Преброени ли са дните на президента?


Преброени ли са дните на президента?
Тайните на Йовчев (вдясно) се оказаха по-ценни от гафовете му
14 Април 2013, Неделя


Мафиотските кланове в ГЕРБ са в жестока схватка за европейските субсидии и за останалото в продънения държавен бюджет

Автор: Велизар Енчев

Когато висш държавен служител подаде оставка след "сигнал" на Яне Янев, значи държавата се тресе от активно мероприятие на управляващите, които и да са те. Когато лидерът на залязваща партия размахва секретни папки, значи Бойко Борисов разчиства сметки с неудобните му лица.

Пет дни преди началото на предизборната кампания, началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев изненадващо подаде оставка. Ден по-рано пуделът на Бойко Борисов обяви, че служител в президентската администрация е напуснал. Янев обвърза оставката с подадения от него сигнал до служебния премиер срещу министрите Асен Василев и Юлиян Попов.

„Борецът за истината“ обяви пред журналисти, че "всички министри в служебния кабинет са извършили престъпления, като са подали своите декларации за несъвместимост и конфликт на интереси с фалшиви задни дати и с изходящи номера от президентството". Янев заплаши, че ако това е станало по нареждане на президента, ще има импийчмънт.
Реагирайки на въпроса дали решението му да напусне поста дебалансира системата, която в момента е крехка и се управлява от служебно правителство, назначено от президента, Йовчев отговори лаконично: "Нито има нещо скандално, нито има нещо интересно в желанието ми да напусна”.

Близък до Георги Първанов вестник обаче потвърди версията на Янев и изнесе това: Цветлин Йовчев дал оставката си, защото президентът се вбесил от изтичането на информация от "Дондуков" 2 към партийните централи и поискал работна група да открие "къртицата". Йовчев се възпротивил с аргумента, че държавният глава няма разследващи функции и не може да проверява хората си.

Кой е Цветлин Йовчев и защо точно той оглави президентския кабинет?
Името му нашумя, когато на 16 февруари 2011 г. подаде оставката си като председател на ДАНС. Причината бе повече от скандална - изтекли в медиите записи на разговори, уличаващи премиера Бойко Борисов в покровителстване на проверявания от митницата Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

Четири месеца по-късно Цветлин Йовчев стана премиерски съветник по националната сигурност. Тайните на Йовчев се оказаха по-ценни от гафовете му.
Защо Плевнелиев избра дансаджия за шеф на кабинета си, а не дипломат от кариерата, което повече  подхожда за такава длъжност? Все пак началник на кабинет на държавен глава предполага контактна личност, с богата палитра от комуникационни и организаторски способности. Не че Йовчев нямаше тези качества, но той идваше от възможно най-затворената система в държавата – контраразузнаването, където умението да стоиш в сянка се цени повече от таланта да общуваш с всеки.

Цветлин Йовчев е с военна школовка, която е предпочитана в държавните структури. Възпитаникът на Висшето военноморско училище във Варна постъпва в Национална служба "Сигурност" през 1993 година,  където заема длъжностите началник на сектор и направление и заместник-директор на НСС. При създаването на ДАНС от Сергей Станишев той е главен директор на дирекция "Контраразузнаване", а на 10 август 2009 г. е назначен за председател на агенцията.

При влизането му в президентската администрация, посветени в темата обявиха, че това е жест на Плевнелиев към САЩ, тъй като американците високо оценявали отговарящия в ДАНС за руското направление.  

Новоизбраният президент привлече Йовчев не заради военноморския му стаж, а по една прозаична причина, описана от бащата на политическото коварство Николо Макиавели. Флорентинецът обогати Ренесанса с първия подробен анализ на изкуството на властта и най-вече на нейното запазване. Неслучайно грубата сила и пренебрежението на моралните норми, изложени в капиталния му труд „Владетелят“, вече четири века се наричат „макиавелизъм“.

На Макиавели се приписва фразата „Целта оправдава средствата“, което е доказателство за подмолната причина, накарала Плевнелиев да инсталира полицай пред кабинета си. Йовчев бе особено ценен с информацията, която носеше в главата си - секретни данни за политически особи и видни личности от бизнеса и интелектуалните среди, разкриващи както техните силни страни, така и пороците им и произтичащите от тях зависимости.
Червено-сините коментари за оставката бяха особено интригуващи. Политическият покойник Румен Петков заяви, че "за да се стигне до оставката, някои граници в президентството са преминати". Според Иван Костов "напускането на Йовчев отслабвало позицията на президента Плевнелиев".

Коментарите на Петков и Костов са любопитни, но версията на енергийния експерт Стефан Гамизов е шокираща. Според него още преди две години имало показания на служител от ДАНС срещу Цветлин Йовчев, при това дадени пред прокурор и съдия в Софийски градски съд, уличаващи го в закононарушения

"Всеки път, когато Цветлин Йовчев напуска държавна структура, независимо коя е тя, намалява възможността у нас да се случват лоши неща", каза  Гамизов и допълни, че самият той имал принос за тази оставка, но това не го радвало. Поради това не било редно "хора като Йовчев, докарали обществото и страната ни до това мизерно положение, да ползват “златен парашут”, както европейските банкери".

Относно причините за оставката, Гамизов коментира: “Вероятно една сутрин Плевнелиев се е събудил и разбрал, че началникът на неговия кабинет е извършил някои лоши неща. За съжаление те са били вече свършен факт. Цветлин Йовчев е един от най-добрите манипулатори в българските служби за сигурност, който години наред води за носа не само началниците си, но и две западни служби. Иначе той притежава чудесни качества и ако ги беше използвал за благото на държавата, щеше да е чудесно. За съжаление, това не е така...

Възможно е Йовчев да прояви интерес към Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Законът, по който работи тази комисия, е такъв, че би могъл да се използва за контрол върху много хора. Това е страшно оръжие за група лица от службите, които от десетина години приватизираха тайните служби и разполагат с компрометираща информация за доста хора..."

Когато Гамизов прави разкрития, това е сигнал, че тайните служби не са тайни и къртиците в тях се прескачат. Според запознати с темата, Йовчев бил разлюбен, след като станал свидетел на задкулисни договори при съставянето на служебния кабинет. 
Йовчев попада и в епицентъра на друг скандал, касаещ спецслужбите, осигуряващи сигурността както на президента, така и на контактите му. Те засекли, че Плевнелиев нееднократно разговаря с олигарха Иво Прокопиев, като комуникацията е осъществена чрез сателит, с номер в Южноафриканската република. Разговорите са водени в дните, когато се редял служебният кабинет, в който повечето министри са фаворити на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова.

Друго разкритие визира конфликт в самото Президентство между Йовчев и президентския секретар Екатерина Захариева (в момента вицепремиер и регионален министър). Причината е прозаична - бизнес интересите на Захариева и нейния съпруг, несъвместими със заеманата от нея позиция.

Добре е да не се заблуждаваме. Дори и в сферата на спекулациите, изнесеното дотук говори за тежък пробив в работата на президента и неговата администрация.
Друга версия за случващото се засяга Бойко Борисов и амбицията му да дърпа конците в държавата. Познавайки болното му его, непризнаващо друг авторитет, има все повече данни, че той е във война с Плевнелиев.

Нека не забравяме и неотдавнашната атака на Цветан Цветанов срещу президента. Тогава вътрешният министър предупреди Плевнелиев, че бил на косъм от импийчмънт заради погазване на конституцията при осуетената клетва на кандидата за конституционен съдия Венета Марковска.

Да не пропуснем и мощната атака на герберската ТВ 7, отстреляла по списък олигарсите на Плевнелиев и на първо място Иво Прокопиев. И най-новото - бившият депутат Емил Димитров избяга в чужбина и обеща ужасяващи разкрития за черните каси на ГЕРБ, пълнени от изграждащи магистралите фирми.

Може да звучи абсурдно, но изобщо не изключвам възможността Росен Плевнелиев да напусне предсрочно своя пост. Не само заради пълната му несъстоятелност като държавен глава и манията на Борисов да се короняса като президент. Мафиотските кланове в ГЕРБ са в жестока схватка за европейските субсидии и за останалото в продънения държавен бюджет.
В тази война няма невинни. Когато става дума за милиарди, мафията не прощава. Даже и на президентите.

Анализирай това
Нека не забравяме и неотдавнашната атака на Цветан Цветанов срещу президента. Тогава вътрешният министър предупреди Плевнелиев, че бил на косъм от импийчмънт заради погазване на конституцията при осуетената клетва на кандидата за конституционен съдия Венета Марковска.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки