Седя и гледам телевизия...


Седя и гледам телевизия...
21 Април 2013, Неделя


Размисли по време на погребение

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Седя. И гледам телевизия. Погребението на Маргарет Тачър. Опитвам се да не обръщам внимание на безумния и неадекватен преводач и мисля какво общо имам аз с вече представилата се Богу английска Желязна лейди.

Най-ранният ми спомен е (май, че) от 1981 година, когато в шести клас гледах документално предаване по единствената телевизия. Отнасяше се за бруталната капиталистка Тачър, министър-председател на Великобритания, която тормози горките миньори и ще докара страната си до абсолютен фалит и гражданска война.
Брадат мъж пееше с китара „Oh, I`m an union, union man…”* и изглеждаше много тъжно. Зад кадър гробовен глас обясняваше, че българският профсъюз е солидарен с тежките мъки на англичаните.

Помислих си, че тая Маргарет ще да е някакъв пълен изрод, така да се гаври с горките хора. Но никой не каза тогава, че затворените мини са били 100% губещи, държавата е изнемогвала да дотира тях и останалите неефективни производства, а частният сектор в индустрията е бил едва 15%.

Спомням си и че веднъж в училище, в час на класния имахме политпросвета (по-младите, не се смейте толкова силно, беше задължително). Другарката (стига с този кикот!) най-тържествено обяви, че вече официалният прякор на Маргарет Тачър, садистката, която издевателства над трудещите се във Великобритания, е „Желязната лейди”.
Вече си бяхме баш тийнейджъри и в нарицателното „железен” влагахме съвсем различен смисъл, това, което днешните хлапета наричат „яко”. Та се зачудихме защо това трябва да е обидно прозвище. Защото, обясни другарката, не е човешко да си железен.

Хората трябва да бъдат добри, отзивчиви, любезни и внимателни, защото човек за човека е брат, а не както в оня, английския капитализъм, вълк.
Ето например, каза другарката, в Съветския съюз всеки има работа, във всяко училище има басейн и всичко е безплатно. Но тогава бяхме малки и не бяхме чували мисълта, че никъде няма безплатен обяд. И другата, че държава, която не произвежда, както трябва, не е просперираща. А другарката забрави да спомене (а може и изобщо да не е знаела), че този прякор е измислен от вестник „Красная звезда”.

Попитах баща ми (той обикаляше Европа, Азия и Близкия изток на двадесетметров камион) как изобщо дишат хората в Англия, с тази ужасна Маргарет Тачър и вярно ли, че работниците там умират от глад.
Той изригна за около минута, започвайки с „Умният чорбаджия дава достатъчно на хората, да му работят”, спомням си, че после каза нещо от сорта на „То пък държавното - голям келепир, всички крадат”, но после рязко млъкна и навъсено ме изпрати да си гледам учебниците и да не се занимавам с каквото не ми е работа.

Усетих аз, че нещо не е както трябва, но тогава умът ми беше зает най-вече с „Междузвездни войни” и не успях да разпростра аналитична мисъл в областта на политиката. Обаче пък, рекох си, тя нали е много близка приятелка с оня, Рейгън, от Америка.
Значи не й е съвсем чиста работата, понеже оня правел площадки в Космоса, да цели оттам с ракети Съветския съюз. Да, ама пък, ако са толкоз гадни, що в Америка правят такива приказни филми, като „Междузвездните”? Тогава още не знаех, че 90% от артистите в главните роли на сагата са англичани, представете си какъв допълнителен  шок щеше да бъде за мен.

Когато поизраснах (междувременно часовете по политпросвета продължаваха с пълна сила), с изумление наблюдавах, че Англия, която по време на Олимпиадата в Москва (1980 година, мечето Миша, как!) очаквахме всеки момент да фалира и се подпали от гражданска война, е набрала яко скорост, а хората от онзи документален филм, с тъжния брадатко с китарата, са си намерили друга работа и хич не им минава през ума да правят масови стачки.

И за капак, начело на страната е същата онази русолява жена, със странната прическа и синия костюм. Според часовете по политпросвета, англичаните бяха абсолютни абдали, да преизбират Желязната лейди, която ги скъсва от тормоз, та не могат да си позволят да дойдат на почивка на Слънчев бряг.

Обаче никой не каза, че те изобщо не знаят къде се намира Слънчев бряг, защото ходят да летуват на остров Ибиза. Или в Гърция и Турция. А ние, които гордо строим вече развития социализъм, таз предтеча на комунизма, вземаме държавни заеми като бесни и изобщо не се знае кой и как ще ги връща. (По-късно доста отчетливо разбрахме кой и как).
Маргарет Тачър все още продължаваше да е близка с оня ужасен Рейгън, когато времето, в което живеех тогава, се наричаше „перестройка”. Вече доста неща ми се бяха изяснили, а и ми предстоеше да тръгна „по светлия друм на живота”.

Та ми беше чудно какво правят заклетата английска консерва и наглият холивудски артист на една маса с другаря Горбачов. Съпругът на леля ми, убеден комунист и миньор с множество медали и други отличия, ми обясняваше, че Горбачов е предател и „ще осере работата”.
А то каква била целта! Да бъде унищожен комунизмът. Както и стана.
Години по-късно Желязната сподели: „Вярно, че това искахме, но докато г-н Рейгън и аз имахме план за след случката, на г-н Горбачов изобщо не му беше ясно какво ще стане, след като Съветският съюз се разпадне”.

Имала е план жената. За защита на своите и тези на сънародниците си идеи. И също като Чърчил е имала смелостта без да изрече капчица лъжа, да ги погледне в очите с „Обещавам ви кръв, път, пот и сълзи! Но ако преминем заедно, бъдещето е пред нас”.
Всъщност, тя го е казала по друг начин: „За мен има два пътя – десен и грешен”. Оказа се, че нейният е бил правилен. А нашият, от който я гледахме с ужас и подигравка – не.
Оказа се, че тя е била един от моторите, променили Европа и света. И мен, като жител на Европа.

А аз още си седя. И гледам телевизия.

*„Oh, I`m an union, union man…” – (англ.) по смисъл - Аз съм от профсъюзите


В категории: Коментари , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Сидито
22.04.2013 05:46:22
0
0
А аз почти вече не гледам телевизия освен някоя сапунка преди сън и си спестявам поредните лъжи на големите манипулатори рекламирайки поредният честен[chewinggum]политик.А българска пък изобщо.Трудно може да се види водещ на дадено предаване да говори правилно български език.
1
pensioner
21.04.2013 06:04:12
0
0
Желязната лейди показа и правият път за България.При посещението на Жельо Желев тя го посъветва веднага да се възстанови частната собственост на земята за да тръгне селското стопанство.Почти същия съвет даде и писателя Емилиян Станев на Тодор Живков,заради което изпадна в немилост.За съжаление дълги години селото бе оставено в ръцете на турците,докато измрат и последните истински селяни и стигнем до днешното плачевно състояние,да ни учат европейците как се садят краставици и да внасяме турски домати.Поклон пред Маргарет Тачър!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки