Електронен хаос и скандали на сесията в Бургас


Електронен хаос и скандали на сесията в Бургас
Премиерата на сесията на общинския съвет в новата му зала бе белязана с много технически неуредици, които се отстраняваха по време на заседанието
26 Април 2013, Петък


Опорочените обществени поръчки винаги са били сладка хапка, за който и да е управник.

Автор: Янко Георгиев

Но при управлението на ГЕРБ това се превърна в практика за обогатяване на близки до властта фирми или за показни пиар акции на Бойко Борисов и активистите му от най-различен ранг. Към списъка с примери за пропиляването на средствата на данъкоплатците и парите на Брюксел по оперативните програми за лъскави и недообмислени проекти сега се добавя и новата зала на Общинския съвет в Бургас, оборудвана в някогашния Дом на нефтохимика. Първата сесия, проведена в нея, се състоя на 23 април и нагледно демонстрира, че  голяма част от похарчените 160 хиляди лева са отишли на вятъра.

Така например, още в началото на заседанието стана ясно, че камерите в залата, които трябва да предават сигнал за бургаските медии, не работят. Техниците се втурнаха да ги оправят, но дори след като излъчването бе възстановено, то се оказа с изключително ниско качество и визия. Както коментира Ангел Божидаров от „Национален фронт за спасение на България“, това за пореден път показва, че местните гербаджии, чиято група доминира в общинския съвет, предпочитат да работят на тъмно. При това нарушават правилника, който самите те си гласуваха, и който изисква излъчването от залата да бъде единствено и само от общинските камери. Както „Десант“ вече неведнъж отбелязва, камерите на телевизия СКАТ и другите бургаски медии бяха изгонени от заседанията на местния парламент.

Нововъведената електронна система за гласуване също се провали. Съветниците останаха втрещени, след като сред гласувалите се появи името на техен колега, който отсъстваше от заседанието. Възмущение сред опозицията предизвика и високата цена, на която са закупени таблетите на съветниците – близо 1400 лв. на парче. Според технически експерти те струват не повече от 600 лева. Очевидно фирмата изпълнител на лъскавия проект – „Контракс“, добре е спечелила от разликата между двете стойности.

Като изключим безумните харчове по лъскавата, но нефункционална зала, съдържанието на сесията си остана по старому – пълно със скандални решения на мнозинството от ГЕРБ, ощетяващи безочливо бургазлии. Инатът на гербаджиите вече надмина всякакви граници и те  започнаха да провалят предложенията не само на опозицията, но и на собствената си администрация. По нейно предложение, направено по молба на клуба по танци „Бургас 1975” и  Българската федерация по спортни танци, бе поискано танцовата двойка Ванеса Манева и Лоренцо Сика да бъде подпомогната с 3500 лева за предстоящето си участие на световно първенство.

Това доведе до нечувани грозни и срамотни сцени, в които опозиционният общински съветник и лидер на „Средна европейска класа“ Георги Манев – баща на шампионката Ванеса Манева, бе обвинен в конфликт на интереси, въпреки че не той е авторът на искането. Съветникът бе принуден да поясни, че изцяло е поел издръжката на дъщеря си в клуба. „Партньорът на Ванеса е италианец и първоначално искаха да танцуват за Италия, толкова усилия положихме те да се състезават за България и за Бургас, а ето, че подложиха дъщеря ми на политическа дискриминация“ – изтъкна още той.

Произволът на съветниците от ГЕРБ продължи, като те гласуваха концесия на 117 декара златна земя в бургаския парк „Езеро“ за изграждане на океанариум при неизгодни за морската община условия. Първоначална такса, която ще плати руската компания „Мостовик“, спечелила концесията, е 660 хиляди лева, а след като съоръжението започне да функционира, в общината ще влиза по един процент от годишните приходи. При това, докато строежът продължава, руснаците дори няма да плащат концесионна такса. Настояването на опозицията да се изискат по-сериозни  гаранции и условия за обещаваната инвестиция от близо 100 милиона лева, така и остана глас в пустиня.

Самата концесия бе осъществена при странни условия на търга, на който се яви само един участник – въпросната руска компания от Омск. Всички тези факти предизвикат съмнения, че цялата процедура е била замислена предварително. Но за съжаление това не е първата и най-вероятно няма да е и последната тъмна сделка от този род в морския град, чиято управа бе глобена миналата година със 700 хиляди лева за дискриминиращи условия на обществените поръчки и нагласени конкурси.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки