Типично имунокомплексно заболяване


Типично имунокомплексно заболяване
Лабораторните изследвания предоставят много необходими данни за заболяването
17 Април 2013, Сряда


Страдам от хроничен гномерулонефрит – мембранозен.



Какво представлява това заболяване?
Дончо Кънев,
Габрово

Хроничният мембранозен гломерулонефрит представлява типично имунокомплексно заболяване. Той протича с т. нар. нефрозен синдром и бива идиопатичен (същински, съществен) – в 70% от случаите, и  вторичен – в останалите 30%, който е в резултат на инфекции, на автоимунни заболявания (системен лупус, болест на Хашимото и други), медикаменти, злокачествени образувания.

Идиопатичният гломерулонефрит се среща предимно у мъже между 20 и 50 години и жени над 40. Както вече бе посочено, той е типично автоимунно заболяване, при което са доказани автоантитела. При вторичните форми, свързани с инфекции, често т. нар. антигени (предизвикващи реакцията антиген-антитяло) се доказват при биопсия на бъбреците.

Развитие
Началото на заболяването е недоловимо. Впоследствие се развиват меки бледи отоци по долните крайници, лицето и областта на опашната кост. По-късно се покачва артериалното кръвно налягане (хипертония) с влошаване на бъбречните функции. В урината се открива немалко количество албумин, без наличие на еритроцити (червени кръвни телца), а в кръвта се отчита намаляване на белтъците, нарушаване на мастната обмяна и ускорена утайка на червените кръвни клетки. Възможни са усложнения от рода на запушване на кръвоносни съдове (тромбоемболизъм) и инфекции.

Лечението на заболяването се извършва от квалифицирани лекари – нефролози.
При мъжете над 50 години е налице  висок риск от продължително и неповлияващо се отделяне на белтъци в урината. При жените – рискът е нисък. Около 30% от болните с идиопатичен гломерулонефрит могат да разчитат на подобрение (ремисия) на нефрозния синдром. При 30% той продължава с години, без да води до влошаване на бъбречната функция и при 40% води до хронична бъбречна недостатъчност средно за 5-10 години.

Диетата
Особено важно място в начина на живот на болните заема диетата. Тя трябва да има противовъзпалителни и противоалергични свойства. Затова се налага храната да бъде богата на зеленчуци и плодове, което обуславя високото съдържание на калий. Увеличаването на азотните продукти в урината и кръвта, което се установява чрез лабораторните показатели „урея“ и „креатинин“, категорично изисква да бъде намалено количеството на приеманите белтъци, като храната трябва да е предимно възглехидратна и вегетарианска.

В компенсирания стадий на заболяването, без увеличаване на азотните продукти, се прилага диета с калории, съответстващи на теглото на болния. На възрастните се дават около 1-1,5 грама на колограм белтъчини, а на деца 2-3 г/кг дневно. Месо се разрешава 2 -3 пъти в седмицата, яйца – по едно на ден. Въглехидрати могат да се приемат в неограничено количество. Необходимо е да се консумират много плодове, зеленчуци, както и сокове от тях. Мазнините трябва да се ограничат, особено при хипертоничен нефрит. Течностите са позволени в свободно количество, на само ако болният няма отоци, хипертония и сърдечна недостатъчност. В противен случай позволеното количество е от 800 до 1000 мл на ден.

В компенсаторно състояние, без отоци, хипертония и сърдечна недостатъчност, готварската сол се разрешава в почти нормални количества – от 6 до 10 грама дневно. Ако обаче са налице посочените противопоказания, солта трябва да бъде намалена до 1, 5-2 грама дневно. Алкохол, люти чушки, черен пипер, консервирани рибни и месни продукти не бива да се употребяват. Кафето и чаят трябва да се ограничават само при наличие на хипертоничен синдром.

Диетичният режим трябва да бъде динамичен – според стадия на протичане на заболяването. Болният трябва да се храни по-често, но по-малко, а храната винаги да бъде добре затоплена. Що се отнася до кулинарната обработка,  не съществуват ограничения. По принцип диетата следва да бъде леко алкализираща, като за целта  се консумират достатъчно картофи и плодове. Веднъж седмично трябва да се прави разтоварващ ден, в който се консумират само плодове и зеленчуци.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки