Кашуто е източник на здраве и дълголетие


Кашуто е източник на здраве и дълголетие
01 Май 2013, Сряда


Ядките от вечнозеленото дърво предпазват клетките от стареене, свалят килограми и премахват зъбобол

Автор: проф. Христо Мермерски

Белените ядки на кашуто, известно още като индийски фъстък (макар родината му да е слънчева Бразилия), са много вкусна и в същото време изключително полезна храна. Интересното за тях е, че въпреки високото съдържание на мазнини, те, както всички останали ядки и семки, са полезни за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Екзотичният фъстък дори ни помага да отслабнем, тъй като  ядките му съдържат главно полезни мазнини, които тялото не трупа като резерв от енергия, а използва като антиоксиданти и катализатори в много от метаболитните процеси. Високото съдържание на флавоноиди, мед, магнезий и други полезни вещества и  антиоксиданти прави това лакомство задължителна храна за тези, които искат да забавят стареенето си и да се радват на добро здраве и дълголетие. То предпазва здравето и защитава от стареене всички човешки клетки и тъкани (кости, кожа, лигавици и др.).

Научните изследвания върху консумирането на кашуто на американски и британски учени, публикувани в британския журнал по хранене, показват, че то чувствително намалява нивото на триглицеридите в кръвта, което от своя страна понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на факта, че от мазнините в кашуто над 75% са олеева киселина, чиято полза за сърдечносъдовото здраве е доказана многократно от огромен брой изследвания и проучвания.

Едно от изследванията върху женското здраве на агенцията по здравеопазване на щата Айова, САЩ, пък показва, че смъртността следствие на заболяване от коронарната сърдечна артерия намалява с 11 до 20% при представителките на нежната половина на човечеството, консумиращи ядки (и най-вече кашу) поне три пъти седмично.
Плодът на бразилското дърво осигурява сърдечносъдова защита дори при диабетиците, за което свидетелстват публикации в американското научно списание „Метаболизъм“. Това е така, защото неговият гликемичен индекс е твърде нисък.

Ядките на кашуто не съдържат холестерол. В 35 г има само 2.4 г захар. Те са богати на магнезий и фосфор, а също и на много желязо, което е важна част от хемоглобина, влизащ в състава на червените кръвни телца. Освен това са много ценен източник на витамини от групата В, на фолиева киселина и калий. Затова се препоръчва да бъдат включени в по-големи количества в диетата на хора, страдащи от анемия и физическа преумора.
Кашуто чувствителто укрепва имунните сили на организма. В страните от Латинска Америка ядките и отварата от тях се използва за лечение на заболявания на дихателната система – бронхити, астма, грип и пр.

Смята се, че ако постоянно се консумира от приличащите на дебели запетайки ядки (които всъщност не са точно ядки, а по-скоро семката на плода на вечнозеленото дърво), човек няма да има проблеми с венците и зъбите. Народните лечители от Африка още от стари времена при възпаление на венците и при болки в зъбите мажат устата си отвътре с паста, приготвена от кашу и мед. Японски учени са дозали, че кашуто съдържа вещества, които оказват положително влияние върху зъбния емайл. В тази връзка се очаква скоро на пазара да се появят пасти за зъби, съдържащи екстракт от този ценен дар на природата. Апропо много стоматолози вече съветват пациентите си да хапват повече кашу, ако не искат често да посещават кабинета им.

Като стана въпрос за африканските лечители, ще споменем, че те използват и обелката на ядката, която прилагат като целебно средство за лечение на брадавици, кожни раздразнения и цепнатини. В Индия пък отварата от кашу се използва като противоотрова при ухапвания от змии.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки