Историческият подвиг на двамата славянски първоучители!


Историческият подвиг на двамата славянски първоучители!
30 Април 2013, Вторник


Всеки народ, голям или малък, има своите съдбоносни моменти в многовековната си история.



Такъв величав момент за нас, българите, е несъмнено появата на новосъздадената славянобългарска писменост през ІХ век. Tя заблестява като ярка звезда върху тъмния небосклон, за да освети, за да окрили и насърчи безпросветните дотогава български души!

В оная мрачна средновековна епоха в Европа властва ретроградната теория на триезичниците. Tе тръбят навсякъде, че Божието слово може да се проповядва и пише само и единствено на три езика: гръцки, латински и еврейски!

И какво  величаво мъжество, каква удивителна дързост и безпределна смелост са имали двамата солунски братя, за да се опълчат срещу тая сковаваща теория и да създадат новата писменост! Tе водят яростни словесни битки с триезичниците и доказват по един блестящ начин правото на всеки народ да чете и пише на своя роден език!
Талантлив учен, философ и оратор, Константин-Кирил смело оборва противниците си по един безспорен начин, като използва естествените процеси в природата. На жестоките нападки срещу новосъздадената азбука той отговаря по изключително убедителен начин:

„Не грее ли слънцето еднакво за всички люде на тая земя? Не пада ли дъжд еднакво за всички живи същества? И как може да се твърди, че едни езици са божествени, а други не са!“

По тоя блестящ начин философът разгромява опонентите си и отрича наложената реакционна дискриминация към отделни народи. Така в обстановка на нестихваща враждебност и жесток отпор новата писменост си пробива път. Византийският император оценява високо великото дело на двамата солунски братя и ги изпраща във Великоморавия на една колкото благородна, толкова и опасна мисия! Те трябва да защитят достойно новите писмена и идеите на православието.

Тук ги очакват ожесточени схватки с немските духовници, които настървено бранят триезичната норма. Двамата братя ревностно изпълняват своята велика мисия и си подготвят талантливи ученици-последователи, от които най-известни са Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.
Тези велики мъже по-късно са подложени на нечовешки гонения и терор, но оцеляват след тежки изпитания и пренасят новите писмена в България!

Цар Борис Покръстителят ги приема с почести и гореща благодарност като им създава добри условия за просветителска дейност. Тук вече процъфтява с пълна сила триумфът на българското четмо и писмо! А римският папа е дълбоко впечатлен от божественото дело на Кирил и Методий, приема ги в Рим и признава светостта на тяхната мисия.
Сломен от тежките условия на живот, малкият брат Кирил се разболява и скоропостижно напуска видимия свят. Брат му Методий продължава мисията и завършва по достоен начин святото дело. Така велика България заслужено и гордо става люлката на православието и славянската просвета и култура!

И в наши дни 24 май се откроява като най-българския, най-тържествения, най-светлия празник, прославящ величественото дело на славянските първоучители!
На този радостен ден по улици и площади звучат възторжени песни и възгласи, сияят светналите лица на деца и младежи, величаещи Святото дело на солунските братя Кирил и Методий! Младото българско поколение демонстрира неудържимата си радост и заслужена гордост, „че и ний сме дали нещо на света и на вси словени книги да четат...“

Никола Динев,
Пловдив


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки