Още нещо за любовта


Още нещо за любовта
16 Април 2013, Вторник


И без това новите български филми не са в положение с лопата да ги ринеш, да се чуди човек как този премина ей така, без много-много шум.


Всъщност, обяснимо е – това е същата причина, поради която и други нови продукции не стигат до масовата публика.
Грамадните салони в моловете отказват да ги пускат или им искат толкова големи пари, че е абсурдно те да бъдат пуснати там. С аргумента, че конкуренция са им безмозъчните 3D бози за нечовешки супергерои, избиващи пълчища извънземни нашественици с една ръка и без да презареждат оръжието.

Филмът се казва „Още нещо за любовта” и колкото и лигаво да ви звучи, ще се изненадате много приятно, когато го гледате. Както правилно се сещате от заглавието, става въпрос за любов. И за още нещо, както казваше Рени Ковачева в „Оркестър без име”, но за това малко по-надолу.
Актьорите, които участват в главните роли, са почти само от новото поколение, като трябва задължително да отбележим Симеон Лютаков, в една от главните роли – на арменеца-фотограф Дикран.

Калин Врачански е в другата ключова роля – на доктор Иван Руменов. Колкото и да не ви се вярва, тук Врачански играе доста добре, а така характерното му шепнене от сериалните му роли тук дори не дразни.

От старата гвардия на преден план са великолепната Мария Статулова, като майката на Дикран, и Велко Кънев в епизодична роля – на богаташа, който иска да омъжи грозната си дъщеря за Дикран. (Това е последна роля на великия български артист).
Перспективен млад лекар-хирург, асистент на медицинско светило, разстреляно от злобните комунисти заради това, че е било министър в предишно правителство, е интерниран да продължи своята кариера в морски град.

Така той губи любимата си жена, но местен чешит се запознава с него и двамата стават приятели. Докато чешитът не попада в болница със смъртоносна заплаха за своя живот. Когато вече хирургът отчаян мисли, че всичко е приключило с неговия приятел, изведнъж се появява мистериозна и чудно красива жена, която го връща към живота...
Интересните факти от продукцията само й придават допълнителен чар. Екзотичната красавица Сепиде Делфоруз, която се въплъщава в тайнствената любима на Дикран и иска да се омъжи за него, докато той се намира в кома в болницата, всъщност е иранка. Но пък е родена в Пловдив през 1982 година.

Като момиченце тя заминава за родината на своите родители Персия, но през 2004 година отново се връща в България, за да учи и завърши... медицина. Тя няма нищо общо с актьорската професия, което е само в плюс за филма – пред камерата се държи толкова непринудено, каквито са хората в истинския живот.

Друго любопитно е, че сценарият, написан от Георги Дюлгеров и режисиран от Магдалена Ралчева, всъщност е реална история. От живота на арменската махала в Бургас непосредствено след 9 септември 1944 година. Първоначалният замисъл е бил да бъде заснет именно там, но поради една или друга причина това не се случва. (Запознати твърдят, че тогавашното управление на града е имало нещо против, но това са слухове, непотвърдени от никого досега). Затова снимките са осъществени във Варна, което по никакъв начин не прави лентата по-малко автентична, дори напротив.

Към всичко горенаписано добавете и музиката на Божидар Петков, направил нотите към едни от най-интересните и независими български филми – „Авантаж”, „Бай Ганьо тръгна из Европа”, „Балът на самотните”, „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”, „Жесток и невинен” и картината ще ви се допълни идеално.
Наистина „Още нещо за любовта” няма как да бъде видян масово на екраните на все още съществуващите киносалони у нас. На тези в моловете пък е абсурдно. Ако искате, бихте могли да намерите други начини да го гледате, но при тях жалкото е, че създателите му няма да получат това, което им се полага.
А си заслужава. Много.


Великият Велко Кънев в най-последната си кино роля Екзотичната иранка Сепиде Делфоруз спира дъха

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки