Кой се страхува от СКАТ ТВ


Кой се страхува от СКАТ ТВ
19 Април 2013, Петък


Седем атентата за по-малко от седмица срещу най-българската телевизия

Автор: Светлана Николова

На 18 април, около 3.30 ч., в Пето районно управление „Полиция“ - Бургас постъпва сигнал за извършен вандализъм в ж.к. „Зорница“, на паркинга до блок 47, съобщава пресцентърът на МВР в ранните часове в четвъртък. На партерния етаж в сградата се помещава централният офис на СКАТ. Обект на посегателство са три от автомобилите на най-българската телевизия – акт, който минава границите на цитирания от полицията „вандализъм“. Става въпрос за серия от атентати – седем на брой, извършени за по-малко от седмица. Инцидентът с потрошените автомобили е последният от тях.

По този начин бай Ганьо прави избори, коментира собственикът на телевизията и съпредседател на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов. Той е водач на листите за народни представители в Бургас и Ямбол. Кампанията за парламентарни избори е и едно от обясненията на партията за бруталните посегателства върху имущество на телевизията.

При последния случай от нощта срещу 18 април извършителите са хвърлили през счупените стъкла на колите пластмасови бутилки със смърдяща каша от развалена цаца (запазена марка на телевизията е опасната риба Скат, позната и под наименованието морска котка). Срязани са и гумите на автомобилите с марка "Ситроен Берлинго", "Шавролет Калос" и "Шавролет Спарки". В събота, 13 април, други три автомобила на медията бяха залети с агресивна блажна боя с разредител, който уврежда външната цялост на колите, разяждайки оригиналното покритие. Към днешна дата общо 6 от превозните средства на СКАТ са извън строя.

Черната серия атентати започна на 12 април. Пак в първите часове на денонощието, по тъмно, неизвестни са разбили поморийския офис на телевизията. Че това е чисто наказателна мярка срещу един най-големите кабелни оператори на Югоизточна България доказва фактът, че от помещенията не липсва нищо.

Няколко часа по-късно, около 10 часа сутринта на същата дата, бе разбит оптичен възел, който е в подземна шахта в бургаския ж.к. „Славейков“. Там се намират съоръжения на стойност няколко хиляди лева, които бяха съсипани - нарязани и унищожени, уточни за „Десант“ Валери Симеонов.

„Всички аварии, свързани с оптични повреди, са много трудно отстраняеми, тъй като поправката се извършва от специална лаборатория със специално обучени професионалисти. Затова ние успяхме чак в 18.00 часа в петък вечерта да възстановим сигнала за нашите абонати. След дългата работа екипите се пръснаха да почиват. Точно тогава разбрах, че е разбит и офисът на телевизията на бул. „Демокрация“ в Бургас. Подобно на случая в Поморие, и тук нямаше извършена кражба“, добави собственикът на телевизията.

Тези удари срещу СКАТ са осъществени за по-малко от 24 часа. Оттук следва пък въпросът, какво е предизвикало тази агресия срещу родолюбивата телевизия. За да дадем отговор обаче, трябва да си припомним още няколко инцидента (общо 16 на брой), регистрирани в полицията от 2 февруари 2010 г. насам. Тогава бе хвърлен бутилка със запалителна течност – т.нар. коктейл „Молотов“, срещу стария офис на СКАТ в „Зорница“. За щастие той бе ударил само рамката на прозореца и не успя да проникне вътре, където е оптичната зала на медията. Освен скъпите съоръжения вътре, там се намираха и работните места на едни от най-подготвените специалисти в телевизията. Само по една случайност пострадали нямаше.

На следващия ден, 3 февруари, по същия начин бе атакуван офисът на СКАТ във Варна, който се намира на един от главните градски булеварди. Там също не се достигна до възпламеняване, но единствено и само заради бързата реакция на денонощната охрана на телевизията. По-паметливите сигурно се сещат, че на този ден Бойко Борисов даде дума, че извършителите ще бъдат разкрити до вечерта. Защото, популистки обясни бившият премиер пред няколко медии, става въпрос са брутални и нагли покушения срещу журналисти. Излишно е да уточняваме, че до този момент нищо не е разкрито и думите на Борисов останаха само едно пожелание.

По стечение на обстоятелствата, дни преди тези престъпления, в две поредни предавания на „Паралакс“ (от 27 и от 30 януари 2010 г.) бе разкрита топлата връзка между „Атака” и ГЕРБ. Тогава Сидеров подкрепяше безрезервно политиката на Бойко Борисов. Бе разкрито и, че „Атака” дължи сумата от 40 хиляди лева на бургаска фирма за билбордовете за предизборната кампания през 2009 г. Бяха показани много документи и фактури, но и до днес тези средства не са заплатени.

На трети март 2010 г., на митинг на „Атака” репортерът на СКАТ Венцислав Тоцев бе почти пребит от охраната на Волен Сидеров. Тогава колегата показа ясно, че на митингуващите всъщност е им платено, за да присъстват на политическото мероприятие. Камерите на СКАТ показаха гротескни струпвания около шатрите, където се раздаваха безплатни кебапчета и напитки. Това бе и причината да бъде нападнат Тоцев.

На 13 март същата година депутатът от „Атака” Георги Димитров бе гост в предаването „Паралакс“. Темата бе свързана с предателството на Волен Сидеров, с измяната на принципите на „Атака”. Тогава за първи път се извадиха и доказателства за гаранциите, които депутати от партията на Сидеров подписвали в полза на различни фирми. Записите на заповеди бяха в размер на 150 000 лева всеки един от тях. Това пък превърна депутатите от „Атака” в заложници на Волен Сидеров.

Това е уникална схема в Европа за изнудване и политическо шантажиране.
Въпреки че Сидеров многократно отрече да е така, бяха разкрити кои са титулярите на сметката, които се оказаха негови роднини. Прокуратурата обаче не започна проверки, защото тя винаги е била слугиня на властта. Това се доказва от тези многобройни криминални престъпление срещу СКАТ, от които няма нито едно разкрито, коментира в студиото още тогава водещият на „Паралакс“ Валентин Касабов.

Няколко дни след излъчването на предаването, на 22 април 2010 г. бяха опожарени и двата автомобила на госта на Касабов Георги Димитров.
На 23 декември 2010 г. СКАТ осъди Волен Сидеров и „Атака” за незаплатени репортажи по телевизия СКАТ. Сумите бяха за около 50 хиляди лева. Часове след присъдата, през нощта на същата дата, изчезна автомобилът на Данчо Хаджиев, който е съдружник на Валери Симеонов и управител на софийския офис на медията.
На 17 януари 2013 г. репортерът на агенция ПИК Лъчезар Лисицов (бивш кадър на „Десант“) бе вмъкнат в стаята на „Атака” в парламента и там бе бит и ритан от Волен Сидеров.

Причината за това бе, че той се осмели да зададе въпрос, свързан с едно разследване на предаването „Паралакс“, в което бяха разкрити топлите връзки между Волен Сидеров и Деница Гаджева, както и бяха изказани съмнения за нерегламентирано харчене на пари от държавната субсидия на партията за скъпи воаяжи до Париж.

В това предаване бяха показани фактури, доказващи, че Сидеров и Гаджева са били в едни от най скъпите хотели във френската столица - „Льо Морис“. Там те са изхарчили сумата от 14 800 евро без ДДС, а като се прибавят и разни трансфери и почиствания за над 700 евро (за всяко едно от тях), парите общо надхвърлят 30 хиляди лева. Това са факти, които никой не е оспорил до момента, включително и самият Сидеров. Отнесе го обаче Лъчезар Лисицов, който имаше неблагоразумието да задава неудобни въпроси.

Преди последните атаки срещу СКАТ, на 10 април бе излъчен репортаж на колегата от софийския офис Теодор Ангелов, в който бе показан луксозният апартамент на Деница Гаджева, който се намира на булевард „Витоша“ в София и е на стойност над 600 хил. лв. Жилището бе изплащано от Гаджева от депутатската й заплата. Пълна мистерия е как успява да го прави и сега, когато се води безработна. Два дни по-късно последваха шест атентата срещу СКАТ. Оставяме на читателите сами да направят своите заключения.

Факт е, че извършителите на последните престъпления са действали арогантно, без да ги притесняват охранителните камери на СКАТ в района на паркинга пред блок 47 в „Зорница“. На видеоматериала, предоставен на полицията, се виждат трима мъже, които подбират само коли, които са със стикер на медията.

Стъклата на автомобилите са счупени с тухли, увити в плат, за да не се вдига шум. Което е още едно доказателство, че не става въпрос просто за обикновена вандалщина, а за посегателства, насочени директно срещу телевизия СКАТ. Като опит да бъде блокирана нейната дейност, както и тази на НФСБ по време на предизборната кампания.

Камерите пред централния офис на медията са фиксирали вандалския акт около 3.30 часа след полунощ. Охраната в нюзрума на СКАТ е натиснала паник бутона, но преди идването на полицията извършителите са избягали. От записа се вижда още, че атентатите са извършени бързо и с отработени действия от четирима души с качулки, които извършват грозните си деяния за осем минути и изчезват в нощта.


Черна статистика
2 февруари 2010 г. Централният офис на СКАТ в ж.к. „Зорница“ в Бургас е атакуван с коктейл „Моллотов”.

3 февруари 2010 г. Още едно самоделно взривно устройство е хвърлено през прозореца в същия офис, за щастие пострадали хора при двата инцидента няма.

4 март 2010 г. По време на митинг на „Атака“ Волен Сидеров изпуска нервите си и налита да бие репортера на СКАТ Венцислав Тоцев.

22 март 2010 г. Гърмят колата и запалват гаража на бившият депутат от „Атака“ Георги Димитров от Хасково

12 юни 2010 г.  Неизвестни вандали натрошават стъклата на автомобила на собственика на СКАТ Валери Симеонов

21 юни 2010 г. Потрошават стъклата на колата и на управителя на СКАТ Варна  Петьо Георгиев

23 декември 2010 г. След като СКАТ осъжда партията на Волен Сидеров заради неплатени предизбрни репортажи, е откраднат автомобилът на управителя на софийския офис на телевизията Данчо Хаджиев

31 януари 2011 г. Неизвестни лица нарязват гумите на служебния автомобил на в. „Десант“ в Айтос, където по това време репортери от медията провеждат журналистическо разследване

17 януари 2013 г. Бившият репортер на „Десант“ Лъчезар Лисицов, работещ в момента за агенция „ПИК“, е ритан от Волен Сидеров, след като му задава неудобни въпроси, свързани с воаяжа му до Париж. Подробности за него са изнесени няколко дни преди това в предаването на СКАТ „Паралакс“

11 април 2013 г. Разбита е касата на телевизия СКАТ в Поморие, без от нея да бъдат взети пари или други вещи

12 април 2013 г. Извършено е вандалско показателство върху оптичен възел на телевизията, разположен в шахта в к-с „Славейков". Без сигнал остават стотици жители на квартала и са нанесени щети за няколко хиляди лева

13 април 2013 г. Три от фирмените коли на медията, паркирани пред офиса на СКАТ в бургаския комплекс „Зорница", са обезобразени с агресивна блажна боя

13 април 2013 г. Касов салон на СКАТ в центъра на Бургас осъмва с натрошени стъкла

18 април 2013 г. Натрошени са стъклата и са нарязани гумите на още три служебни автомобила


В ранните часове на 12 април е разбит офис на СКАТ в Поморие. Вандалите чупят стъклата на помещението и трошат инвентара, но грабеж няма Около 6.00 часа на 13 април е разбита каса на СКАТ в Бургас на булевард „Демокрация. Стъклата са счупени с голям камък. Няма установена кражба В 6.30 часа на 13 април със сивозелена блажна боя са залети три служебни автомобила на СКАТ, паркирани пред централния офис на медията в бургаския комплекс „Зорница“ Около 10 часа на 12 април е атакуван оптичен възел на СКАТ, намиращ се в подземна шахта в бургаския комплекс „Славейков“. В помещението се разположени съоръжения на медията за няколко хиляди лева, които са нарязани и унищожени Колите на СКАТ са заляти с агресивна боя - разредител, която разяжда покритието на автомобилите Вандалите са счупили и задното стъкло на една от колитe

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Мара Костадинова
08.05.2013 18:21:35
0
0
Предлагам рубриката "Черната статистика" да се върти непрекъснато по СКАТ, но цялата, не само последните инциденти.
2
Десант
22.04.2013 15:42:32
0
0
Защото да сте чели, когато Десант писа цели страници по темата, описваше схемите на руския анклав и топлата връзка на Златев с Боко. Пак ще пишем. Но показни мероприятия и разчистване на сметки между гербаджийски лобита не отразяваме.
Къде е според вас скандалът? Че три митничарчета го отнесоха за нещо, което от години се прави под чадъра на цялата държавна власт?
1
Ваньо Танов
20.04.2013 07:24:23
0
0
Защо "ДЕСАНТ", нищо не пишете за скандала в бургаската митница за пристанището ползвано от "Лукойл" - Росенец?
Или Златев Ви купи, я бензин Ви е дал, я нещо друго?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки