В държавата на мутрите и главният прокурор са жалки пионки


В държавата на мутрите и главният прокурор са жалки пионки
Шушу-мушу демокрацията разваля...
21 Април 2013, Неделя


Марин Райков и Сотир Цацаров не смеят да посегнат на организираната престъпна група на Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Автор: Велизар Енчев

Когато избухна аферата "Мишо бирата", уличила Бойко Борисов в брутална злоупотреба с власт, малцина вярваха, че този път ще му се размине. Уви, мнозинството отново сгреши и престъпникът с премиерски мундир се размина със закона. По-точно законът не посегна на недосегаемия Борисов. Иначе и не можеше да бъде - който държи в ръцете си изпълнителната, законодателната и съдебната власт, той е над закона.

В творбите на Джордж Оруел държава с такова диктаторско управление е тоталитарна, по стандартите на Европейския съюз - това е незряла демокрация, по българските стандарти - мутренска държава.
На 28 март лидерът на БСП  Сергей Станишев изнесе шокираща информация: докато оглавявал Вътрешното министерство, Цветан Цветанов еднолично нареждал на Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да подслушва посочени от него лица и обекти, без да има разрешение на съда и без резолюция от съответната дирекция в МВР.

Схемата била проста

Ръководителят на секретното звено спускал задачата по веригата, а екипът стриктно извършвал подслушването, като установявал с коя клетка на мобилния оператор е свързан съответният телефон и къде се намира контролираното лице в момента на проследяването.
Екипът се е придвижвал със сив ван "Крайслер Вояджър", чиито регистрационни номера се сменяли след всяка операция. И най-скандалното - служителите предавали записите на министъра, погазвайки задължението си да предоставят официален доклад за извършеното, както е записано в закона.

Позовавайки се на сигурна информация, Станишев назова имената на отговорните полицаи – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, ръководели суперсекретната служба, пряко подчинена на министъра на вътрешните работи.
Още в същия ден Цветанов отхвърли обвиненията и най-спокойно заяви: "Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него днес няма доза истина". Удавяйки в море от думи твърденията на лидера на БСП, бившият шеф на МВР създаде впечатлението, че сме свидетели на блудкав изборен компромат.

Мъдрите казват, че самочувствието на простия човек е най-големият му враг. Цветанов доказа тази максима на 29 март, когато в студиото на Би Ти Ви самоуверено заяви: "Ако се докаже, че като вътрешен министър съм разпореждал незаконно използване на СРС-та, аз ще изляза от политиката и ще се извиня на всички български граждани".

Почти по Оруел

Главният прокурор спешно командирова екип от прокурори в МВР, ръководени от заместника му Борислав Сарафов, които на 15 април изнесоха: В МВР цари тотален хаос в използването на микробуса за подслушване.
Прокурорите установиха, че въпросният автомобил имал дневник на мобилната техника и пътна книжка, в която трябва да се вписва по часове и минути неговият маршрут. И в двата документа обаче не са отразени маршрутите на автомобила, които прокурорите издирили от камерите на СДВР по столичните кръстовища.

Почти по Оруел единият от оперативните работници изтрил записите, и то в деня, в който Станишев внесе сигнала в прокуратурата. Така видяхме грозната истина, че МВР не е ведомство за борба срещу организираната престъпност, а организирана престъпна група.
Понеже МВР-то е още в ръцете му, Цветанов мина в контранастъпление, поиска Станишев да му се извини за отправената лъжа и самоуверено заяви:
"Ако ми възложат отново да работя в МВР, ще съдействам да продължи добрата практика, която ГЕРБ наложи, за да отпаднат всякакви съмнения за някакви злоупотреби в тези служби "....
Пресконференцията на Сотир Цацаров роди надеждата, че пловдивският съдия е отхвърлил опеката на Цветанов, който всъщност го направи главен прокурор.

Изгубени надежди

Надеждата се стопи в мига, в който Цацаров поясни: "Прокуратурата  не разполага с данни, че бившият вътрешен министър стои зад незаконните подслушвания".
Съзнавайки че играе театър за амнистирането на своя бос, главният прокурор направи важна уговорка: Държавното обвинение не е зачеркнало темата, защото сред изготвените препоръки от всички прокурори, участвали в проверката, е записано, че в хода на разследването ще се прецени начинът на осъществяване на задължения по чл.34, ал.1, т.1 от Закона за специалните разузнавателни средства, където пише, че контролът върху СРС-тата се осъществява от министъра на вътрешните работи...

В този миг се видя кой кой е в България. Вместо да изчака резултата от прокурорската проверка, служебният премиер пое ролята на адвокат. "Все още няма доказателства за вината на Цветан Цветанов", каза Марин Райков и така затвърди убеждението, че е командирован в София с мисията да осигури нов мандат на ГЕРБ на 12 май.
Като дисциплиниран войник, служебната министърка на вътрешните работи, доскоро шеф на международния отдел на МВР, също облече адвокатска тога. "Трябва да сме абсолютно коректни. Никой не е доказал, че нещо се е случило. Събират се доказателства както за това, че е извършено престъпление, така и за възможността то да не е извършено“.

Още по-краен в защитната си теза бе главният секретар на МВР. Той бил изумен от коментарите на пресата и политическите партии, защото нямало никакви доказателства за незаконно подслушване. "Колегите ми, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката. Ако някой би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено", каза  Калин Георгиев и неволно разкри, че познава тънкостите на фалшификациите.

Адвокатският оркестър на ГЕРБ може да е спокоен както за своята кариера, така и за съдбата на Цветан Цветанов. След като Цацаров не повдига обвинение срещу бившия вътрешен министър, въпреки че той е пряко отговорен за незаконното използване на СРС-тата, изходът от разследването е предопределен.
Вярно, като кандидат-депутат Цветанов се ползва с имунитет до 12 май. Но какво пречи на главния прокурор да обяви, че на 13 май срещу него ще се възбуди наказателно преследване за престъпление по служба?

Престъпление има, виновни - не

Ето къде е големият парадокс на прокурорското разследване. От една страна престъпление има, от друга - престъпници са неколцина офицери. Главният престъпник, по силата на чл. 34 от Закона за специалните разузнавателни средства, дори не се споменава от разследващите прокурори. Дали от страх, дали поради зависимост, дали заради нещо трето.
Но какво да очакваме от командированите в МВР прокурори, след като ги ръководи скандалният Роман Василев - джобният прокурор на Цветан Цветанов, награден от МВР-боса с пистолет "за особени заслугите към охранителната и правораздавателната система".

Въпросният прокурор просна на земята бивш военен министър, заклейми го пред полицейската камера като абсолютен престъпник, след което съдът го оправда по всички обвинения. И вместо завинаги да напусне съдебната система, Роман Василев възкръсна като борец срещу полицейските издевателства.

Има ли човек, който да вярва, че точно този прокурор ще "просне" в съда Цветан Цветанов, по член 34 от Закона за специалните разузнавателни средства? Някой вярва ли, че служебният премиер и главният прокурор ще посегнат на организираната престъпна група на Цветан Цветанов и Бойко Борисов?

Американският президент Ричард Никсън подаде оставка заради аферата "Уотъргейт", уличила негови сътрудници в подслушване на политически противници. Българският "Уотъргейт" ще завърши с оставките на дребни полицейски риби, напуснали МВР с максимална пенсия и 20 брутни заплати. Като награда за вярната служба на Цветанов и Борисов. Последният ще ги прибере в охранителната си фирма ИПОН, дала подслон на не един и двама бивши полицаи. Където е текло, пак ще тече. 

Анализирай това
Вместо да изчака резултата от прокурорската проверка, служебният премиер пое ролята на адвокат. "Все още няма доказателства за вината на Цветан Цветанов", каза Марин Райков и така затвърди убеждението, че е командирован в София с мисията да осигури нов мандат на ГЕРБ на 12 май.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки