Изобретиха шоколад с... водка


Изобретиха шоколад с... водка
24 Април 2013, Сряда


Химици от Университета в Уоруик успяха да създадат шоколад, в който емулгираните капки какаово масло могат да бъдат заменени

Автор: Дина Харизанова

с всякакъв подходящ воден разтвор, включително водка. Замяната на маслото с течност, без да се повреди емулсионната структура на шоколада, става възможно благодарение на използването на агар-агар. Това образуващо желе вещество стабилизира емулсията, като не позволява на микроскопичните водни капки да се сливат в по-големи. Техният диаметър в получения продукт не надвишава 30 микрона. Благодарение на малкия им размер и хомогенното им разпределение, създаденият от химиците шоколад не губи своята традиционна текстура.

Авторите се надяват, че разработената от тях технология ще бъде използвана за производството на любимото лакомство с ниско съдържание на мазнини, който ще е много подходящ за хора на диета.

Неотдавна друга група химици предложиха използването на сладкарски стабилизатори за ликвидиране на последствията от нефтени разливи. Както и в случая с шоколада и сладоледа, някои полизахариди се оказват способни да стабилизират емулсиите на нефта, без да нанасят вреда на екологията.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки