Злокачествените метастази на демагогията


Злокачествените метастази на демагогията
29 Април 2013, Понеделник


Каква е истинската причина за самоубийствата у нас и защо от МЗ се опитват да замажат проблема с неадекватни мерки

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Българското министерство на здравеопазването отново успя да сътвори нечуван и невиждан „шедьовър“. Във връзка със зачестилите случаи на самозапалване и други посегателства на различни хора върху собствения си живот от здравното ведомство взеха, че сътвориха... Програма за превенция на суицидното (ще рече – самоубийственото) поведение. И дори спретнаха семинар за журналисти с работното заглавие „За медиите и самоубийствата“!

Въпросната Програма, която може би е уникална в световен мащаб, нарежда да се предприемат незабавни и ефективни мерки, съвместно с психолози и психиатри, за справяне с кризата, породена от поредицата от самоубийства у нас.
Мерките, които се предлагат в нея, целят да се осигури на гражданите своевременен достъп до психологична и психиатрична помощ. Те включват информационна кампания, разкриване на специални телефони, разяснения (на какво ли точно?!) в училища и предприятия, „дни на отворените врати“ за безплатни (?!) консултации с психиатри и психолози и пр.

На поделенията на МЗ се разпорежда да започнат по районите си обучение под формата на семинари, тренировки и лекции за разкриване на поведенията, които крият риск от самоубийства.
Предвидено е болните (тези, които ще се самоубиват вероятно) да бъдат насочвани за специализирано лечение. Интересно е къде ще се осъществява то, след като психодиспансерите и социалният патронаж бяха на практика ликвидирани от здравната реформа?!

Пълна пародия бе и семинарът за журналисти, на който ударението падна върху необходимостта винаги да се търси отговор(ност) на въпроса дали публичността е в интерес на обществото, щото публичното отразяване на такъв „акт на отчаяние“ можело да провокира нарастването на суицидните прояви. Не е ли всъщност това една елегантна форма на опит за налагане на цензура върху средствата за масово осведомяване?
В същото време на този форум и дума не бе обелена за цената на помощта за потенциалните самоубийци – клинични пътеки, лимитиращи бюджети, направления за консултации със специалисти и прочее чудатости, както и за отговорността на държавата за работата с рисковите групи.

Но кои са в България рисковите групи, „при които има повешен риск от автодеструктивно и суицидно поведение“?
Спомнете си „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте, спомнете си Ромео и Жулиета и многобройните други самоубийства от любов и ревност – дълбокомислено ни съветват корифеите от здравното министерство. Без да споменават и дума за отчаянието и символичния протест на гладните!

Нима в МЗ не са чували или чели, че самоубийствата са важен социален проблем, нерешим в системата на Дикенсовия капитализъм и пазарната икономика.
Далеч не отговаря на истината твърдението, че всички самоубийства са в резултат на психични заболявания.
Хората посягат на живота си не само в състояние или под влияние на болестно психично разтройство, но и в състояние на психично здраве при разнообразни обстоятелства и по различни причини.

Един от колосите в световната психиатрия – С. С. Корсаков, разглежда самоубийството като постъпка, която може да бъде извършена от напълно нормален човек.
Значителна част от самоубийствата се извършват в млада възраст. Липсата на жизнен опит, неумението да се преодоляват трудностите или неправилното възпитание довеждат до потискане на т. нар. „рефлекс на целта“, което улеснява посягането върху собствения си живот.
Научното обяснение на това потискане на рефлекса на целта дава възможност да се разбере този трагичен акт, когато не става дума за психическо разтройство.

Животът престава да привлича към себе си, когато изчезне целта. Самоубийците често пишат в предсмъртните си писма, че отнемат живота си, тъкмо защото той е станал безцелен и безсмислен за тях. И в това се заключава тяхната трагедия – в задържането и потискането на рефлекса на целта.
При напълно психично здрави самоубийци в основата на акта лежат главно социално-икономически причини: безработица, бедност, разорение на малкия и среден бизнес, на фермерите и пр.

В страните с висок жизнен стандарт, такива като Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия и др., пък може да се откият други причини за самоубийствата – кризисните състояния в широките обществени интереси, в културата и моралната опустошеност, които също водят до загуба на перспективи и цел в живота.
Ето защо смехотворните опити за завоалиране на проблема имат за цел да скрият истинската причина за неговата поява и разрастване. Добре е господата чиновници в здравното министерство да не забравят, че са служители на народа и на Ескулап, а не на Мамонта и на ГЕРБ!


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки