България в „Цветовете на света“


България в „Цветовете на света“
29 Април 2013, Понеделник


В края на март в автономната република Башкирия от състава на Руската федерация се проведе традиционният международен младежки фестивал „Цветове на света“.

Автор: Георги Ваташки

Събитието се състоя в голямата зала на Башкирския държавен университет (БГПУ) в столицата Уфа. Форумът бе открит с изложбата „Градът на майсторите“, в която бяха показани сувенири и традиционни предмети на изкуството от България, Иран, Полша и Татарстан.

Нашата страна бе представена достойно от Българския културен център (БКЦ) в Уфа и Обществото за дружба между Башкирия и България. Двете организации обединяват нашите сънародници, живеещи в автономната руска република. Българският ъгъл на изложбата се радваше на голям интерес от страна на жителите на Уфа и многобройните гости на събитието.

Сънародниците ни бяха наредили богато украсени грънчарски съдини, нашарени в стила от времето на Българското възраждане, красиви покривки и кукли, облечени в национални носии. Посетителите се тълпяха да разглеждат кукерските маски, музикалните инструменти като гайда и кавал, както и прочутото родно розово масло. Мнозина бяха желаещите да си купят камбанки за прогонване на злите духове, изработени от български студентки от БГПУ.

Най-яркият момент от българското присъствие бе организираният от БКЦ майсторски клас, в който желаещите се обучаваха да изработват мартенички. Не бяха малко и зрителите, които направиха първите си музикални опити на гайда.

Освен изложбата на сувенири, сънародниците ни от Бакширия представиха и своеобразна книжарница от български книги, много от които се продадоха още в първия ден на „Цветове на света“.

Многобройните гости на българския кът на фестивала дълго разпитваха директорката на Обществото за дружба между Башкирия и България Татяна Коробова за нашата страна и за дейността на Българското неделно училище в Уфа. На изпроводяк всички получиха по една красива българска мартеница.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
01.05.2013 07:35:13
0
0
njama nishto losho v tova she balgarite sami mogat da isbirat dali v balgaria ili po sveta iskat da si gradjat shtastieto .no svobodnoto dvishenie na hora i kapitali zasega nosi zagubi na shoveshki resursi ikonomisheski zagubi na balgaria. za da badat kompensirani tesi zagubi e dobre evropejskia sajus i stranite koito pesheljat ot tesi zagubi za imat parishni fondove sa kompensazii
koito da badat investirani v balgarskata ikonomika.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки