Ние използвахме влиянието си върху лидерите на албанското етническо малцинство в БЮРМ, за да предотвратим по-нататъшната й дестабилизация, когато страната беше на прага на гражданската война през 2001 г. Ние добре знаем своите отговорности за стабилността на региона", подчертава Цанчев.

"България е категоричен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, тъй като това е единственият начин да се гарантират мир, демокрация и благоденствие в целия регион. За съжаление, сегашното политическо ръководство на БЮРМ тласка двустранните ни отношения назад към миналото", отбелязва той.
Цанчев посочва, че антибългарските стереотипи са широко разпространени в медиите, киното, литературата, учебниците по история и география, използвани в официалната образователна система.

Гражданите на БЮРМ, които открито се самоопределят като българи, често са обект на дискриминация (уволнения от работа, заплахи, полицейски разпити, институционален и медиен натиск).
Провокативни проекти като "Скопие 2014" ясно очертават потенциални териториални и други претенции срещу България", каза посланик Димитър Цанчев.

"БЮРМ прекрачи някои граници, предизвиквайки широко недоволство сред българското обществено мнение. Политиката на Скопие поражда сериозни притеснения вече в две държави членки на ЕС от региона и това трябва да бъде сигнал за тревога", подчерта Цанчев.
Ако сегашната политика на Скопие към съседните страни продължи, това ще има дългосрочни последици и рискове за регионалната политика. Ето защо такива проблеми трябва да бъдат решени преди, а не след началото на преговорите за присъединяване, посочи още посланикът на България в Брюксел.

"Трябва да кажем съвсем ясно: независимо какъв е резултатът от усилията за създаване на македонска нация, той не може да бъде използван като аргумент за малцинствени претенции на Скопие към България", подчерта Цанчев.

На въпрос дали не се притеснява, че БЮРМ ще се дестабилизира, ако изгуби непосредствената си перспектива за евроинтеграция, Цанчев отговаря: "Ако една държава-кандидатка може да бъде дестабилизирана от простия факт, че не получава незабавно онова, което си мисли, че й се полага, тогава какво е действителното равнище на стабилност и на политическа зрялост на тази страна? В този случай би трябвало да има други фактори, застрашаващи нейната стабилност. И може би си заслужава да се погледне по-отблизо ситуацията на място".


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
05.05.2013 09:24:01
0
0
i bes da plashim makedonzite s garzi,sarbi ,albanzi na makedonzite moshe da im e jasno she imat nushda ot podkrepata na balgari i balgaria za da si otstojavat makedonskite interesi protiv domogvaniata na
sarbi ,garzi,albanzi
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки